Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Csalódást keltő olimpia után a világkupában vigasztalódott a svéd biatlonos

Nánási Antal

Publikálva 10/03/2022 - 15:33 GMT+1

Az események sorát követve kijelenthető, a női biatlon mezőnye az utóbbi időszakban sífutó heteket tart. Denise Herrmann révén Pekingben egy ex-sífutó nyert olimpiai bajnoki címet biatlonosként, ráadásul a létező legkeményebbnek tartott egyéni indításos versenyszámban. Múlt hétvégén, immáron vk-körülmények között pedig Stina Nilsson szerezte meg élete első dobogós helyezését a biatlonosok között.

Stina Nilsson

Fotó: AFP

A biatlon világkupa-sorozat több szempontból is különutat képvisel a többi havas sportághoz képest. Évente rendezett világbajnokságának eredményei például, abszolút egyedüliként a téli sportos kínálatból, beleszámítanak az összetett világkupa küzdelmeibe. Olimpiai évben azonban, érthető módon, nem rendeznek biatlon világbajnokságot, ennyi nagy verseny ugyanis már egészen biztosan nem férne meg egymás mellett a naptárban.
A Pekingben látotattakkal kapcsolatban egyetlen szó panaszunk sem lehet, hiszen a szélsőséges körülmények között lebonyolított versenyszámok egytől egyik remek színvonalú futamokat hoztak. Félő volt azonban, hogy az esztendő csúcseseményét követően akár búcsút is mondhatunk az igazi szenzációknak, a világkupa-szezon két legfontosabb kérdése ugyanis jóformán már a pekingi esemény előtt eldőlt. A hölgyeknél Marte Olsbu Røiseland, a férfiaknál pedig Quentin Fillon Maillet épített fel meggyőző fölényt az összetettben, így komoly változásnak kellene beállnia ahhoz, hogy ne ők vigyék haza a nagy kristálygömböket.
picture

Marte Olsbu Roeiseland

Fotó: AFP

Hogy mindezek mellett, vagy épp ezek dacára is van miről beszélnünk a magunk mögöttünk hagyott héten rendezett finnországi világkupa-hétvégét követően, arról elsősorban Stina Nilsson gondoskodott. Az olimpiai- és világbajnok sífutóból szűk két éve biatlonossá avanzsáló svéd versenyző ugyanis Kontiolahtiban életében először állhatott fel egy sílövő világkupa-verseny dobogójára.
“Jó érzések kavarogtak bennem már a futamot megelőző napokban is, de legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy dobogóra álhatok. Teljesen hihetetlen a dolog” -nyilatkozta érzéseivel kapcsolatban Nilsson a futamot követő sajtótájékoztatón.
picture

Stina Nilsson

Fotó: AFP

Nilsson második idényét tölti a svéd biatlon válogatott tagjaként, az előző szezon végi világkupa bemutatkozást követően a 2021/2022-es idényben pedig már egyre több lehetőséget kap. Az esztendő elején Ruhpoldingban tagja volt az ezüstérmet szerző svéd váltónak, sokáig pedig arról is szó volt, hogy akár Pekingben is lehetőséget kaphat. El is utazott Kínába a csapattal, a tartalék szerepéből azonban végül nem kellett előrelépnie, így némileg csalódottan távozott a téli olimpiáról. A ruhpoldingi hétvége óta Kontiolahtiban versenyzett először, két hónap készenlét után kellett tehát ismét versenymódba kapcsolnia.
“Annak ellenére, hogy Pekingben végül nem versenyeztem, nagyon inspiráló volt számomra, hogy ott lehettem, amiből rengeteg energiát is meríteni tudtam. Ezzel együtt is kicsit bizonytalan voltam a mai állapotommal kapcsolatban, így méginkább örülök, hogy végül így alakult a verseny.”
picture

A Ruhpoldingban ezüstérmet szerző svéd váltó – Anna Magnusson, Mona Brörsson, Stina Nilsson, Johanna Skottheim

Fotó: AFP

Stina Nilsson elmondta, hogy sajátos taktikát alkalmazott a Kontolahti sprint során, megkérte ugyanis az edzőit, hogy az első két körben ne rohangáljanak mellette az ellenőrző pontok környékén és ne mondják meg neki a teljesített részidőt. Mint elmondta, az volt a taktikája, hogy az első két körben spórol az energiával, aztán a táv második felében rákapcsol, ha viszont menet közben kapta volna az információt a maga és a többiek idejéről, az összezavarta volna.
A versenyt megnyerő Denise Herrmann azt mondta, nincs meglepve Stina Nilsson dobogóját illetően. Felmerül azonban a kérdés, vajon mit gondol erről a svédek lehetséges új biatlon klasszisa?
“Meglepett, hiszen ha összehasonlítom az első IBU-Kkpa futamon elért eredménnyel (99. hely, szintén egy sprintben), akkor azért szembetűnő a különbség. Ez az eredmény méginkább igazolja, hogy helyes döntést hoztam akkor, amikor sportágat váltottam, egyúttal pedig további erőt ad, hogy folytassam azt az utat, amelyet két éve megkezdtem.”
picture

Stina Nilsson at the World Cup in Annecy

Fotó: Getty Images

A biatlon világkupa küzdelmeiből két versenyhétvége van még hátra, közülük az elsőt mindjárt egy debütáló helyszínen, az észtországi Otepää-ben rendezik. A programban sprint és tömegrajtos verseny mellett vegyespáros-, valamint vegyesáltó versenyek szerepelnek. A március 10-13 közötti futamokat élőben közvetítjük az Eurosporton.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés