Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megrekedt Stina Nilsson biatlonkarrierje, kikerült a svéd csapatból

Kristóf Szentimrei

Publikálva 11/01/2023 - 21:30 GMT+1

A 2022/23-as biatlonszezon egyik legnagyobb csalódása egyértelműen Stina Nilsson, akinek még csak top30-as eredménye sincs a most futó idényből. Ennek fényében nem meglepő, hogy a sífutás korábbi olimpiai bajnokát a második számú sorozatba, az IBU-kupába „száműzte” a svéd csapatvezetés, ahol talán kisebb nyomás mellett, egyúttal nagyobb önbizalommal versenyezhet.

Biatlon-világkupa: Az Annecy-i női üldözéses verseny összefoglalója

Nem láthatjuk Stina Nilssont a héten a ruhpoldingi világkupa-fordulón.
…és minden bizonnyal a februári világbajnokságon még csak tartalékként sem lesz ott a svédek 29 éves sztárja, aki komoly mélyrepülésben van harmadik biatlonszezonjában.
Míg a korábbi sífutók közül a csak nemrég biatlonra váltó Anamarija Lampicról ódákat zengenek mostanság a szakértők, addig Nilsson sokkal inkább a negatív kritikák miatt került középpontba az elmúlt hetekben.
A kritikus hangok pedig még inkább felerősödtek a múlt csütörtökön lezajlott pokljukai sprintversenyt követően, amikor a korábbi olimpiai bajnok sífutó csupán a 64. helyen zárt (az álló testhelyzetű lövészetben négyszer is hibázott!), és így nem is indulhatott el a szombati üldözőversenyen.
picture

Stina Nilsson

Fotó: Getty Images

Ez többeknél már az utolsó csepp volt a pohárban, ugyanis Nilsson annak ellenére kapott a karácsonyi szünet után is lehetőséget a svédek világkupa-csapatában, hogy ebben az idényben mindössze egy 33. hely a legjobbja a hochfilzeni üldözésesről. Főleg a norvégok korábbi kiváló biatlonosa, Ola Lunde bírálta élesen nemcsak őt, hanem a svéd szakvezetést is.
Nem lett volna szabad őt itt (Pokljukában) is elindítani. Nem értem, miért versenyeztetik még mindig a világkupában.
Lunde külön kiemelte, hogy meglepően nemcsak a lőtéren, hanem a pályán is óriási a hátránya Nilssonnak az élmezőnyhöz képest, sőt konkrét számadattal is alátámasztotta ezt, a svéd klasszis ugyanis átlagosan 1 perc 16 másodperccel maradt el az aktuális versenyen legjobb időt síelő versenyzőtől. Ez mindenképp komoly visszaesésnek mondható a tavalyi, dobogót is hozó szezonjához képest, amikor még futásban egyértelműen a legjobbak közé tartozott. Ráadásul a gyenge pontjának számító lövészetben szinte semmiféle előrelépést nem láthatunk nála, és ez főleg az álló sorozatait illetően problémás, amelyek továbbra sem érik el a 70%-os hatékonyságot sem.
Mondhatjuk tehát, hogy Nilsson biatlonpályafutása a most zajló idényben nemhogy felfelé ívelne, hanem inkább visszaesést mutat, ami mindenképp nagy csalódásnak tekinthető, hiszen az elmúlt télen is a Kontiolahtiban elért harmadik helyezésen kívül nem sok kiemelkedő eredményt tudott felmutatni, tehát várható lett volna tőle, hogy idén újabb szinte(ke)t lép.
picture

Stina Nilsson

Fotó: Getty Images

Ez viszont nem történt meg, ráadásul a gyenge teljesítménye még szembetűnőbb azáltal, hogy a nőknél három svéd is a legjobb tíz között található az összetett világkupában, és még azaz Anna Magnusson is tudott versenyt nyerni, aki csak a negyedik számú versenyzőnek számít a válogatottban. Mindez talán még nagyobb nyomást helyezett Nilssonra, nem véletlenül nyilatkozott úgy már a múlt héten nemcsak Lunde, hanem az ugyancsak az NRK norvég televíziós csatorna szakértőjeként dolgozó Harri Luchsinger is, hogy ideje lenne egyet hátra lépni, és inkább a második számú sorozatban versenyeztetni őt.
„Nyilvánvalóan nincs most azon a szinten (hogy a világkupában a versenyezzen – a szerk.), ezért le kellene őt vinni az IBU-kupába, ahol nemcsak másfajta tapasztalatot, hanem akár újra önbizalmat is szerezhetne” – fogalmazott.
A változtatás végül meg is történt a svéd csapatnál, amelynek értelmében Stina Nilsson marad Pokljukában, ahol a hétvégén három egyéni versenyen is rajthoz áll majd az IBU-kupában.
„Fontos, hogy Stina most minél többet versenyezzen” – nyilatkozta a válogatott kapitánya, Johannes Lukas, aki arra viszont még nem tudott választ adni, lehet-e esélye Nilssonnak bekerülni a februári vb-keretbe. „Még viszonylag messze van a világbajnokság, és elég sokan küszködtek betegséggel a csapatban, szóval ez elég gyorsan változhat. Először is az a fontos, hogy mindenki kellően egészséges és fitt legyen a vb-ig, szóval erről majd később döntünk.”
A karácsonyi időszakban valóban többen is lebetegedtek a svédektől, és például Hanna Öberg nem is tudott ott lenni a múltheti vk-versenyeken. A korábbi olimpiai bajnok viszont már ott lesz a mezőnyben Ruhpoldingban, ahol a hölgyek számára is egyéni indításos, tömegrajtos valamint váltófutamokra kerül sor, amelyeket a férfi versenyekhez hasonlóan élőben közvetítünk az Eurosporton.
Forrás:nrk.no
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés