Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egyéniben vannak kérdőjelek, váltóban kevés – ez vár ránk a biatlon világbajnokság női versenyein

Nánási Antal

Frissítve 08/02/2023 - 09:43 GMT+1

Ha nem a karácsonyi-újévi időszakot éljük épp meg, akkor a téli szezonban bő két hét biatlon világkupa-futam nélkül valóságos örökkévalóságnak tűnik. Abban az időszakban, amelyben hétről hétre más és más helyszínen veselkednek neki a világ legjobb sílövői az aktuális futamuknak, szokatlan jelenség, hogy egymást követő hétvégék telnek el anélkül, hogy versenyt rendezzenek a mezőny számára.

Oberhof

Fotó: Eurosport

A sportág rajongóinak a versenyek hiánya ugyanakkor egyet jelent azzal, hogy következik az év csúcseseménye, a világbajnokság.

2023-ban Oberhof látja vendégül az eseményt, amelynek eredményei, a 2022/2023-as szezon előtt bevezetett szabályok értelmében, már nem számítanak bele a világkupa összevetésbe.
Lesz-e egyéni aranyérme Norvégiának? Hány győzelemmel zár az összetettet vezető Julia Simon? Ki állíthatja meg a svéd váltót? Érhet-e világbajnoki érmet Olaszországnak Lisa Vittozzi visszatérése és Dorothea Wierer utóbbi hetekben látott remek formája? A női versenyek kapcsán cikkünkben a fenti kérdésekre keressük a választ.

Minden eddiginél fontosabb lövészetek

Elcsépelt közhelynek tűnhet, ettől még igaz és érvényes: a hibátlan lövészet megnyithatja az utat a világbajnoki cím felé. Az ebben a szezonban eddig megrendezett összesen 14 egyéni futam közül 11-et is olyan nyert, aki hibátlan tudott maradni a lőtéren.
A mesterlövészek közül a világkupát vezető Julia Simon fekvőben sokáig nem tudott hibázni a szezonban, száznál is több lövést adott le ebben a testhelyzetben, mire egy táblát elvétett. A villámléptű lövők táborát erősíti Elvira Oeberg is, aki 91%-os pontosságával kiemelkedik a mezőnyből, és ott van még a 88%-os lövészettel bíró Dorothea Wierer, aki sokad virágzását élve véleményünk szerint minimum éremmel fog Oberhofból hazatérni, a kérdés csupán a medália színe.
picture

Dorothea Wierer celebrates after winning the IBU Biathlon World Cup Women's 7.5km sprint race in Rasen-Antholz

Fotó: Getty Images

Visszatérők

A szezon legnagyobb visszatérője kétségkívül Lisa Vittozzi, aki úgy tért vissza az elitbe, hogy tulajdonképpen nem ment előtte sehova. Az olasz biatlonos ugyanis, aki a 2018/2019-es szezont az összetett második helyén zárta, három évig tulajdonképpen semmit sem mutatott magából, egymást alulmúló eredményeivel úgy tűnt, végleg kiírta magát a sportág elitjéből.
Aztán jött a 2022/2023-as szezon, amely eddig Vittozzi nagy diadalmenetét hozza, az olasz ugyanis egy futamgyőzelemmel és további öt dobogós helyezéssel, az összetett világkupa harmadik helyén állva érkezett meg Oberhofba.
Rajta kívül visszatérő még a szezon első harmadát kihagyó vk-címvédő Marte Olsbu Røiseland, aki bevallottan a teljes idényét a világbajnokságra tette fel. A norvég klasszis ráadásul szlovéniai visszatérése óta egyre jobb formát mutat, a lőtéren is stabilnak mutatkozik, erőnléte miatt azonban a hosszabb számokban nem tartjuk őt esélyesnek. A két rövidebb számban (sprint, üldözőverseny) azonban, ha jó napot fog ki, a többiek pedig nem a legjobbat, az éremre mindenképpen, kis szerencsével pedig a győzelemre is lehet esélye.
Marte Olsbu Røiseland

Ők szállíthatják a meglepetéseket

Amikor legutóbb világbajnokságot rendeztek biatlonban (2021, Pokljuka), a női egyéni futamok legnagyobb meglepetését a 15 km-en győztes Marketa Davidova szolgáltatta. Általában minden világbajnokságnak megvan az az 1-2 futama, amely borítja a papírformát, és amelyet olyan versenyző nyer meg, akinek a győzelme bár nem eget rengető meglepetés, mégis váratlanul hat.
Oberhofban ezt a váratlan tényezőt Anamarija Lampic szolgáltathatja, a korábbi sífutó, elsőéves biatlonos szlovénon ugyanis már debütáló szezonjában látszik, hogy óriási potenciál van benne. Futásban messze a többiek előtt jár, egyelőre azonban rengeteg energiája megy el arra, hogy a lőtéren összeszedett büntetőköreit teljesítse. Ha jó napot fog ki és összehoz egy épkézláb lövő formát, egy érem sem elképzelhetetlen neki Németországban.
Anamarija Lampic
Rajta kívül a 2021/2022-ben IBU Kupa összetettet nyerő Lou Jeanmonnot-ra, valamint honfitársára, Sophie Chauveau-ra lesz mindenképpen érdemes figyelni, mint ahogyan ne csak a németek ne tévesszék szem elől Vanessa Voigtot.

Váltó

A nő váltóval kapcsolatban előzetesen az tűnik a legnagyobb kérdésnek, hogy a svéd-francia duóból melyik nyeri az aranyérmet. A két nemzet egyelőre, a szezon eddigi történései alapján kiemelkedik a mezőnyből, de ne írjuk le a Røiselanddal erősítő norvégokat, a bombaformában lévő Wierer-Vittozzi párost felvonultató olaszokat, valamint a házigazda németeket sem. Az biztosnak tűnik, hogy a világbajnokság női váltóversenye igazán parázs összecsapást hozhat ezen nemzetek között.

Hazai remények

Németország legutóbb 2012-ben rendezett biatlon világbajnokságot, akkor Ruhpoldingban a hazaiak öt éremmel, közte két arannyal zártak. Ilyen éremtermésre Oberhofban aligha számíthatnak a hazaiak, egy-egy elcsípett jó eredmény azonban összejöhet.
A legnagyobb német reményeket pedig Denise Herrmann-Wicknek kell elbírnia a vállán, Peking egyéni indításos olimpiai bajnoka ugyanis a teljes német válogatottat figyelembe véve a hazaiak egyetlen ténylegesen világbajnoki címre is esélyes versenyzője. A szezon előtt férjhez menő biatlonos futóformája továbbra is nagyon erős, a lőtéren manapság minden korábbinál pontosabban céloz, az oberhofi körülményeket pedig kifejezetten szereti.
Denise Herrmann-Wick
Február 8-19 között összesen 12 számban hirdetnek világbajnokot Oberhofban (8 egyéni- és 4 csapatverseny), az esemény valamennyi futamát élőben közvetítjük az Eurosporton.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés