Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Váratlan cserék, kétségbeesett húzások és egy sztár, aki mindent vitt – így zajlott az NFL őrült hete

Szabó Bence

Frissítve 17/03/2024 - 11:29 GMT+1

A héten beindult a szabadügynök-piac az NFL-ben, az elérhető irányítók nagy része pedig már az első napokban új csapatot talált magának. Kirk Cousins órákon belül aláírt az Atlanta Falconshoz, döntése pedig régi csapatát, a Minnesota Vikingst is egy érdekes húzásra sarkallta. Több csapat átmeneti megoldás mellett döntött, de cserék is mozgatták az irányítók piacát.

Kirk Cousins

Fotó: AFP

A legnagyobb kérdés az első nap eldőlt, de az csak a nyitánya volt egy mozgalmas hétnek.
Mozgalmas napokon van túl az NFL világa. Bár a bajnokság februártól szeptemberig a holtszezonját tölti, ennek az időszaknak is megvannak a kulcspillanatai, a szabadügynök-piac nyitása pedig az egyik legfontosabb közülük. A free agency hétfőn indult be, így egy hét elteltével érdemes megnézni, mi történt a ligában, főleg az amerikai foci legértékesebb pozíciójában, vagyis az irányító poszton.
A hét elején a beharangozónkban már megírtuk, hogy ezúttal QB-poszton lesz elérhető kezdő szintű játékos, a jobb éveiben akár top10-es teljesítményre is képes Kirk Cousins személyében. Ez alapján arra lehetett számítani, hogy az irányítóért óriási verseny lesz és időbe telik majd, amíg eldől a sorsa.
Ehhez képest Cousins már az első nap aláírt új csapatához, ami az Atlanta Falcons lett. Előzetesen is lehetett hallani, hogy ha nem marad a Minneosta Vikingsnál, akkor a legvalószínűbb, hogy az irányító Atlantába költözik, az elmúlt években szenvedő csapat pedig nem is sajnálta érte a pénzt. A Falcons a következő négy évre 150 millió dollárt fizet a 35 éves, súlyos sérülésből visszatérő irányítónak, cserébe az érkezésével egyből elő is léptek csoportjuk legnagyobb esélyesévé.
A Cousins-deal mellékzöngéjeként a Falcons megvált attól a Desmond Riddertől, aki a tavalyi idény nagyobb részében a csapat kezdője volt. Ridder annak idején a draft harmadik körében kiválasztva került csak Atlantába, így nem kapott túl sok lehetőséget a bizonyításra – és azzal sem élt – a jövőben pedig vélhetően megragad majd csere szerepben. Jövőre ezt az Arizona Cardinals csapatában tölti be, akik a csereelkapó Rondale Moore-ért cserébe szerezték meg őt.
Mivel Cousins mellett stabilan kezdő szintű irányító nem volt a piacon, QB-hiányos csapat ellenben több is, várhat volt, hogy többen átmeneti megoldáshoz nyúlnak majd. A Las Vegas Raiders így Gardner Minshewt, míg a New England Patriots pedig Jacoby Brissettet szerezte meg diszkont áron. Mivel mindkét irányítónak van már több évnyi kezdő tapasztalata, egyáltalán nem lenne meglepő, ha a csapataik velük vágnának neki egy nagy célok nélküli, átmeneti évnek, de a rutinos csere szerepét is betölthetik egy újonc érkező mellett.
Ahol biztos, hogy ez utóbbi lehetőség fog megvalósulni, az a Cousinsot elveszítő Vikings. A Minnesota ugyan leigazolta Sam Darnoldot, de a hét második felében csere útján szert tettek egy újabb első körös draft pickre is. Nehéz elképzelni, hogy az így meglévő két magas húzásukat (1/11, 1/23) ne arra használják, hogy egy újabb felcserével irányítót válasszanak.
Az érdekes kérdés, hogy ehhez meddig kell majd felcserélniük. Mivel gyakorlatilag biztos, hogy a draft első két helyén egy irányító fog elkelni - Caleb Williams és Drake Maye, valamilyen sorrendben –, a Patriots birtokában lévő harmadik választás nagyon értékes lehet. A Vikings dolgát nehezíti, hogy a Raiders és Denver Broncos is szeretne QB-t, de nem zárható ki irányító választása a New York Giantstől sem.
Hasonló helyzetben volt néhány napja még a Pittsburgh Steelers is, ők azonban egy érdekes húzással oldották meg a saját irányító-kérdésüket: megszerezték ugyanis a Denvertől elküldött Russell Wilsont. Bár a QB a Broncosnál töltött éveire az NFL történetének egyik legrosszabb üzleteként fogunk emlékezni, gyakorlatilag a jövő évi teljes fizetését a Denver állja, a Steelers így szinte kockázat nélkül szerzett egy minimálbéres kezdőt a következő évre. A csapat ráadásul duplán bebiztosította magát, mert egy friss csere keretében a Chicago Bearből kiszoruló Justin Fieldset is megszerezték
Ezzel együtt a csapatnál nem volt maradása a korábbi első körös Kenny Pickettnek, akit hátsó húzásokért és egy középső körös felcseréért cserébe passzoltak tovább a Philadelphia Eagles csapatához cserének. Korábban a héten hasonlóan járt egyébként a Pats-QB Mac Jones is, aki jövőre a Jacksonville Jaguars cseréje lesz.
Érdemes még megemlíteni, hogy csere szerepre aláírt Jimmy Garoppolo (Los Angeles Rams), Drew Lock (New York Giants), Jameis Winston (Cleveland Browns), Tyrod Taylor (New York Jets), Joe Flacco (Indianapolis Colts) és Mason Rudolph (Tenessee Titans) is. Bár állítólag versenyezni fog a kezdő posztért a Seattle Seahawksba csere útján szerződő Sam Howell, meglepő lenne, ha kiszorítaná a két éve jól teljesítő Geno Smith-t.
A dominók nagy része ezzel ledőlt a piacon. Az eddig csapatot nem találó QB-k közül egy kétségbeesett franchise Ryan Tannehill és talán Josh Dobbs szerződtetésével még találhat átmeneti megoldást.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés