Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Meglepetések, hangulat, dominancia – Valóban a budapesti atlétikai világbajnokság volt minden idők legjobbja?

Gecsei Dina

Frissítve 30/09/2023 - 16:40 GMT+2

Érdekes cikket közölt az Athletics Weekly a nyár végén azzal a felütéssel, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság volt talán a valaha volt legjobb a sportág történetében. A szerző, Steve Smythe azt állítja, hogy szerinte a szervezők tudták tartani magukat ahhoz a céljukhoz, hogy tető alá hozzák minden idők legjobb vb-jét, de ehhez kellettek az atléták egészen elképesztő eredményei is.

A vb-rendezését és a budapesti hangulatot is fantasztikusnak találja Sebastian Coe

Az Athletics Weekly brit újságírója, Steve Smythe tizenhárom atlétikai világbajnokságot nézett végig újságíróként testközelből, így bőven van összehasonlítási alapja, és annyira biztos az állításában, hogy szerinte még a 2025-ös tokiói vb sem tudja majd felülmúlni azt, amit Budapesten látott.
Nem fukarkodott a jelzőkkel, azt írta, ez volt a kedvenc vb-je az elképesztő dominanciát mutató bajnokokkal, a meglepetésgyőztesekkel, a hihetetlen fordulatokkal az utolsó métereken és sok minden mással is, többek között a helyszínnel.
„A stadion kiváló volt, éppen megfelelő méretű és páratlanul szépen mutatott a Duna mellett, a közönség pedig – a hazai sikerek hiánya ellenére – kiváló hangulatot csinált, maga a város pedig szintén csodálatos volt” – írta Smythe.
„Túl meleg volt, de a magyarok nagyszerű munkát végeztek, habár Budapestről kijutni sokaknak nehézkesnek bizonyult” – folytatja a bevezetésében a szerző, majd rátért azokra az eredményekre, amikkel alátámasztotta a véleményét. De előbb jöjjön egy kis kitérő.

A magyar csapat

Eltelt bő egy hónap a vb óta, így már valamelyest távolabbról, és talán objektívebben szemlélhetjük a történteket. Érthető lenne, ha valaki hiányolná egy ilyen jellegű cikkből azt, hogy a magyar csapat hogyan szerepelt a világbajnokságon, így ezt a rövid bekezdést mindenképpen szükségesnek éreztük betenni, illetve minden magyar eredményt felsorolunk a cikk végén. A világbajnokságon egyébként rekordszámú, 63 fős magyar csapat vett részt, amely a kalapácsvető Halász Bence révén egy bronzérmet szerzett.
picture

Halász Bence világbajnoki bronzérmet érő dobása a budapesti vb-n

Nyilvánvaló, hogy számunkra egészen más szempontok is szóba kerülnek, ha a budapesti vb-t kell értékelni, de ha ezeket most egy kicsit félretesszük, és csupán az atlétika oldaláról közelítjük meg a kérdést, akkor többnyire egyet lehet érteni az Athletics Weekly észrevételeivel. Nézzük, szerintük miért ez volt minden idők legjobb vb-je.

A dominancia - az Egyesült Államok a világ tetején

Az Egyesült Államok 12 arany-, 8 ezüst- és 9 bronzéremmel (összesen 29) végzett a ponttáblázat és a klasszikus éremtáblázat élén, emellett begyűjtöttek még 55 helyezést a legjobb nyolc hely valamelyikén.
A pontrendszer, ami alapján rangsorolják a nemzeteket (8 pont jár az első helyezésekért, 1 pont a nyolcadikért) úgy nézett ki a vb végén, hogy az Egyesült Államok dupla annyi ponttal állt, mint bármelyik másik ország.
Az első európai ország ebben a rangsorban Nagy-Britannia lett, akik majdnem kétszer annyi pontot gyűjtöttek, mint a sorban utánuk következő legközelebbi európaiak, a spanyolok, akiknek önmagában 32 pontot értek a gyaloglószámok.
Nagy-Britannia a vb-ken legtöbbször Németországgal meccsel nagyot a helyezésekért, de ezúttal utóbbiak mindössze 36 pontot gyűjtöttek, és érmet nem is tudtak szerezni. Lengyelország a 31 pontjával és a két érmével megelőzte a 29 pontos Franciaországot, akik ráadásul egyetlen éremmel büszkélkedhetnek – egy évvel a párizsi olimpia előtt.

A ponttáblázat

1Egyesült Államok277
2Jamaica139
3Kenya112
4Nagy-Britannia102
5Etiópia96
6Kanada70
7Spanyolország55
8Ausztrália51
8Olaszország51
8Hollandia51

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság éremtáblázata

országaranyezüstbronzérmek száma
Egyesült Államok 128929
Kanada42-6
Spanyolország41-5
Jamaica35412
Kenya33410
Etiópia2439
Nagy-Britannia23510
Hollandia2125
Norvégia2114
Svédország21-3
...............
Magyarország--11

A brit csapat teljesítménye

Egy brit újságíró számára nyilvánvaló, hogy a „hazai” csapat teljesítményét elemzi, de mindenképpen figyelemreméltó, amit letettek az asztalra britek, úgyhogy érdemes átfutni.
Tíz érmet szereztek Nagy-Britanniának az atlétáik, amivel holtversenyben az 1993-as stuttgarti, azaz az eddigi legjobb eredményük mellé zárkóztak fel. Ráadásul ezúttal akár az élre is ugorhattak volna, hiszen több döntőben is éppen, hogy csak lemaradtak a dobogóról, illetve néhány olyan, egyébként többnyire stabil sportolóik, mint Laura Muir és Dina Asher-Smith formán kívül voltak idén.
Ezzel az eredménnyel feladták maguknak a leckét, de hogy a párizsi olimpián is sikerül-e ilyen kiemelkedően teljesíteniük, az korántsem biztos.
Josh Kerr pokoli jó volt 1500-on, de ehhez az is kellett, hogy Jakob Ingebrigtsen formája annak ellenére, hogy az 5000 métert megnyerte, elmaradt a várt világcsúcsdöntögető szinttől. Ugyanakkor az olimpián már várhatóan ott lesz a vb-ről sérülés miatt lemaradó Nafissatou Thiam, és a hétpróbázók között is vannak, akik Párizsra készülnek már – igaz, Katarina Johnson-Thompson vb-aranyát látva ez utóbbi számban sem kell aggódniuk.
picture

Őrületes szenzáció: a brit Kerr megverte Ingebrigtsent az 1500 méter döntőjében

Ki volt az atlétikai vb legjobbja?

Noah Lyles a három aranyérmével és Armand Duplantis a domináns győzelmével kiemelkedtek a férfiak közül, ráadásul mindketten olyan karakterei az atlétikának, akik könnyedén magukhoz tudják ragadni a nézők figyelmét és szeretetét is.
picture

Duplantis tökéletes versenyzéssel világbajnok, a világcsúcs nem jött össze

A nőknél Femke Bol két aranyat nyert, méghozzá úgy, hogy igen közel járt a háromhoz is. Bol parádés futásával Hollandia a női 4x400 bajnoka lett, az utolsó pár méter pedig valószínűleg a vb egyik legemlékezetesebb pillanata lett, de nem szabad megfeledkezni Faith Kipyegon elképesztő dominanciájáról sem (világbajnok 1500 és 5000 méteren).
Sha'Carri Richardson (100 m és 4x100 m arany, valamint 200 m bronz) és Shericka Jackson (200 m arany, 4x100 m ezüst és 100 m bronz) osztozott a sprintsikereken, utóbbi ráadásul megfutotta minden idők második leggyorsabb kétszáz méterét (21.41), de a színvonalat az is jól mutatja, hogy a jamaicai sprinter még ezzel az eredménnyel is elégedetlen volt.
picture

McLaughlin távollétében Femke Bol végre felülhetett a világ tetejére 400 gáton

A kétszeres olimpiai bajnok Sifan Hassan majdnem biztos, hogy a legőrültebb dolgot művelte a vb-n: három számban is rajthoz állt, 1500, 5000 és 10000 méteren is láthattuk, ráadásul az ő nevéhez fűződik a vb egy másik nagy drámája, a célegyenesben vezető helyről, a végül győztes Gudaf Tsegay-jal csatázva elesett.

Mit hoztak ki magukból az atléták Budapesten?

Az általános színvonal hihetetlenül magas volt, de kevesebb rekord született, mint amire számítani lehetett, ezt részben a hőséggel magyarázzák a szakértők.
Minden idők legjobb vb-jén mindössze egy világcsúcs született, ráadásul pont vegyes váltóban, ahol a program sajátosságai miatt a világ legjobb négyszázas futói nem is indultak el.
Ami viszont figyelemre méltó volt, hogy a verseny rendkívül kiélezettre sikeredett több számban is.
„Úgy tűnt, hogy szokatlanul sok volt az utolsó körben a fordítás, vagy az utolsó 20 méteren történt helycsere” – írta Smythe.
picture

Yulimar Rojas

Fotó: MTI

A vegyes váltó, a női 100 m, 800 m, 10000 m, 100 m gátfutás, hármasugrás, gerelyhajítás és 4x400 m, a férfi 400 m, 5000 m, távolugrás és diszkoszvetés mind-mind ilyen késői fordulatokat hozott.
A selejtezők színvonala kivételes volt, és számos rekord született a leggyorsabb előfutamok tekintetében, sőt, abban is, hogy valaki milyen gyors előfutammal nem tudott bejutni a döntőbe.

A meglepetések vb-je?

Volt pár nagy meglepetés is, az előzetes várakozásoknak kevesebb mint a fele igazolódott be.
Antonio Watson (férfi 400 m) és Danielle Williams (női 100 m gát) még a legjobb nyolc között sem szerepelt az Athletics Weekly előzetes tippjeiben, és Maria Perez sem volt ott a 35 km-es gyaloglás lehetséges legjobbjai között.
picture

21 évesen a világ tetején: jamaikai siker férfi 400 méteren

Ethan Katzberg kalapácsvetésben, Laulauga Tausaga pedig diszkoszvetésben a hatodik helyen végzett volna az előrejelzések szerint, végül mindketten világbajnokok lettek.
Smythe összeszedte a kedvenc pillanatait Budapestről, természetesen a britek teljesítményeit emelte ki első körben (Kerr, Pattison vagy épp Hodgkinson), de azt írta, Bol és Warholm lenyűgöző teljesítménye, Kipyegon 56 másodperces utolsó körei, El Bakkali és Girma nagy csatája örökre megmarad benne budapesti emlékként.

Címvédők és cím-nem-védők

A tavalyi 49 bajnok közül csak 14 védte meg sikeresen címét (Cheptegei, El Bakkali, Holloway, Crouser, Kipyegon, Moon, Lyles, Jackson, Rojas, Duplantis, Ealey, az Egyesült Államok (női 4x100m és férfi 4x400m) és Ingebrigtsen).
Nyolcan különböző okok miatt nem indultak (Pichardo, Mihambo, Thiam, Dominikai Köztársaság (4x400m vegyes váltó), Wightman, Norman, McLaughlin. Jeruto), és 27-en voltak olyanok, akik indultak ugyan, de nem tudták megvédeni a címüket.
picture

Armand Duplantis Budapesten megszerezte a második világbajnoki címét

Fotó: Getty Images

A magyarok eredményei (a helyezések az adott futamra, illetve csoportra értendők):

Férfi 100 m:
  • selejtező: 2. Boros Bence 10.70 másodperc
  • előfutam: 8. Boros Bence 10.70 mp
Férfi 200 m:
  • előfutam: 5. Wahl Zoltán 20.90 mp
Férfi 400 m:
  • előfutam: 3. Molnár Attila 44.84 mp - országos csúcs
  • elődöntő: 6. Molnár Attila 45.02 mp
Férfi 800 m:
  • előfutam: 6. Huller Dániel 1:47.41 perc
  • előfutam: 5. Vindics Balázs 1:47.18 p
Férfi 1500 m:
  • előfutam: 11. Szögi István 3:37.57 p
Férfi 5000 m:
  • előfutam: 21. Kovács Ferenc Soma 14:11.99 p
Férfi maraton:
  • 40. Szemerei Levente 2:17:20 ó
Férfi 110 m gát:
  • előfutam: 8. Szeles Bálint 13.77 mp
Férfi 400 m gát:
  • előfutam: 8. Bánóczy Árpád 50.31 mp
Férfi 3000 m akadály:
  • előfutam: 7. Palkovits István 8:29.37 p
Férfi magasugrás:
  • selejtező: 16. Török Gergely 2,14 m
Férfi távolugrás:
  • selejtező: 10. Németh Mátyás 7,79 m
Férfi hármasugrás:
  • selejtező: 18. Szenderffy Dániel 15,38 m
Férfi súlylökés:
  • selejtező: 19. Tóth Balázs 17,37 m
Férfi diszkoszvetés:
  • selejtező: 14. Szikszai Róbert 60,64 m
Férfi kalapácsvetés:
  • selejtező: 2. Halász Bence 78,13 m
  • selejtező: 8. Rába Dániel 73,17 m
  • selejtező: 15. Varga Donát 72,02 m
  • DÖNTŐ: 3. HALÁSZ BENCE 80,82 M
Férfi gerelyhajítás
  • selejtező: 13. Herczeg György 76,18 m
Férfi 20 km gyaloglás:
  • 23. Helebrandt Máté 1:21:16 óra
Férfi 35 km gyaloglás:
  • 30. Venyercsán Bence 2:40:34 óra
Férfi 4x100 m váltó:
  • előfutam: 6. Magyarország (Illovszky Dominik, Boros Bence, Szabó Dániel, Pap Márk) 39.55 mp
Férfi 4x400 m váltó:
  • előfutam: 9. Magyarország (Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád, Molnár Attila) 3:02.65 p - országos csúcs
Női 100 m:
  • előfutam: 3. Takács Boglárka 11.18 mp
  • elődöntő: 8. Takács Boglárka 11.26 mp
Női 200 m:
  • előfutam: 6. Sulyán Alexa 23.47 mp
  • előfutam: 4. Takács Boglárka 23.24 mp
Női 400 m:
  • előfutam: 7. Rapai Fanni 52.73 mp
Női 800 m:
  • előfutam: 4. Kéri Bianka 2:00.20 p
  • elődöntő: 8. Kéri Bianka 2:01.68 p
Női 1500 m:
  • előfutam: 13. Vindics-Tóth Lili Anna 4:11.08 p
Női 5000 m:
  • előfutam: 16. Wagner-Gyürkés Viktória 15:29.42 p
Női maraton :
  • 24. Szabó Nóra 2:33:28 óra
  • 57. Kovács-Garami Katalin 2:44:02 óra
Női 100 m gát:
  • előfutam: 7. Kerekes Gréta 13.09 mp
  • előfutam: 6. Tóth Anna 12.95 mp
  • előfutam: 3. Kozák Luca 12.71 mp
  • elődöntő: 4. Kozák Luca 12.73 mp
Női 400 m gát:
  • előfutam: 7. Molnár Janka 56.21 mp
Női magasugrás:
  • selejtező: 15. Fekete Fédra 1,80 m
Női rúdugrás:
  • selejtező: 8. Klekner Hanga 4,50 m
Női távolugrás:
  • selejtező: 11. Bánhidi-Farkas Petra 6,37 m
  • selejtező: 18. Lesti Diana 6,25 m
Női hármasugrás:
  • selejtező: 18. Szabó Beatrix 12,79 m
Női súlylökés:
  • selejtező: 10. Márton Anita 17,85 m
Női diszkoszvetés:
  • selejtező: 18. Kerekes Dóra 54,41 m
Női kalapácsvetés:
  • selejtező: 17. Gyurátz Réka 66,81 m
Női gerelyhajítás:
  • selejtező: 12. Szilágyi Réka 56,21 m
  • selejtező: 11. Moravcsik Angéla 55,10 m
Női hétpróba:
  • 4. Krizsán Xénia 6479 pont
  • 10. Nemes Rita 6232 pont
Női 20 km gyaloglás
  • 33. Oláh Barbara 1:35:55 óra
  • 34. Madarász Viktória 1:36:13 óra
Női 35 km gyaloglás
  • döntő: 16. Madarász Viktória 2:53:30 óra
  • döntő: 57. Kovács-Garami Katalin 2:44:02 óra
Női 4x100 m váltó:
  • előfutam: 7. Magyarország (Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Kocsis Anna Luca) 43.38 mp - országos csúcs
Női 4x400 m váltó:
  • előfutam: 5. Magyarország (Nádházy Evelin, Kéri Bianka, Rapai Fanni, Molnár Janka) 3:27.79 perc - országos csúcs
Mix 4x400 m váltó:
  • előfutam: 5. Magyarország (Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka) 3:14.08 perc - országos csúcs
picture

Hatalmasat futott a női 4x400-as váltó, országos csúcs lett a vége

Forrás: Athletics Weekly, MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés