Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az Öberg lányok legyőzésével hangolt az idei biatlonszezonra a korábbi sífutó klasszis

Szentimrei Kristóf

Publikálva 18/11/2021 - 18:59 GMT+1

Stina Nilssonnal együtt vág neki a svéd sílövőcsapat a hazai világkuparajtnak. A tavaly márciusban sportágat váltó kiválóság ígéretes felkészüléssel a háta mögött várja az új idényt.

Stina Nilsson

Fotó: Getty Images

Jövő héten végre kezdetét veszi a 2021/22-es biatlon-világkupa. A svédországi Östersundban pedig a tavalyi idény végéhez hasonlóan a hazaiak ismét lehetőséget adnak Stina Nilssonnak, aki idén akár már teljes szezont is futhat a legjobbak mezőnyében.

Már több mint másfél éve annak, hogy a svédek korábbi olimpiai és világbajnok sífutója, Stina Nilsson meglepő lépésre szánta el magát, és biatlonra váltott. Az előző télen még nem igazán láthattuk a sílövők világkupájában, ugyanis a svéd edzői stáb jobbnak látta, ha nem rögtön a legmagasabb szinten rázódik bele új sportágába.
Így Nilsson első szezonjának nagy részét a második számú sorozatban, az IBU Kupában teljesítette, ahol nem nagyon vetette magát észre komolyabb eredményekkel, a lövőteljesítményén pedig igencsak érződött, hogy a sok gyakorlás ellenére még a kezdeti fázisban tart.
Talán éppen az áttörés hiánya okozta azt a döntését Johannes Lukasnak, a svédek szövetségi kapitányának, hogy még márciusban beválogassa őt a szezonzáró östersundi világkupa-fordulóra, részben a gyorsabb tanulási folyamat érdekében. Nilsson élt is a lehetőséggel, és hazai pályán egy 26. és egy 22. helyet szerzett. Ráadásul a 7.5 kilométeres sprintversenyben csupán 1 lövést hibázott el a 10-ből, amely különösen figyelemreméltó a szeles időjárásáról ismert helyszínen.

Bő 8 hónappal később, de már nézőkkel, Östersund nyitja a 2021/22-es biatlon-világkupaidényt (ahogy az egyébként lenni szokott), Stina Nilsson pedig ismét bekerült a svéd csapatba.

Ennek a lehetőségadásnak azonban már jóval kevésbé van „szabadkártya”-érzete, ugyanis a 28 éves versenyző nyáron megnyerte sprinttávon a svéd bajnokságot, nem akárkiket, mint az Öberg testvéreket legyőzve, és elmondása szerint is remek felkészülésen van túl.
picture

Stina Nilsson

Fotó: Imago

„Nagyon elégedett vagyok a nyári és az őszi időszakkal is, különösen a háromhetes Font Romeu-i (Franciaország – a szerk.) edzőtáborral, ami ráadásul nagyon szép környezetben zajlott.” – nyilatkozta Nilsson. - „A tavalyi évhez képest be kell vallanom, hogy jobban érzem magam a puska mögött, jobbak a lábaim, és gyorsabban síelek.”
A pjongcsangi téli olimpián 4 érmet (köztük 1 aranyat) is begyűjtő Nilsson valóban úgy tűnik, kezd visszatérni korábbi futóformájához, ugyanis az előző héten már havas körülmények között a legjobb futóidőt produkálta a svédországi Idrében megrendezett sprintversenyen, melyen így 5 lövőhibája ellenére is kis híján a legjobb tíz között zárt. Még egy szeptemberi interjújában mondta el, hogy bár lövészetei javultak, továbbra is elég ingadozóak.
picture

Stina Nilsson

Fotó: Bildbyrån

„Vannak jobb és vannak rosszabb napok, nemcsak a versenyeken, hanem az edzéseken is. Már eléggé hozzá is szoktam ehhez a hullámvasúthoz.” – utalt egyben az augusztus elején sorra kerülő nemzeti bajnokságra, ahol a győztes sprintet követően másnap az üldözéses versenyben 8 lövőhibát is elkövetett.
Ugyanakkor a váratlan hazai sikere önmagában elég lehetett arra, hogy valamelyest elcsendesítse azon kritikus hangokat, melyek szerint a biatlonra váltás helyett sokkal inkább sikeres sífutó karrierjét kellett volna folytatnia, ami az olimpiai és világbajnoki (arany)érmek mellett 23 világkupa-elsőséget is hozott Nilsson számára.
„Sok ember teljesen meglepett lett a hír hallatán, és azt mondta: Ugye csak viccelsz?!” – emlékezett vissza a svéd. „Akik nem ismernek engem, és azt, hogy mi motivál, talán csak sikeres sífutóként tekintenek rám. Úgy gondolták, ezt kellene folytatnom, mert rengeteg pénzt és szponzorációt ad, bla-bla-bla… A pénz soha nem volt motivációm. Számomra minden a szenvedélyről szól. Olyan életet kell élnem, ahol úgy érzem, az álmomat élem. Sokáig sífutó voltam, de már nem vagyok az.”
picture

Stina Nilsson

Fotó: Getty Images

Nilsson persze tisztában volt vele már a kezdetektől, hogy nagy kihívásba fogott bele, de pont ez is jelentette a motivációját, és vitte őt rá a váltásra.
„Számítottam arra, hogy nagyon nehéz lesz, és tényleg az is. De tulajdonképpen ezért vágtam bele. Nem akartam, hogy minden tálcán kínálva legyen előttem, meg akartam harcolni mindenért. Mindez megfelelt az elvárásaimnak. Nagyon élvezem ezt az utazást.
Ez az utazás pedig immár a svéd világkupacsapattal zajlik Stina Nilssonnak, aki immár a teljes nyári és őszi felkészülést az elsőszámú válogatottal teljesíthette. Ahogy elmondta, az új edzők és csapattársak igazán meleg fogadtatásban részesítették őt, amely megkönnyítette számára az átállást.
„Nagyon jól fogadott engem ez a biatloncsalád. Mindent együtt csinálunk, és nagyon élvezem ezt a helyzetet. Az edzők nagyon higgadtak, és rengeteg energiát adnak nekem. Szeretem ezt a közeget, amit felépítettek.”
picture

Stina Nilsson

Fotó: Getty Images

Nilsson külön kiemelte a svédek lövőedzője, Jean-Marc Chabloz szerepét, aki szerinte jól látja az összképet az ő lövőteljesítményével kapcsolatban, amely ugyan még hullámzik, de folyamatosan fejlődik. Az e téren tett előrelépést a szövetségi kapitány Johannes Lukas is így látja, aki a futóformájáról is külön említést tett.
„Stina megmutatta, hogy fontos lépéseket tett afelé, hogy komplex biatlonossá váljon. Amilyen gyors pedig ő a síléceken, igazán sokra viheti, akár a világkupában is.”
Ami az érintettet illeti, ő még nem nagyon mer nagy álmokat dédelgetni, például a lehetséges olimpiai szereplésre sem akar még gondolni. Jelenleg csak arra fókuszál, hogy rendben elkezdje a szezont, annyit viszont már előre megállapított, hogy örül annak, ahol jelenleg tart.
„Pontosan ott vagyok, ahol szerettem volna lenni a fejlődésem során. Amíg úgy érzem, hogy minden egyes nap fejlődök, több mint elégedett vagyok. Talán egy lépés ma, kettő holnap, fél lépés utána. Amíg haladok előre, boldog vagyok.”
Hogy Nilsson pontosan mi mindenre lehet képes ezen a télen, azt természetesen még nem nagyon lehet megállapítani. Mindenesetre kíváncsian várhatjuk, hogyan teljesít az östersundi duplafordulón (november 27-28. és december 2-5.), amelynek versenyeit természetesen az Eurosport különböző felületein is láthatjátok majd, ahogy a teljes 2021/22-es világkupaszezont.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés