Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nyomokban emlékeztet csak a télre a Ruhpoldingi biatlon aréna

Nánási Antal

Publikálva 11/01/2023 - 09:47 GMT+1

A versenynaptárban megingathatatlan őskövületnek számító Ruhpoldingba látogat az előttünk álló hétvégén a biatlon világkupa mezőnye. Németországban tulajdonképpen megőrülnek a sportágért, ezt jól mutatja, hogy a Biathlon World Team Challenge Karácsony környékén képes évente megtölteni a Schalke futballcsapatának ötvenezres stadionját Gelsenkirchenben.

Ruhpoldingi Aréna

Fotó: AFP

Egy a pálya nyomvonalát kijelölő fehér sáv jelenti a telet manapság Ruhpoldingban.

Anélkül, hogy mélységében kezdenénk el kivesézni a témát, egyvalamit szögezzünk le: a klímaváltozás a szemünk előtt zajlik, ennek megnyilvánulása pedig, főleg a téli sportok esetében, évente hangsúlyosabb. Ma már nem lepődünk meg különösebben akkor, ha a síugró világkupa nyitóversenyét Lengyelországban hó nélkül rendezik meg, vagy Zágrábban nagy nehezen sikerült csak összekaparni annyi havat, hogy a kétfutamos műlesikló világkupa versenyből legalább az egyik futamot meg tudják tartani.
Mindez a biatlonra is igaz, a világkupa mögött a másodosztálynak számító IBU Kupában már két versenyhétvégét is a lehető legprózaibb ok, nevezetesen a hó hiánya miatt kellett elhalasztani. De a világkupa helyszínek sem állnak jobban, a 2022/2023-as szezonban már versenyt rendező helyszínek közül egyedül az idényrajtnak otthont adó Kontiolahtiban nem voltak “hógondok”, Hochfilzenben, Annecy-ben és legutóbb Pokljukában is hagyott maga után kívánnivalót a pálya állapota.
Még a fentieknél is siralmasabb állapot vár a mezőnyre Ruhpoldigban, ahol, szerethetik a németek akármennyire is ezt a sportágat, az időjárás viszontagságaival még ők sem tudnak dacolni. A Németországból érkező hírek szerint ugyanis, bár jelen állás szerint mind a hat futamot megrendezik szerda és vasárnap között, csodálatos hófödte tájra igazából senki se számítson.


Természetes hóból ugyanis Ruhpoldingban nem, hogy elegendő nem áll rendelkezésre, hanem úgy általában véve nincs. A hőmérséklet kora tavaszt idézi, bőven pluszos, az eső gyakran esik. A körülmények mindenre emlékeztetnek, csak épp a télre nem. Még jó, hogy a németek azért rutinos biatlon verseny szervezők, és infrastruktúrájuknak köszönhetően merhetnek nagyot álmodni.
A tavaly “legyártott” műhavat ugyanis gondosan bepakolták a cirka tízezer köbmétert is eltárolni képes raktárukba, aminek köszönhetően most van a helyszínen annyi hó, hogy a nagy zöld mezőbe húzzanak egy fehér csíkot, ami jelen esetben a pályát, a lőteret, és a büntetőkört fogja kijelölni. Kimondani és leírni egyaránt furcsa, de egy biatlon világkupa helyszínen manapság már óriási kincsnek számít a hó, Ruhpoldingban pedig egy fokkal méginkább vigyázni kell rá, mert Oberhofban is számítanak a “tavalyi hóra” a világbajnoki pálya kijelölésénél.
“Szörnyű ez a helyzet, a szívem szakad meg, ha meglátom, hogy a természet úgy viselkedik januárban, mintha csak tavasz lenne.” – mondja a német biatlon jelenkorának legnagyobb ásza, a Pekingben olimpiai bajnoki címet nyerő, mellesleg Ruhpolding környékén élő Denise Herrmann-Wick.
picture

Denise Herrmann-Wick

Fotó: AFP

“Mindannyian nagyon izgatottak vagyunk a hazai világkupa futam előtt. Bízunk benne, hogy a körülmények rendezettek lesznek, de a helyzet, amit eddig láttunk, siralmas. Nagyon remélem, hogy minél hamarabb jön egy hidegfront és tényleg télre vált az idő.”
Minderre, jelen állás szerint, a világkupa futam idején nincs esély, az előrejelzések tíz fok körüli hőmérsékletet, és esőt is jósolnak a hétvégére. Mondani sem kell, alapvetően egyik sem tesz jót a kincsként dédelgetett, a tárolóban a nyarat is túlélő hónak.
Mark Kirchner, a német férfi válogatott szövetségi kapitánya sem volt elragadtatva attól, ami Ruhpoldingba érve fogadta, de ahogy elmondta, ez a helyzet minden csapatot egyformán sújt.
“A waxmesterekre most nagy feladat vár, hiszen ilyen terepen borzasztó nehéz lesz jó lécekkel ellátni a versenyzőket. Ráadásul azzal is számolnunk kell, hogy az egyéni indításos futamban azok a versenyzők lehetnek előnyben, akik a mezőny első harmadában rajtolnak, a többiekre már egy elhasznált pálya várhat. Reméljük azonban, hogy egyenlőek lesznek a körülmények és a feltételek.”
picture

Mark Kirchner

Fotó: AFP

Ruhpoldingban már szerdán, a férfiak 20 km-es egyéni indításos futamával kezdetét veszi az eheti világkupa forduló, amelyet csütörtökön a hölgyek 15 km-es futama követ. Pénteken a férfiak-, szombaton a hölgyek váltó versenyét rendezik, a hétvégét vasárnap pedig két tömegrajtos futam zárja.
Forrás: sportschau.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés