Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szívet formált a kezeiből Sifan Hassan, úgy köszönte meg a drukkolást a magyaroknak

Kálmán Laci

Frissítve 27/08/2023 - 14:24 GMT+2

Faith Kipyegon nyerte a női 5000 métert, ami azt jelenti, hogy két aranyéremmel térhet haza Budapestről. A várt nagy fölény azonban elmaradt, elsősorban azért, mert Sifan Hassan hajrája is eléggé rendben volt az utolsó 200-on, főleg ahhoz képest, hogy mostanság maratonfutásban is jeleskedik. Mögöttük a harmadik helyet Beatrice Chebet szerezte meg.

Sifan Hassan

Fotó: AFP

Korábban rettegtem, hogy bizonyos dolgok nem lehetségesek.
Mögötte az a Sifan Hassan ért be másodiknak, aki áprilisban behúzta élete első maratonját, majd itt a vb-n 10 ezer méteren összeesett a hajrában, miközben az aranyéremért harcolt. Arra pedig, hogy nem láblógatással töltötte az elmúlt hetet, a legjobb bizonyíték, hogy 1500-on is rajthoz állt, és szerzett egy rendkívül értékes bronzérmet.
picture

A tartalom támogatója az MBH Bank.

Fotó: Eurosport

Kipyegon és Hassan mögött az a Beatrice Chebet jött be harmadiknak, aki Eugene-ben, ugyanebben a számban második volt Gudaf Tsegay mögött. Egyébként pedig ő lehet a jövő, hisz mindössze 23 éves.
A közös sajtótájékoztató elején arról kérdezték Hassant, hogy fog-e választani a pályaversenyzés és a maratonok között. A holland olyan választ adott, amire számítani lehetett.
„Nem hiszem, hogy elkötelezem magam egyik vagy másik mellett, mindkettőt szeretném csinálni. De szerintem ez a lány itt mellettem követni fog engem” – mondta Hassan mosolyogva, és közben a mellette ülő győztesre, Kipyegonra nézett.
picture

Sifan Hassan

Fotó: Getty Images

Ezt követően a köztük lévő rivalizálásról beszéltek, egyetértve abban, hogy ez azért rendkívül fontos mindannyiuk számára, mert ettől csak még jobbak lesznek.
„Nagyon hálás vagyok, hogy itt vannak ők a mezőnyben, Letesenbet [Gidey], Gudaf [Tsegay], Beatrice és persze Faith, ők mindannyian hatalmas motivációt jelentenek a számomra” – folytatta a kétszeres olimpiai bajnok holland. „Nagyon büszke vagyok a köztünk lévő versengésre. Faith pedig különleges klasszis, óriási tehetség, a legjobb atléta, akit valaha láttam.”
A stadionban tapasztalt hangulatról mindhárman elismerően beszéltek.
„Csodálatos érzés volt kinn lenni a pályán, és érezni, ahogy a közönség hajt előre a cél felé” – mondta Kipyegon.
„A covid utáni időszakban nagyon hiányzott a közönséggel való kapcsolat, hogy érezzük őket kinn a pályán. Nagyon hálás vagyok a magyar embereknek azért a motivációért, amit tőlük kaptunk. Köszönjük szépen” – mondta Hassan, miközben szívet formált a kezeiből.
„Csodálatos volt a hangulat” – mondta Chebet. „És nagyon örülök, hogy Faith, Sifan és én együtt futhatunk, ők a barátaim. Sok támogatást kaptam tőlük, folyamatosan bátorítottak, úgyhogy meglátjuk, mi lesz jövőre az olimpián. Sifan lenyűgöző, hogy 1500-tól maratonig mindent fut, ezáltal segít nekem, hogy higgyek magamban. Nagyon szeretlek benneteket” – tette hozzá kedves mosollyal, miközben a mellette ülő két nagy bajnokra nézett.
picture

Faith Kipyegon

Fotó: Getty Images

Hassant ezután arról kérdezték, hogy melyik érmét szereti a legjobban az eddigiek közül, és hogy melyik volt a legkeményebb versenye.
„Tokió volt a legkeményebb és a maraton. A két olimpiai aranyat sosem fogom elfelejteni, London is nagyon kemény volt, de ezek az itt szerzett érmek is nagyon fontosak, mert csak három hónapot készültem.”
Kipyegon mesélt arról, hogy edzője, Patrick Sang segítsége, biztatása rengeteget jelent a számára.
„A szezon elejétől kezdve mondja nekem, hogy higgyek magamban, hogy higgyek az edzésmunkában, amit elvégzek, és hogy próbáljam megvalósítani mindazt, amit megbeszéltünk. Egyértelműen ez életem legjobb éve. De mellettem Sifan is hatalmas eredményeket ér el, kérdeztem is tőle az 1500 után, hogy hogyan lehetséges ez úgy, hogy maratont futott. Hihetetlen.”
Ezt követően arról kérdeztük Hassant, hogy meséljen, mi a titka az elképesztő regenerálódó képességének.
„Tokió előtt maximálisan a pályára összpontosítottam, ott akartam maximumot nyújtani. Elértem a célomat, nagyon boldog voltam, és láttam, milyen jól regenerálódom minden egyes nap. Ez talán mentális dolog is, nem tudom, korábban ugyanis rettegtem, hogy bizonyos dolgok nem lehetségesek. De most, hogy megcsináltam a maratont, tudom, hogy megvan az állóképességem is.”
picture

Faith Kipyegon, Beatrice Chebet

Fotó: AFP

„De a mellettem ülő lányok is nagyon tudnak, és folyamatosan hajtjuk egymást előre. Remélem, jövőre újabb határokat törünk át, gondolkodok már a hat nagy maratonon, Faith számára pedig talán én vagyok a kísérlet, mert később jön majd ő is maratont futni” – mondta, majd összenéztek és egyszerre felnevettek.
„A fiatal generáció számára pedig azt üzenem, hogy mindig próbáljanak meg a legjobbak lenni valamiben, és tegyenek meg érte mindent. Erősnek kell lenni, kihívások elé kell, hogy állítsák magukat, fontos, hogy kíváncsiak és hálásak legyenek.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés