Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Dobogós helyezéseket és sárga trikót ért Lisa Vittozzinak az újragondolt lövészet

Nánási Antal

Publikálva 07/12/2022 - 09:53 GMT+1

Rá sem lehetett ismerni Lisa Vittozzira a biatlon-világkupa nyitóhétvégéjének versenyein. A legutóbbi két szezonban nagyjából önmaga árnyékaként teljesítő biatlonos két dobogóval, valamint egy negyedik hellyel köszönt el Kontiolahtitól, ráadásul a sárga trikót is magára ölthette.

Meglepetés a szezon első sprintversenyén: Hauser makulátlan teljesítménnyel nyert

Mitől táltosodott meg az olasz biatlon örök másodhegedűse?
Az a tény, hogy az idénynyitó egyéni indításos futamot Hanna Oeberg, a sprintet pedig Lisa Theresa Hauser nyerte Kontilahtiban, tulajdonképpen nem kelt különösebb meglepetést. A két norvég ász, Marte Olsbu Røiseland, valamint Tiril Eckhoff távolléte ugyanis győzelmi esélyt kínált a többieknek, ezzel az eséllyel pedig kivétel nélkül a közvetlen élvonalba tartozó sílövők tudtak élni.
Annál nagyobb meglepetést keltett azonban, hogy az a Lisa Vittozzi is dobogóra állhatott mindkét versenyen, aki eleve top 3-ban ezt megelőzően legutóbb 2021 márciusában, Nove Mestóban végzett, arra pedig, hogy zsinórban két futamot is dobogós helyen zárt, bő három évet kell visszamennünk az időben.
“Egyáltalán nem számítottam rá, hogy a szezonnyitón elért harmadik helyemet rögtön a következő futamon követheti egy újabb dobogó” – kezdte értékelését a Fondo Italia mikrofonja előtt Vittozzi még a szombati sprintversenyt követően.
picture

Lisa Vittozzi

Fotó: AFP

“Hibával kezdtem a fekvő sorozatban, de a jó futásomnak köszönhetően végül emiatt nem veszítettem sok időt. Úgy érkeztem az álló sorozathoz, hogy csak azzal számoltam, hogy hibátlan leszek – minden más opciót kizártam. A magabiztosságomat az táplálta, hogy az utóbbi időben, főleg a felkészülés alatt, az álló sorozatok jobban sikerültek. Össze is jött a hibátlan sorozat, ezután már csak azzal foglalkoztam, hogy minél jobban nyomjam, hiszen alacsony rajtszámmal indultam, nem volt tehát viszonyítási alapom a többieket illetően. A legjobbamat próbáltam nyújtani, örülök, hogy ez összejött.”
Azok után, hogy a 2018/2019-es szezonban Vittozzi a végletekig kiélezett csatát vívott az összetett világkupa megnyeréséért Dorothea Wiererrel, nagyon eltűnt a közvetlen élvonalból. Azóta, hogy a nagy kristálygömb ennyire elérhető közelségbe került a civilben az olasz csendőrség kötelékébe tartozó sportoló számára, sorrendben egy 10., egy 16., valamint legutóbb egy 31. hely jött neki össze az összetettben.
A lefelé ívelő tendencia mögött gyatra versenyek sokasága áll, amelyeket legfőképpen a sokszor pocsék lövészetek “intéztek el”. A Wierer mögött hazájában másodhegedűs szerepkörre kárhoztatott biatlonos saját elmondása szerint is nehéz éveket élt át, azzal vígasztalta ugyanakkor magát, hogy egy összetett világkupa-második hely nem lehet kicsúszott eredmény. A feladat tehát, bár nem volt egyszerű, de adott volt: valahogy visszatalálni a korábban már követett, győztes útra.
picture

Lisa Vittozzi

Fotó: AFP

A visszatalálás pedig, a szezon első három versenyét figyelembe véve mindenképpen, most végre össze is jött neki. Vittozzi az új szezont pazar lövőformában kezdte, a három verseny alatt leadott hatvan lövéséből mindössze három nem talált célt, ezzel a 95%-os mutatóval jelen pillanatban a lövőrangsor harmadik helyén áll.
A rengeteget javuló lövészet mögött a Vittozzi stábjában eszközölt személyi változások bújnak meg:
“Az új edzőim segítettek egy olyan elem felszínre hozatalában, ami az utóbbi években rejtett maradt, ez pedig jóformán minden más előtt megnyitotta a kaput a lövészetemben.”
Jonne Kähkönen és Edoardo Mazzaro az a két szakember, aki ízekre szedte Vittozzi eddigi lövőtechnikáját, majd a rossz beidegződéseket száműzte onnan. Olyannyira hatásos volt mindez, hogy a versenyző, ahhoz képest, hogy az elmúlt szezonban jóformán félt, sőt, iszonyodott a lövészettől, addig manapság önbizalomtól duzzadva, áradó magabiztossággal fekszik vagy éppen áll be a lövőállásba.
Dobogós helyezések, magabiztos lövészet, valamint a versenyzés szeretetének újbóli felfedezése – mi kell még ezen felül? Mondjuk egy sárga trikó.
picture

Lisa Vittozzi

Fotó: AFP

Vitozzinak kétségkívül remekül sikerült ez az áttörést is meghozható hétvége időzítése, ugyanis a két dobogós hely, mivel épp a szezon első futamaira esett, rögtön “ráadta” az összetett világkupa vezetéséért járó sárga trikót is. A már önmagában is hatalmas dicsőségnek számító ruhadarab viselésén túl ráadásul Vittozzi már abból is építkezhet, hogy egy versenyen meg is tudta védeni a megkülönböztető szerelést, hiszen a Kontiolahtiban elért eredmények hatására Hochfilzenben is ő vághat neki a sprintnek sárgában.
“A sárga trikó viselése mindig egy pozitív visszajelzés, még akkor is, ha most még csak a szezon elején járunk, hiszen teljesen más a helyzet, ha mondjuk márciusban viseli valaki. Nagyjából három éve volt rajtam utoljára, úgyhogy nagyon érzelmes pillanat volt újra magamra ölteni.
Bízom benne, hogy a sárga trikó, és az egész nyitóhétvége valami újnak a kezdete.
A finnországi rajtot követően a biatlon-világkupa mezőnye Hochfilzenbe látogat, ahol sprint-, üldöző-, és váltó versenyeket rendeznek, melyeket élőben közvetítünk az Eurosporton és az eurosport.hu-n!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés