Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A szanaszét varrt, ízig-vérig olasz sprintkirály Chaplin és Carl Lewis törvénytelen gyereke

Kálmán Laci

Frissítve 02/08/2021 - 23:10 GMT+2

Élete legjobbját futotta az olimpiai döntőben, ami Európa-csúcsot, és ami még fontosabb aranyérmet ért a számára.

Marcell Jacobs, nouveau champion olympique du 100m lors des JO de Tokyo, le 1er août

Fotó: Getty Images

Amikor Usain Bolt utódját kerestük, kevesen gondoltunk arra, hogy az olasz Marcell Jacobs lesz az, aki megkaparintja a trónt és megnyeri a 100 méteres síkfutást Tokióban.

Ő persze mindezzel nem foglalkozott, és összerakta élete legjobb futását a döntőben. Repesztett egy 9.80-as Európa-csúcsot, és maga mögé utasított mindenkit.
Ezzel megszakított egy 25 éves dominanciát, mely időszak alatt csak az amerikai földrészről érkezők tudták megnyerni ezt a számot. A brit Linford Christie Barcelonában szerzett legutóbb aranyat 100-on Európának, az olaszoknak pedig Pietro Mennea révén 1980-ból, Moszkvából van sprintgyőzelmük, igaz, ő a 200-at tudta megnyerni.
Az alábbiakban utánajárunk néhány dolognak Jacobsszal kapcsolatban, aki mostantól büszkén viselheti ’a világ leggyorsabb embere’ jelzőt.

Az USA-ban született, de ízig-vérig olasz

Lamont Marcell Jacobs 1994. szeptember 26-án szültetett El Pasóban, Texasban, olasz anya és amerikai apa gyermekeként.
„Vicenzában találkoztam Marcell apjával” – mesélte édesanyja, Viviana. „Az amerikai hadseregben szolgált. Én 16 voltam, ő 18. Összeházasodtunk és Texasba költöztünk.”
„Három év múlva megszületett Marcell, azonban 20 nappal ezután az apját áthelyeztél Dél-Koreába. Mivel nem mehettem utána, visszaköltöztem Olaszországba. Marcell ekkor még egy hónapos sem volt.”
Jacobs beszélt arról, hogy elutazna az Egyesült Államokba, ugyanakkor elismerte, hogy az angolja nem valami jó.
Testem minden sejtjében olasz vagyok. Még az angol nyelvvel is gondjaim vannak.
picture

Marcell Jacobs

Fotó: Getty Images

A fiatal Marcell sok mindent kipróbált, míg végül kikötött az atlétika mellett.
„Motoros családból származom, úgyhogy ennek mindig is ellene voltam” – folytatta az édesanyja. „Ezen kívül szinte mindent kipróbált az úszástól a kosárlabdáig. Azt akartam, találja meg, mi iránt van meg benne a szenvedély. Meg jó alaposan le is kellett fárasztanom, ugyanis képtelen volt nyugton maradni.”
Igazából végül a fociedzője volt az, aki az atlétika felé terelte.
„Nem voltam valami tehetséges fociban, viszont elég gyors voltam” – mesélte Jacobs. „Így aztán az edzőm megkérdezte, hogy miért nem foglalkozom inkább atlétikával.”

Sprinter és távolugró

Először a távolugrásba kóstolt bele. A 2016-os olasz bajnokságot megnyerte 7.89m-es ugrásával. Az egyéni csúcsa 7.95 volt, bár volt neki egy erősen hátszeles 8.48-a is ebből az évből.
A komoly áttörés azonban 100 méteren történt, először 2018-ban, amikor olasz bajnok lett ebben a számban. Ráadásul folyamatosan közeledett a 10 másodperces álomhatárhoz.
2020-ban, a koronavírus-járvány miatti lezárások idején a Garda-tónál készült egy ministadionban, amelyben volt egy 90 méter hosszú pálya és egy távolugró gödör. Az, hogy ezek az edzések kifizetődtek, a 2021-es szezon elején már jól látszott.
picture

Marcell Jacobs vainqueur de la finale du 100m à Tokyo

Fotó: Getty Images

A fedett Eb-n határozottan jelezte, hogy megérkezett
A szezont megelőzően gyakorlatilag semmiféle neve nem volt a sprinterek között, de aztán jött a 2021-es év, ami mindent megváltoztatott.
A márciusi lengyelországi fedett pályás Eb-n alaposan odapörkölt a mezőnynek, és 6.47-tel megnyerte a 60 méter aranyérmét. Ez a szezon legjobb ideje volt, egyszersmind olasz csúcs.
A lendülete szabadtéren sem hagyott alább. Savonában rögtön egy 9.95-ös új olasz rekorddal nyitott 100 méteren.
„Éremért megyek Tokióba” – mondta a csúcsdöntést követően. „Bolt nem lesz ott, Coleman szintén nem lesz ott, ami azt jelenti, hogy nem lesz egyértelmű esélyes. Lesz viszont nagy harc, én pedig éremről álmodom.”

Mit jelentenek a tetoválásai?

A 188 centis magasságával és a 80 kilónál is nagyobb súlyával a termetesebb sprinterek közé tartozik. És ezért talán a tetkók is jobban mutatnak rajta.
Ezek közül az egyik egyértelműen jelzi, hogy az amerikai származása is fontos a számára. "Famiglia. Dove nasce la vita e l'amore non ha mai fine." Ez magyarul nagyjából annyit tesz, hogy „A család. Ahol az élet születik, és a szeretet sohasem ér véget.”
A mellkasán van egy rózsa és olaszul a híres Charlie Chaplin-idézet. „Elszántan kell küzdeni. Szeretni az életet és szenvedéllyel élni. Méltósággal kell tudni veszíteni, ugyanakkor bátran harcolni a győzelemért. Mert a világ azoké, akik mernek.”
Három gyermekének a nevét is magára tetováltatta, a legfiatalabb Meghanét például a jobb bicepszére. A hátán van egy tigris, ami az erőt, a szenvedélyt és a szépséget jelképezi. A karján pedig ott egy kereszt a „Higgy!” felirattal.
A nyaka alatt található a „CrazyLongJumper” szóösszetétel, ami a közösségi médiás neve is egyben.

Carl Lewis és Andre Howe voltak a példaképei

2021 elején az egyik célja az volt, hogy új olasz csúcsot fusson, a másik pedig, hogy részt vehessen az olimpián.
„Attól a perctől kezdve, hogy kilenc évesen először kimentem a pályára, az olimpiáról álmodtam. A szobám falán anno kinn volt egy újságcikk Carl Lewisról, meg az a híres kép, amin magassarkúban van rajtpozícióban.”
„A másik példaképem gyerekként az az Andrew Howe volt, aki hozzám hasonlóan félvér amerikai, úgyhogy tudtam vele azonosulni.”
A Los Angelesben született Howe 2006-ban olasz színekben megnyerte a göteborgi Európa-bajnokságot távolugrásban. Egy évvel később az oszakai vb-n pedig második lett.
via La Gazzetta dello Sport, olympics.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az olimpia legfontosabb híreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés