A sportág rajongói alig várták már a biatlon világkupa-sorozat östersundi rajtját, amelyre egy egyéni indításos futam formájában került sort mindkét nem képviselőinek esetében. A két nap alatt lebonyolított, összesen négy verseny közül egyértelműen a férfiak 20 km-es egyéni indításos futama hozta a komolyabb meglepetéseket.

No nem a végső győztes, és a dobogósok tekintetében, Sturla Holm Laegreid hibátlan lövészettel elért győzelme, valamint Tarjei Boe és Simon Desthieux dobogós helyezése maximum utóbbi esetében jelenthet váratlan eredményt, maximum egy kicsit. Az már sokkal inkább szemet szúr, hogy a Sjusjoeni “nyílt norvég bajnokságon” honfitársai mellett a franciákat is megverő Sivert Guttom Bakken bejött a hatodik helyre, igazolva egy kicsit a szezont felvezető irásunkban irányába táplált bizalmat.
A norvégok legújabb arca mellett az egyéni futam TOP10-ét átböngészve két név láttán akadhat meg leginkább a szemünk. A negyedik helyen záró kanadai Scott Gow élete legjobb egyéni futamát teljesítette a világkupa-sorozatban. Ami azonban nála is meghökkentőbb, az a japán Tsukasa Kobonoki kilencedik helye, aki ezzel - túl a századik világkupaversenyén - először került be a TOP10-be.
Biatlon
Méghogy norvég házi verseny – a biatlonszezon 5 eddigi legérdekesebb történése
30/12/2021 14:41
A harmincadik születésnapját december 5-én, továbbra is Östersundban tartózkodva ünneplő, civilben katonaként dolgozó sportoló ráadásul mind a húsz lövésével célt talált, amivel bebiztosította magának élete első igazi elit eredményét. Érdekesség, hogy Kobonokinak a jelek szerint nagyon fekszik a svédországi helyszín, a legutóbbi hibátlan lövészete ugyanis szintén Östersundhoz, konkrétan a 2020/2021-es szezon sprintversenyhéz köthető.
Kobonoki nagyon elfáradhatott a szombati 20km során, egy nappal később ugyanis a győztes Sebastian Samuelssonhoz képest majd három perc hátrányban fejezte be a sprintversenyt, ahol ráadásul két lövőhibát is elkövetett. Az a szombati eredmény azonban nem csak Kobonoki egyéni csúcsát jelenti a japánoknak, hanem egy nagy lépést a nagy cél, az olimpiai szereplés irányába. A 2006-os torinói téli olimpia óta ugyanis Japán nem küldhetett férfi biatlonost a játékokra, a szakági szövetség pedig Pjongcsang után nem szeretne zsinórban a második ázsiai olimpiáról is lemaradni.
A cél teljesítéséhez a Nemzetek Kupájának első húsz helyén kellene végeznie a japánoknak, Kobonoki fantasztikus kilencedik helye pedig az első östersundi hétvégét követően máris a kvóta szempontjából előkelő, tizenahatodik pozícióba repítette a japánokat. A távol-keleti biatlonsport egyébként tagadhatatlanul fejlődő pályán mozog, egy évvel ezelőtthöz képest ugyanis emelkedett a japánok kvótája a világkupában, immáron négy női és három férfi biatlonos képviselheti az országot.
A japánok számára tehát minden egyes futamon gyűjtött minden apró pont egy lépéssel közelebb visz a nagy álomhoz. A verseny egyébként igen éles, ráadásul valamennyi, jelenleg Japán mögött álló nemzetnek nagyobb tradíciói vannak biatlonban, sőt, a kieső pontok is boríthatják még a képet. Kobonokinak és társainak így nincs más lehetősége, mint arccal előre menve minden egyes futamon a lehető legjobb eredményt elérve, és picit bízva a vetélytársak botlásában, haladni az olimpiai szereplés felé.
Ehhez a következő lépést, az elmúlt hétvégéhez hasonlóan, ismét Östersundban tehetik meg a japánok. A december 2-5 között zajló időszakban mindkét nem számára rendeznek sprint- és üldözőversenyt, valamint megrendezik a szezon első váltóversenyeit is.
Forrás: biatlonmag.cz
Biatlon
Mese köré gyűjti a szurkolókat év végén a biatlon család
30/12/2021 11:46
Biatlon
Negyedik életével már újdonsült dobogós lett a norvégok tehetsége, aki jó úton halad Peking felé
23/12/2021 16:14