A legújabb high-tech cipők megjelenésének számos elképesztő világcsúcs lett az eredménye az elmúlt években.

A kritikusok szerint azonban ezek a cipők tisztességtelen előnyt biztosítanak a viselőjének. Tegla Loroupe, a maratonfutás korábbi világcsúcstartója, a New York, a London és a Berlin Marathon egykori győztese úgy gondolja, be kellene ezeket tiltani.
„Egyáltalán nem vagyok rajongója ezeknek a cipőknek, mert nem az emberi energiát használják fel” – mondta Loroupe.
Atlétika
A világcsúcstartó Kipchoge nyerte a Hamburgból Hollandiába költöztetett maratont
18/04/2021 10:50
Aki ezt használja, az csaló, nem pedig hős, hisz nem a saját erejét használja.
„Lehet valakinek gyorsabb cipője, de mi van azokkal, akik ezt nem engedhetik meg maguknak? Ez majdnem olyan, mint a dopping. Számomra nincs különbség a dopping és aközött, hogy megengedhetsz magadnak egy ilyen gyorsabb cipőt.”
Márciusban a walesi maratonfutó, Dewi Griffiths azt mondta a BBC-nek, hogy ez az új technológia ’üres időt’ szabadít fel a futó számára verseny közben.
2020-ban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) valamelyest szigorította a high-tech cipőkkel kapcsolatos szabályozást. Betiltotta például azt a Nike Alphafly cipőt, amit Eliud Kipchoge viselt 2019 októberében, amikor első emberként két órán belül lefutotta a maratont.
Mara Yamauchi, maratonfutó olimpikon is határozottan állást foglalt az új technológiával szemben.
Innentől kezdve nem lesznek fair versenyek.
A Nike reagált a támadásokra, a sportszergyártó óriás úgy véli, ők korrektül jártak el a cipő kifejlesztésekor.
„Maximálisan tiszteletben tartjuk a szabályokat. Éppen ezért nem alkottunk olyan futócipőt, ami több energiát adna vissza, mint amennyit a futó kiad.”
Loroupe lesz a menekültek csapatának vezetője a tokiói olimpián. A kenyai atlétanő, akinek a békéért folytatott tevékenységéről ITT írtunk részletesen, elsősorban az esélyegyenlőség hiányát kéri számon a döntéshozókon.
„Jó, hogy van ez a cipő, de az nincs rendjén, hogy ezt a cipőt nagyon sok atléta nem engedheti meg magának. Szerintem be kellene tiltani, az emberek akkor magukban bíznának, hogy pusztán kemény munkával is képesek lesznek a céljaik elérésére.”
„Mi cipő nélkül futottunk. Aztán, amikor már kaptunk cipőt, az normál cipő volt, és mi mégis képesek voltunk világcsúcsot dönteni.”
A 47 éves Loroupe volt az első afrikai nő, aki világcsúcsot ért el maratonfutásban. 1998-ban Rotterdamban futotta, és 2001-ig volt övé a rekord.
Forrás: BBC Sport
Atlétika
Háborús övezetből érkezve lett világcsúcstartó és békeaktivista
11/04/2021 18:50
Atlétika
Semenya még mindig túl gyors – letartóztatták gyorshajtásért
20 ÓRA