A biatlon-világkupa mezőnye a hétvégén az ausztriai Hochfilzenbe látogat, és természetesen kérdés, változnak-e az erőviszonyok elsősorban a svédek kárára, akik női és férfi vonalon egyaránt hasítottak egy-egy versenyzőjükkel hazai pályán, Östersundban.

Sebastian Samuelsson ráadásul a lőtéren sem teljesített rosszul az első két hét versenyei során, és ha hasonlóan teljesít a folytatásban, az egyik legnagyobb esélyes lehet az összetett világkupa megnyerésére.
A fiatal svéd teljesen váratlanul éppen a 2018-as pjongcsangi téli olimpián robbant be a köztudatba az üldözéses számban szerzett ezüstéremmel, pedig előtte még csak top10-ben sem volt egyetlen egyéni világkupa-versenyen sem. Aztán a játékokon még mindezt megspékelte egy 20 kilométeren szerzett 4. hellyel, majd a csapatban szerzett olimpiai bajnoki címmel, ráadásul éppen a nagy rivális norvégokat legyőzve nagy csatában.
Oslo Holmenkollen
Hazai közönség előtt koronázhatják meg Røiselandot, Fillon Maillet mindent vihet
17/03/2022 16:51
Lassan itt van Peking és a következő téli olimpia, Johannes Boe-ék pedig ismét ehetik a kefét a svédek miatt, de már konkrétan egy személy képében, aki éppen maga Samuelsson. A 24 éves biatlonos már az előző szezonban is nemcsak egy-két alkalommal villantotta meg tehetségét, és végül élete első egyéni vk-győzelme mellett négy alkalommal is a dobogó második fokára állhatott fel (többek között a pokljukai világbajnokság üldözőversenyében is), összetettben pedig a 6. helyen zárta az idényt.
A tavalyi szezont is erősen kezdte, viszont most ehhez képest is rátett egy lapáttal, olyannyira, hogy ő lett a férfiak mezőnyében az új mérce, ami a sífutást illeti. Az Östersundban rendezett négy egyéni versenyből háromszor is ő volt a leggyorsabb a pályán, a második sprintversenyen pedig 20 másodpercet adott mindenki másnak, és végül az elkövetett 1 lövőhiba ellenére is megnyerte a versenyt.

Ott a svéd dupla! Samuelsson újabb sprintet nyert meg Östersundban

Emellé jön a nem kiemelkedő, de nem is vészesnek mondható lövőteljesítménye. Bár az idei első versenyen, 20 kilométeren még 6 hibát is elkövetett, és az abban a számban bevett 1 perc időbüntetésnek is betudhatóan épphogy befért a pontszerzőket jelentő legjobb 40 közé, a két győztes sprintversenyén mindössze egyszer tévesztett csak célt. A múlt vasárnapi üldözésesben pedig hiába rontott négyet is (testvériesen elosztva mindegyik lövészetben egyet-egyet) szemben például a győztes Vetle Christiansen 1 lövőhibájával, így is be tudott futni második helyen, méghozzá a hajrák királyának számító Emilien Jacquelint megelőzve egy fej-fej melletti csatában az utolsó körben.
Ugyan Hochfilzenbe nem Samuelsson érkezhet sárga trikósként, ugyanis Christiansen a rendkívül kiegyensúlyozott teljesítménye folytán 3 ponttal őt is megelőzi egyelőre a világkupában, az összetettben éllovas norvég múltkori sprintverseny után tett nyilatkozata is arról árulkodik, hogy jó eséllyel Sameulsson az, akit le kell győzni ezen a télen a nagy kristálygömbért.

Összevissza lőttek a villámgyors biatlonosok, Christiansen nyerte az üldözésest

„Sebbe nagyon erős volt, és még a legjobb formámban sem tudtam versenyre kelni vele (pedig a norvégok közül ő van talán jelenleg a legjobb futóformában – a szerk.). 2 éve történt meg utoljára, hogy valaki lövőhiba ellenére is megnyerte a sprintet. Őszintén le vagyok nyűgözve.” – mondta elismerően Christiansen, majd hozzátette:
Azt csinálja, amit Johannes (Boe) éveken át.
A norvégok hiába nyújtanak az új szezonban is erős összteljesítményt, éppen a pályán vannak jelentős hátrányban Samuelssonnal szemben.
„Mintha csak játszana velünk” – mondta Tarjei Boe. „Nem vagyunk lassúak, de az utolsó körben valósággal állva hagy minket. Őszintének kell lennünk magunkhoz, a számok nem hazudnak. Nem vagyunk elég közel”
A testvér, a biatlon-világkupát az utóbbi években futást tekintve uraló Johannes Boe szintén elismeri a lemaradásukat, bár ő az egy héttel ezelőtti sprintet illetően mással is magyarázta az jelentős hátrányukat. Szerinte a svédek jobban eltalálhatták a waxolást, egész pontosan úgy számolta a norvég csapat, hogy Samuelsson például vele szemben 12 másodpercet nyert azzal, hogy jobban csúsztak az ő lécei a lejtős szakaszokon. Ugyanakkor az is sokatmondó, hogy mindeközben az összetett világkupa háromszoros címvédője nagyon is jó formában érzi magát (bár hogy közvetlenül a szezon előtt átesett egy kisebb megfázáson, még talán mindig befolyásolja az aktuális teljesítményét a pályán).

Johannes Thingnes Boe

Fotó: Getty Images

Azt a tényezőt is érdemes lehet figyelembe venni, hogy míg tavaly a többi svéd férfi biatlonossal együtt javult jelentősen Samuelsson futóformája, most egyértelműen közülük is kiemelkedik e tekintetben. És itt jöhet képbe a fiatal sílövő bombaformájának egy lehetséges titka, ugyanis gyakorlatilag az összes tavalyi szezonban szerzett pénzét elköltötte egy, a saját edzését segítő eszközre.
Számszerűleg nagyjából 150 ezer euró (átszámítva kb. 55 millió forint) értékben vett a saját otthonába egy ultramodern futópadot, amit elmondása szerint még hatékonyabbnak tart, mint a szabadban végzett edzéseket.
„Szerintem ez az eddigi leghatékonyabb eszközöm. Teljesen ideális arra, hogy úgy készüljek fel, ahogy én szeretnék.” – mondta. „Teszteltem már ilyet Norvégiában, és nagyon megtetszett. Ezért azt mondtam magamban, szükségem van a számomra legmegfelelőbbre. Már sokat használtam, különösen akkor, ha a körülmények nem teszik lehetővé a síelést.”
„Ez a fajta futópad hatalmas, lehetővé teszi a síelést, egyben a technikám fejlesztését. Kamerák segítségével pedig nyomon tudom követni, hogy mit csinálok. Ráadásul ez a futópad az emelkedőket is szimulálja, szóval az edzéseimet tényleg ahhoz igazíthatom, amihez csak akarom.”
Az eddigi eredmények azt mutatják, megérte a jelentős anyagi áldozat Samuelssonnak, aki a rendhagyó, szabadtéri csapattréningek mellett otthon is igencsak hatékony és rendszeres edzéseket végezhet. Ezt közel sem mondhatja el magáról mindenki a sportág berkein belül, például Johannes Boe is csak most a svéd példáját látva szánta el magát egy hasonló futópad megrendelésére.
„Épp tegnap küldtem nekik egy emlékeztetőt. Minél előbb meg kell érkeznie" – mondta viccesen, majd már komolyabban hozzátette. "Először tétováztam, de látva, hogy nála (Samuelsson – a szerk.) mennyire bevált, a határ akár a csillagos ég lehet. Nagyon várom már, hogy megérkezzen.”
Vannak ugyanakkor olyanok is, akiknek anyagi keretük sincs nagyon hozzá, hogy be tudjanak fektetni egy ilyen „csodagépbe”. Közéjük tartozik például az a Sturla Holm Laegreid is, aki pedig tavaly élete első világkupa-szezonja ellenére végig harcban volt az összetett elsőségért Johannes Boe-vel.
Jelenleg viszont tehát a norvégok nem egymást közt csatáznak a nagy kristálygömbért, hanem Sebastian Samuelssont vehetik üldözőbe érte. Igaz, számszerűleg valóban Vetle Sjaastad Christiansen áll a vk-pontverseny élén, aki több honfitársához hasonlóan reménykedik abban, hogy svéd ellenfelük kezdeti csúcsformája nem tartatható fenn egész télen, ahogy a tavalyi idény során már Hochfilzenben lehetett tapasztalni nála egy jelentősebb visszaesést.

Két szék közül a pad alá estek az oroszok: Latypov úgy beremegett, hogy az ezüst is elúszott

„Élete formájában van, és akkor reménykedhetünk abban, hogy nincs már benne több az olimpiára, és hogy ez a legjobb, amit jelenleg látunk tőle.” – intett óvatosságra Tarjei Boe, kiemelve ezzel, hogy az olimpiára történő formaidőzítés nemcsak az ő oldalukról fő célkitűzés, hanem minden bizonnyal Samuelsson is ennek fejében vágott neki az idei szezonnak.
Az mindenesetre már a mostani ausztriai hétvégéből ki fog tűnni, hogy a világkupában tartós lehet-e Samuelsson pályán mutatott fölénye, amihez ha esetleg még hozzá tudja tenni a hibátlan sorozatokat is a lőtéren, akkor a többiek még inkább csak bottal üthetik majd a nyomát.
A hochilzeni vk-versenyek kezdési időpontjai az Eurosporton 1-en:
December 10. (péntek)
  • 11:15 – férfi 10km sprint
  • 14:05 – női 7,5 km sprint
December 11. (szombat)
  • 12:00 – férfi 12,5 km üldözőverseny
  • 14:00 – női 4x6 km váltó
December 12. (vasárnap)
  • 12:00 – férfi 4x7,5 km váltó
  • 14:30 – női 10 km üldözőverseny
Forrás: nrk, aftenposten, ski-nordique
Peking 2022
Történelmi Bø-dobogó, Fillon Maillet „Fourcade”-izálódása – voltak drámák és könnyek a férfiaknál is
25/02/2022 08:17
Östersund
Ott a svéd dupla! Samuelsson újabb sprintet nyert meg Östersundban
02/12/2021 18:24