Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fourcade visszaengedné az orosz sportolókat, az ukránok vb-hőse nem hagyta szó nélkül

Szentimrei Kristóf

Publikálva 15/02/2023 - 17:13 GMT+1

A biatlonsport francia legendája, Martin Fourcade támogatja az orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben történő visszaengedését a nemzetközi versenyekre, amire reagált az ukrán hadseregből és sérüléséből visszatérő Dmytro Pidruchnyi is. A korábbi világbajnok mellett kiállt a jelenlegi vb aranyhalmozója, Johannes Thingnes Bø, valamint az Oberhofban két éremnél járó Sebastian Samuelsson is.

Johannes Bø újabb aranyérmet szerzett, és beérte Fourcade-ot

Miközben javában zajlik az oberhofi biatlon-világbajnokság, továbbra is forró téma a sport világában, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fontolgatja az orosz és fehérorosz sportolók bizonyos feltételek melletti visszatérését a nemzetközi sporteseményekre.

A múlt héten már egyik cikkünkben írtunk arról, milyen indulatok szabadultak el a biatlonosok között, főleg korábbi orosz sílövők részéről, miután a norvégok jelenlegi élversenyzői egyöntetűen ellenezték az eltiltás megszüntetését. Az igencsak megosztó téma kapcsán megszólalt a napokban a sportág korábbi francia klasszisa, Martin Fourcade is.
„Sportolói képviselőként és sportolóként is úgy gondolom, hogy meg kellene fontolnunk, hogy az orosz és fehérorosz sportolók visszatérhessenek a versenyzéshez” – foglalt állást Fourcade, aki visszavonulása óta aktív szerepet tölt be nemzetközi sportéletben, miután beválasztották a NOB Sportolói Bizottságába, valamint ő lett a 2024-es párizsi olimpia sportolói bizottságának elnöke is.
Azért választottak be a NOB-ba, hogy megvédjem a sportolókat.
„Az értékek, amelyeket az ország képvisel, természetesen nem helyesek, de a kirekesztés soha nem jelentett megoldást.”
A korábbi ötszörös olimpiai bajnoknak már egy ideje gombóc volt a torkában, hogy vállalja véleményét, és miután megtette, tudja, hogy heves viták kereszttüzében találhatja magát. Ugyanakkor elmondta, hogy oroszbarát magatartással senki sem vádolhatja, mivel azon kevesek közé tartozott, akik nyíltan bírálták az oroszokat a 2014-es téli olimpiai doppingbotrányuk okán, amely miatt halálos fenyegetéseket is kapott.
Mostani állásfoglalását viszont így is értetlenkedve fogadta az ukránok kiváló biatlonosa, Dmytro Pidruchnyi:
Számomra furcsa, hogy valaki ilyesmiről beszél, miközben a háború még mindig tart. Furcsának találom, amikor fontos emberek ilyen véleményt képviselnek.
„Ha így gondolkodik erről, az szerintem nagy hiba. Nem hiszem, hogy az orosz és a fehérorosz versenyzőknek itt kellene lenniük – a háború végéig biztosan nem. Szerintem csak azután kellene erről beszélnünk.”
picture

Dmytro Pidruchnyi

Fotó: Imago

A 2019-ben világbajnok 31 éves sílövő lelkileg és fizikailag is rendkívül megterhelő 12 hónapon van túl, a háború kitörését követően szinte azonnal bevonult az ukrán hadseregbe (több hónapon keresztül járőrözött szülővárosában, Ternopilban), a pekingi ötkarikás játékok óta pedig az oberhofi vb-n láthattuk először egyéni számban, miután decemberben meg kellett műteni térdsérülés miatt.
Mindezek után egészen csodálatra méltó teljesítmény, hogy Pidruchnyi két hónappal később a 10 kilométeres sprintversenyen a legjobb nem-norvégként egy világbajnoki ötödik helyet szerzett hibátlan lövészettel, ráadásul a másnapi üldözőfutamon is a legjobb tíz között zárt.
Ennek függvényében különösen megható volt látni, hogy a múlt szombati sprintet követően a norvégok bevették őt a győztes fotóra, ezzel is demonstrálva a feléje, és alapvetően az ukrán biatlonosok iránt mutatott támogatásukat. Az Oberhofban már négy aranyéremnél járó Johannes Thingnes Bø ezúttal is kifejezte ellenérzését az orosz és fehérorosz versenyzők esetleges visszatérése kapcsán.
„Fontosnak tartom, hogy ne engedjük meg nekik, hogy Oroszországon kívül is versenyezzenek, különben nem lesz befolyásunk arra, hogy megállítsuk a háborút” – fogalmazott a 29 esztendős norvég klasszis, aki tisztában van vele, hogy ez egy komoly dilemma. „Nehéz a helyzetük ezeknek a sportolóknak, és együtt is érzünk velük, ugyanakkor itt egy nagyobb dologról van szó.”
picture

Johannes Thingnes Boe

Fotó: Getty Images

Az idei vb-n eddig két bronzérmet szerző Sebastian Samuelsson is úgy gondolja, egészében kell nézni a jelenlegi helyzetet.
„Úgy gondolom, hogy következményei kell, hogy legyenek annak, ha az olimpiai fegyverszünet alatt háborút indítanak” – mondta a svéd, természetesen nem konkrétan az orosz sportolókra utalva. „Ha megszegik a szabályokat, annak az kell legyen az eredménye, hogy nem vehetnek részt semmilyen versenyen. Naivitás azt gondolni, hogy nincs összefüggés a dolgok között. Nem normalizálhatjuk ezt a háborút, amit Oroszország folytat.”
Természetesen a szurkolók körében is megoszlanak a vélemények arról, hogy vissza kellene-e engedni az orosz és fehérorosz sílövőket a nemzetközi vérkeringésbe, abban viszont alighanem mindenki egyetért, hogy szívderítő újra ukrán versenyzőket látni itt a biatlon-világbajnokságon is, pláne ha közülük valaki ennyire erőn felül teljesít, mint Dmytro Pidrucnyi.
Forrás: , nrk.no
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés