Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Még el sem kezdődött a biatlonszezon, a norvégok máris találtak egy új arcot

Nánási Antal

Frissítve 18/11/2021 - 14:03 GMT+1

Egy éve Sturla Holm Laegreid robbant be a köztudatba, most egy másik, egyelőre ismeretlen norvég biatlonos dobbantott nagyot egy világkupa előtti tesztversenyen.

Johannes Thingnes Bø

Fotó: Getty Images

Beindul a téli szezon a sportvilágban, kezdődik a biatlon-világkupa is.

November második fele, amellett, hogy az október végén elvégzett óraátállítással egyre rövidebb nappalokkal visz közelebb a télhez, a téli sportok kedvelőinek igencsak kellemes időszaknak számít. A klasszikus téli sportok világkupa-sorozatai ugyanis jellemzően novemberben indulnak el, kisajátítva ezzel az Eurosport adásidejének döntő hányadát. A 2021/2022-es szezonban sincs ez másképp, ráadásul a pekingi téli olimpiával a célkeresztben, ez a téli sportszezon igencsak különlegesnek ígérkezik.
A korábbi hetek során már világkupa-üzemmódba kapcsoló alpesi sí, valamint a síugrást követően, a sífutók sorozatával egy hétvégén, november 27-én megkezdődik a biatlon világkupa-sorozat is. A korábbi évek gyakorlatával összhangban, az Eurosport ebben a szezonban is kiemelt figyelmet fordít az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportág globális versenysorozatának, ennek egyik elemeként honlapunkon minden csütörtökön biatlonos tartalmakkal készülünk az olvasóknak.
Mint nagyjából minden sportágban, így a biatlonban sem kezdődhet mással az idény felvezetése, mint esélylatolgatással. A férfiaknál a Martin Fourcade-éra dominanciájának örökébe Johannes Boe lépett, aki a legutóbbi két idényben besöpörte az összetett világkupát. Igaz, amíg a 2019/2020-as szezonban mindezt tulajdonképpen gond nélkül tudta megtenni, addig a legutóbbi versenysorozatban egészen az utolsó versenyhétvége utolsó, tömegrajtos futamáig versenyben volt a címért honfitársa, Sturla Holm Laegreid is. A fiatal norvég mesterlövész, aki évekkel ezelőtt legyőzte a mononukleózist, egy éve pedig előbb világkupa-futamokat kezdett nyerni, majd világbajnoki címeket is szerzett, véleményünk szerint a teljes mezőny legnagyobb felfedezettje volt. Nagy kérdés vele kapcsolatban, hogy képes lesz-e fenntartani azt a kiemelkedő formát, különösen a lőtéren nyújtott maradandót, amit a 2020/2021-es szezon futamain tudott mutatni. Amennyiben igen, a vélhetően ismét a szezon legnagyobb esélyesének számító Johannes Boe legfőbb kihívója lehet.
picture

Sturla Holm Laegreid

Fotó: Getty Images

A hölgyeknél, micsoda meglepetés, szintén az a legnagyobb kérdés, hogy meg tudja-e valaki állítani a norvégokat? Az összetett világkupa címvédője, Tiril Eckhoff ismét esélyesként vághat neki a szezonnak, mint ahogyan Marte Olsbu Roiseland, vagy épp Ingrid Landmark Tandrevold sikerein sem kell majd meglepődnünk. Az egyéni indításos szakág kristálygömbjét egy éve megnyerő Lisa Theresa Hauser esetében ugyancsak áll a Laegreid kapcsán feltett kérdés: vajon meg tudja-e ismételni, vagy csak megközelíteni az élete szezonjának minősülő előző idényt? Az osztrák versenyzőn kívül különösen a váltóban lehet erős Svédország, ahol az Öberg nővérek, valamint a sífutóból biatlonossá váló Stina Nilsson révén egyéni számokban is eséllyel állnak rajthoz.
picture

Tiril Eckhoff

Fotó: Getty Images

Mint ahogyan más sportágakban szokás, úgy a biatlonban sem kelt meglepetést, hogy a hosszú és monoton alapozást a versenyzők, különösen a vk-szezon közeledtével, tesztversenyekkel törik meg. Ezek az alkalmak jó lehetőséget adnak arra, hogy egy kicsit kizökkenjenek az edzések ismétlődő rutinjából, és valamelyest versenykörülmények között kapjanak némi visszajelzést arra vonatkozóan, hogy hol is tartanak.
A mögöttünk hagyott hétvégén két helyszínen is rendeztek ilyen „felhozó” versenyeket, az egyik helyszíne a norvégiai Sjusjoen volt, míg a másiknak a svédországi Idre adott otthont. Cikkünk második felében ennek a két versenynek az eredményeit közöljük.

Sjusjoen

Habár a Norvégiában rajthoz álló biatlonosok főleg hazai színekben indultak, a mezőnyben rajtuk kívül más nemzetek is képviseltették magukat. A hazai nagyágyúk mellett a francia csapat minősége volt még világkupa-szintű, így az eredményeket is érdemes egy kicsit már a hamarosan kezdődő vk-szezon fényében értékelni.
Két nap alatt négy futamot rendeztek Sjusjoen-ben, november 13-án a hölgyek és a férfiak egyaránt a sprintet teljesítették, míg másnap tömegrajtos versenyen mérhették össze tudásukat. A legnagyobb meglepetésre nem is kellett sokat várni, a férfi 10km-es sprintet ugyanis egy bizonyos Sivert Guttorm Bakken nevű, alapvetően a norvég IBU Kupa-csapat keretéhez tartozó hazai biatlonos nyerte. Bakken hibátlan lövőteljesítménnyel fejezte be a futamot, sikerének értékét növeli, hogy a nagyágyúk közül Tarjei Boe a harmadik, Quentin Fillon Maillet a hatodik, míg Sturla Holm Laegreid csupán a huszadik helyen fejezte be a versenyt. A huszonhárom éves norvég sílövő eddig mindössze két világkupa-futamon volt a norvég keret tagja (Oberhof 2021), az akkor teljesített sprint és üldözéses verseny alatt azonban különösebben mély nyomot nem hagyott maga után. A többszörös IBU Kupa-futamgyőztes, 2021 februárjában Lengyelországban a norvég vegyesváltóval Európa-bajnoki címet szerző sportoló mindenesetre ezzel a teljesítménnyel felkeltette a norvég szakvezetés figyelmét, a neve ugyanis ott van a norvégok Östersundra készülő keretében.
picture

Sivert Guttorm Bakken

Fotó: NTB

A Sjusjoeni hétvége további futamai közel sem hoztak ennyire eget rengető meglepetéseket, a hölgyek sprintversenyét ugyanis Julia Simon, míg a tömegrajtost a szakági világkupa címvédője, Ingrid Landmark Tandrevold nyerte. A férfiak tömegrajtos futamában Tarjei Boe volt a legjobb, Bakken itt is elért egy tizedik helyet, ami mindenképpen értékes lehet a számára.
Tegyük azt hozzá, hogy megfázása miatt Johannes Boe nem volt ott a mezőnyben, így az ő formájával kapcsolatban csak Östersundban kaphatunk először reális képet. Sivert Bakken feltűnése mindenesetre kísértetiesen hasonlít arra, amikor nagyjából egy éve egy bizonyos Sturla Holm Laegreid a vk-csapatban találta magát. Bakken ugyanúgy az ismeretlenségből robbanhat be a nemzetközi biatlon köztudatba, miatta tehát érdemes lesz fokozott figyelemmel követni az östersundi nyitó hétvégét.

Idre

A svéd helyszínen, főleg a hölgyek versenyein, a norvég versenyhez képest sokkal inkább nemzetközi mezőny jött össze, a hazai nagyágyúk mellett ugyanis ott volt többek között Dorothea Wierer és Lisa Vittozzi, Lena Haecki, valamint a Gasparin nővérek is.
A lebonyolítás némileg eltért a Sjusjoen-ben tapasztaltakkal, az első nap sprintfutamait követően ugyanis másnap egyéni indításos futamok következtek. A négy verseny totális hazai dominanciát hozott, Linn Persson és Sebastian Samuelsson révén a sprintben, míg Elvira Oeberg és Martin Ponsiluoma révén ugyanis az egyéni futamokban is svéd győzelem született.
Folytatás november 27-én a világkupa-szezon Östersundi nyitányán.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása