Az energiái kiapadhatatlanok. Megnyerte a világ szinte valamennyi rangos utcai maratoniját, majd az így szerzett hírnevét a legjobb ügyek szolgálatába állította.

Tegla Loroupe győzött Rotterdamban, Londonban, Berlinben, sőt a New York Maratonon címet is tudott védeni. Pályafutása végeztével pedig nem dőlt hátra, hanem létrehozott egy alapítványt. A háromszoros félmaratoni világbajnok úgy döntött, az életét annak szenteli, hogy a sport erejét felhasználva a békét hirdesse szerte a világban.
Munkája során sokat foglalkozik a hányatott sorsú menekültek helyzetével, amiben a saját maga által megtapasztalt nehézségek nagyban segítik őt. Abban, hogy a kezdeményezése eredményes tud lenni, komoly szerepe van, hogy egy sikeres pályafutás van mögötte.
Atlétika
„A csodacipő olyan, mint a dopping; aki használja, az csaló”
02/05/2021 - 18:42
Egy háborús övezetben nőttem fel
– mesélte Loroupe, a maratonfutás korábbi világcsúcstartója.
„Az emberek folyamatosan az erőforrásokért harcoltak. Földért, állatokért, vízért. Ahogy nagyobb lettem, egyre inkább vágytam arra, hogy az emberek figyeljenek rám. De ahhoz, hogy ezt elérjem címekre, eredményekre volt szükségem. Akkor még nem jöttem rá arra, hogy a sport mennyit segíthet nekem abban, hogy azzá váljak, aki lenni szeretnék. Aztán a dolgok összeálltak, és támogattak engem abban, hogy a békéért dolgozhassak.”
„Az akadályokon mindig túljutottam, mert csak arra összpontosítottam, mit akarok, és hogy válhatok jobbá. Bebizonyítottam magamnak, hogy bármit el tudok érni, amit a fejembe veszek. Ezért is hoztam létre az alapítványomat.”

Tegla Loroupe, 2000. Sydney olimpia

Fotó: AFP

Az alapítványa a szervezője az évenként megrendezett Loroupe Peace Race nevű versenynek. Az esemény főleg a fiatalokat célozza. Segít barátságokat építeni az egymással háborúban álló közösségek tagjai között a kenyai-ugandai határon.
Az esemény csúcspontja a 10 kilométeres utcai verseny, ahol a rivális csoportok a sport szellemének a segítségével félre tudják tenni a köztük lévő különbségeket.
Az eseményt 2003-ban rendezték meg először, azóta egyre fontosabb közjogi méltóságok is jelen vannak a rendezvényen. Sőt, van egy 2 km-es verseny a számukra, mely akár még a diplomáciai kapcsolatok építésében is a segítségükre lehet.
Miközben rengeteg munka vár még az alapítvány dolgozóira, azért már látszanak a kézzelfogható eredmények is. Egyes körzetek harcosai, akik megtapasztalták a verseny hangulatát és szellemiségét, ma már inkább a békéért küzdenek.
2014-ben Loroupe figyelme a menekültek, a menekülttáborok felé fordult. Rájött arra, hogy az ott lévők közül sokan élénken érdeklődnek az atlétika iránt. Az etióp hosszútávfutó legenda ezt követően petícióval fordult a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, hogy ezek a sportolók folytathassák a pályafutásukat és részt vehessenek az olimpián.

Refugee team, Rio

Fotó: Eurosport

Nairobi külvárosában létre is hozott egy edzőtábort a menekült atléták számára. Az volt a célja, hogy az olimpia szellemének segítségével közelebb hozza egymáshoz a háborúban álló országok népeit.
Az elképzelése valósággá vált, amikor 2016-ban megalakult a Refugee Olympic Team, a menekültek olimpiai csapata, melynek 10 szíriai, kongói, etióp és dél-szudáni sportoló volt a tagja. Ezzel a remény üzenetét küldték 65 millió menekült számára, akiket a háború szakított el az otthonuktól.
„Az volt a célom, hogy reményt adjak a fiatalok számára, hogy önbizalomra tegyenek szert és célt találjanak az életüknek az atlétika segítségével.”
„Rengeteget kaptam a sporttól, amit tovább akarok adni. Amikor támogatókat kerestem, szerencsére a nemzetközi szövetség nagyon segítőkész volt. A 2016-os riói játékokon résztvevő csapat tagjai rendkívül sokat köszönhetnek a szövetség vezetésének és munkatársainak.”
Az olimpia után néhány hónappal Loroupe megszervezte a menekült atléták csapatát is, akiket azóta már meghívtak a nemzetközi szövetség által szervezett versenyekre is. Sőt, többen részt vettek a félmaratoni világbajnokságon is. Most természetesen gőzerővel készülnek a tokiói játékokra Loroupe vezetésével.

Tegla Loroupe

Fotó: Getty Images

„Ezek az emberek a sport segítségével békére lelnek, majd elviszik ezt a békét nagyon sok menekült és hátrányos helyzetű ember számára. Ez pedig lehetőséget nyújt a fejlődésre.”
„Azzal, hogy segíthetem a menekült emberek olimpiai felkészülését, egy álom vált valóra a számomra. És azzal, hogy ők színre lépnek az egész világ előtt, egyre nagyobb esély nyílik arra, hogy békét teremtsünk szerte a világon.”
„A sportban fontos, hogy visszaadjunk valamit. Teret kell adnunk a munkának, a szeretetnek és a megbékélésnek.”
„A menekültek jó emberek és rendkívül kitartóak. Rengeteg rossz dolgon mentek keresztül, mégis szilárdan állnak a lábukon. Anyja vagyok azoknak, akiknek anyára van szükségük.”
Forrás: World Athletics
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
TEGNAP - 11:00
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23