Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gondban lehetnek Jacobsék Budapesten, csoda kellene, hogy megismétlődjön a tokiói varázslat

Kálmán Laci

Frissítve 04/08/2023 - 15:28 GMT+2

Bő két hét, és kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság. Az olasz sprinterek nagyot mentek a legutóbbi világversenyeken, Tokióban Marcell Jacobs nyerte a 100 métert, az olasz váltó pedig Filippo Tortu szenzációs futásával vitte a 4x100-at is. A müncheni Eb-n Jacobs behúzta a 100-at, Tortu pedig szerzett egy bronzot 200-on. Ráadásul az idén feltűnt egy harmadik ász is, Samuele Ceccarelli.

A 4x100-as olasz váltó, Tokió

Fotó: AFP

A tavalyi oregoni világbajnokság azonban nem úgy sikerült, ahogy szerették volna, úgyhogy Budapesten javíthatnak. Már persze, ha egészségesek, és megvan a kellő forma is. Megnéztük, mi a helyzet most sprinterfronton az olaszoknál.
Jelenleg nem biztos, hogy Marcell Jacobs a legélesebb olasz kés a fiókban, de mivel ő az uralkodó olimpiai bajnok, illik talán vele nyitni a sort.
A helyzet az, hogy Jacobs sérülésekkel bajlódott a szezon során, nem is versenyzett sokat, de a világbajnokság elé, a kommunikáció szintjén legalábbis, pozitívan tekint. A fedettpályás szezont még csak lenyomta valahogy, szabadtéren azonban mindössze egyszer mérette meg magát, a párizsi Diamond League-versenyen, ahol hetedikként ért célba.
Volt egy kis online szóváltás Jacobs, valamint a világbajnoki cím védője, Fred Kerley között, tervezték ugyanis, hogy összecsapnak majd a pályán, mint aktuális olimpiai bajnok a jelenlegi világbajnok ellen, erre azonban eddig nem került sor.
Az eredeti terv az volt, hogy a rabati DL-versenyen mérkőznek meg, Jacobs azonban sérülés miatt visszalépett az összecsapástól. Aztán szó volt arról, hogy majd Olaszországban állnak ki egymás ellen, azonban az az ötlet is meghiúsult, úgyhogy az igazság pillanata most már csak a világbajnokságon jöhet el. Már ha eljön egyáltalán.
picture

Marcell Jacobs

Fotó: Getty Images

Jacobs nemrég egy Twitter-bejegyzésben felidézte a tokiói játékokat, ahol négy századdal megverte Kerley-t, és 9.80-at futva olimpiai bajnok lett.
„Két évvel a 100 méteren szerzett olimpiai aranyérmem után most újraélem azokat a semmihez sem hasonlítható érzéseket, újraélem a győzelmemet, ami átírta a történelmet.”
„Ez a siker az, ami újra és újra visszavisz a pályára. Ezeket az energiákat szeretném újra érezni, amikor áthaladok a célvonalon, a versenyzés szenvedélye az, ami éltet. Alig várom már, hogy újra égjen bennem ez a tűz, állok a kihívás elé.”
Nem tudom, mi lesz az eredmény, de én mindent újra bele fogok adni. Készen állok az utazásra, hogy újra megtapasztaljam azokat az érzéseket. Tudom, hogy a világ engem figyel, én pedig itt vagyok, éhes vagyok a sikerre, és örülök, hogy azt csinálhatom, amit a világon a legjobban szeretek.
Az olimpiai bajnok 4x100-as váltó hőse, Filippo Tortu sem volt éppen élete formájában az idén. Vállsérüléssel küzdött, úgy tűnik azonban, hogy .
Az olasz bajnokságon 20.14-et futott 200 méteren, ami az idei legjobbja, de összességében is élete harmadik legyorsabb futása volt ezen a távon. Ezzel kapott egy jó kis önbizalomlöketet, és komoly célokkal vág neki a vb-nek. Először is döntőt akar futni 200-on, a másik pedig az, hogy be akar menni 20 másodperc alá. Az egyéni csúcsa egyébként 20.10.
picture

Filippo Tortu

Fotó: Getty Images

„Tisztában vagyok azzal, hogy a 20.14 nem lesz elég ahhoz, hogy döntőt fussak, de ez most adott egy komoly lökést nekem.”
Beszélt a célba érkezés utáni ünnepléséről is, ahol nem fogta vissza magát, hanem tépte le magáról a mezt, és szabadjára engedte, ami benne van.
„Tudom, és elnézést kérek. Ez nem fog többé előfordulni. Aznap este, mielőtt elaludtam, ezen agyaltam, és egy kicsit szégyelltem magam. De ez nagyon nem volt egy egyszerű szezon a számomra. Nem volt meg a folytonosság, és az eredmények nem jöttek."
„Ami a vállamat illeti, futás közben szerencsére nem érzem, egyedül a rajtgépben volt egy kis kellemetlen érzet, de a hétköznapokban azért akadályoz ebben-abban.”
A váltó sikeressége szerinte nagy mértékben függ attól, hogy Jacobs milyen állapotban lesz, és hogy visszatér-e Lorenzo Patta a csapatba.
Az olasz bajnokságot 100 méteren az a Samuele Ceccarelli nyerte, aki már a fedett szezonban is remekelt, és akiről itt írtunk részletesebben.
picture

Samuele Ceccarelli

Fotó: Getty Images

Fedettpályán kétszer is megverte Jacobst 60 méteren, előbb otthon, majd az Európa-bajnokságon is, ahol aranyérmet szerzett. Ez után szabadtéren is villogott, hisz a korábbi 10.45-ös egyéni csúcsát 10.13-ra javította Firenzében.
Mivel ő teljesen egészséges, és egyre javuló formát mutat, a váltóból valószínűleg kihagyhatatlan, bár tavasszal még meglehetősen szerényen nyilatkozott.
„Nagy megtiszteltetés volna, ha a tagja lehetnék. Fel fogok készülni, de tiszteletben tartom, bármilyen döntés is születik majd.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés