Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Elegük lett a balhés sztárból Buffalóban, elcserélve inkább Super Bowl-esélyest csináltak a Houstonból

Szabó Bence

Frissítve 04/04/2024 - 16:57 GMT+2

Stefon Diggs éveken át volt a liga egyik legjobb elkapója, a Buffalo Bills most mégis mindössze egy második körös pickért cserélte őt el a Houston Texans csapatához. A trade minden fél szempontjából érthető, hiszen Houstonban mindent feltesznek az újonc irányító C.J. Stroud jó szereplésére, a Buffalo pedig épp egy hasonló próbálkozást próbál kiheverni. Kérdés, Diggs hogyan áll majd mindehhez.

Stefon Diggs

Fotó: AFP

Az NFL-ben a tavasz első hetei az átigazolásokról szólnak.
A holtszezon elején megnyílik a szabadügynök-piac, ahol a rengeteg lejáró szerződésű játékos vált csapatot. Az igazán nagy változások viszont többnyire nem itt zajlanak. Bár az idei ablak – főleg irányító fronton – a szokottnál izgalmasabbra sikerült, azt már az előzetes magyarázónkban is kifejtettük, hogy a csapatok ritkán engedik ki legnagyobb sztárjaikat a piacra. Így amelyik franchise ilyen játékost akar szerezni, annak más megoldáshoz kell nyúlnia: a cseréhez.
Szerdán ilyen cseréből zajlott le az eddigi legnagyobb horderejű ebben a holtszezonban. A trade keretében Stefon Diggs, a Buffalo Bills csapatának sztár elkapója került a Houston Texanshoz, egy 2025-ös második körös draft pickért cserébe.
Bár az ellenérték nem ezt mutatja – pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a Bills még két hátsó körös húzást is küld az elkapóval Houstonba – Diggs az elmúlt években az NFL egyik legjobb elkapója volt. Négy buffalói szezonjából még a leggyengébbnek számító tavalyiban is 1183 elkapott yarddal zárt, összességében pedig óriási szerepe volt abban, hogy a Bills irányítója, Josh Allen szintet lépett, a csapat pedig az elmúlt években folyamatosan bajnokesélyesnek számított.
Ennek fényében viszont érdemes végiggondolni, miért történhetett meg ebben a formában a csere? Miért vált meg látszólag áron alul a Buffalo az egyik legjobbjától, és lehetnek-e egyből bajnoki álmai a Houstonnak, most, hogy Diggs már őket erősíti?
Kezdjük a sort a Texans csapatával, mivel itt egyértelműbb a helyzet. Houstonban tavaly megütötték a lottóötöst: nem csak a drafton másodiknak kiválasztott irányító, C.J. Stroud vált be minden várakozást felülmúlóan, de több magasan húzott újonc (Will Anderson, Tank Dell) is egyből segített a csapatnak, míg a vezetőedzőnek és támadó-koordinátornak kinevezett DeMeco Ryans-Bobby Slowik páros irányításával a keret korábban gyengébben teljesítő játékosai is megújultak. A csapat így egyből be is jutott a rájátszásba.
picture

C. J. Stroud

Fotó: AFP

A sikeres franchise-építés egyik alapszabálya a modern NFL-ben, hogy ha az újonc szerződését töltő – vagyis olcsó – irányítód tehetséges, mindent felteszel a bajnoki cím megszerzésére. Hiszen a fizetési plafon miatt ilyenkor egy csapatnak sokkal szélesebbek a lehetőségei, mint azoknak a riválisoknak, akik már meg kellett, hogy fizessék a maguk top irányítóját. Vagyis más posztokon jóval több magas fizetésű sztár fér el a keretben.
Szóval nem volt meglepetés, hogy a Texans komoly költekezésbe kezdett. Ennek szellemében érkezett a futó Joe Mixon, de maradt a tight end Dalton Schultz, és jött a védelembe is komoly erősítés a két falember, Denico Autry és Danielle Hunter személyében.
Ebbe a logikába tökéletesen beleillik Diggs megszerzése is. A csapatnak ugyan már tavaly is volt egy jó elkapó párosa Dell és az újonc-szerződése utolsó évébe lépő Nico Collins képében, mögöttük a mélység nem volt túl nagy, amit meg is érzett a támadósor az előbbi játékos szezon végi kiesésével. Most, hogy Diggs és Collins személyében lényegében két első számú elkapója lesz a csapatnak, mindenki eggyel lejjebb tolódik a rangsorban, Schultzcal és Mixonnal kiegészülve pedig az egyik legveszélyesebb fegyverarzenál áll majd Stroud rendelkezésére.
Diggs ugyan a következő idény során már a 31-et is betölti majd, és megvannak vele a problémák – erre még mindjárt visszatérünk –, a Houston lényegében alig kockáztat valamit a megszerzésével. Az elkapó szerződése hiába szól 2027-ig, ha nem hosszabbítanak vele, egyetlen szezon után komolyabb veszteség nélkül kiszállhatnak az üzletből.
picture

Houstonban tovább erősödik az eddig is jónak számító elkapósor

Fotó: AFP

Ezzel rá is térhetünk arra, mi lehetett a gondolkodás buffalói részről. Azt már említettük, hogy Diggs a csapatnál töltött karrierje legrosszabb produkcióját mutatta tavaly, de az 1000 yard fölötti szezon még így is teljesen jónak számított.
A nagyobb probléma az volt, hogy az erős kezdés után az idény hetedik meccsétől kezdődően durván visszaesett a sztár játéka: zsinórban hét meccsen maradt touchdown nélkül, hétszer is elejtette a labdát, az idény végéig pedig már egyetlen alkalommal sem ért el 100 yardot egy meccsen.
„Nem tudok pontos okot adni a történtekre. Ha tudnék, egyből vissza is térne a korábbi szintjére, nem? Ahogy a szezon elején játszott.”
- nyilatkozta erről Sean McDermott, a Bills vezetőedzője.
Azt a csapat és a játékos is hangsúlyozta, hogy nem sérülés vezetett a formahanyatláshoz, a dolog mentális oldaláról viszont jóval kevesebb szó esett. A Bills Diggs erős kezdése ellenére bukdácsolva indította a szezont, egy ponton pedig nagyon úgy tűnt, hogy a rájátszás sem lesz meg. Az elkapó már a korábbi évek nagyobb menetelései után is rendre frusztrált és sértődött lett a playoffban elszenvedett vereségektől, és az előző idényben tett megjegyzései is utaltak arra, hogy elégedetlen a csapat teljesítményével. Ebből a hozzáállásból könnyen elegük lehetett Buffalóban.
picture

Diggs mindig megbízható célpontja volt Josh Allen irányítónak

Fotó: AFP

Pláne, mivel a Bills jövőre még kisebb eséllyel indul a bajnoki címért. A buffalói franchise már túlvan a csapatépítés azon fázisán, hogy az irányító Allen olcsón játszik, és pont az ebben az időszakban kiosztott, és rosszul menedzselt sztárfizetések miatt idén komoly áldozatokat hoztak azért, hogy beférjenek a fizetési plafon alá. A csapatnál most vélhetően úgy gondolkodnak, hogy inkább egy évet áldoznak be, mint hogy tartósan ellehetetlenítsék a saját dolgukat Allen karrierjének végéig.
Más kérdés, hogy Diggs elcserélésével az elkapó helyzet lassan a tarthatatlan szintre ér. A Bills WR-állománya már tavaly sem volt a legerősebb, de most nem csak a legnagyobb sztár, hanem a második számú Gabe Davis is távozott, így maradt a kiegészítő embernek hasznos Khalil Shakir, és az egész karrierjét hasonló szerepkörben végigjátszó Curtis Samuel. Lehet bármekkora zseni Allen, ebből nehéz lesz csodát tenni.
Sokat segítene a csapaton, ha a tavaly első körben draftolt tight end, Dalton Kincaid szintet tudna lépni, de ettől függetlenül szinte biztosra vehető, hogy idén elkapót húznak majd magasan. Más kérdés, hogy a general manager Brandon Beane ezt még sohasem tette meg, de más lehetőség most tényleg nem látszik. A csapat szerencséje, hogy ezúttal nagynak tűnik a merítés a poszton.
Vagyis röviden mindenki megtalálhatja a számítását ebben a cserében. Houstonban egyértelműen feltesznek mindent Stroudra, míg Buffalóban épp igyekeznek lehűteni a kedélyeket egy hasonló próbálkozás után.
Diggs pedig, mint mindig, leginkább nyerni szeretne. Erre pedig a Texansnak jobb esélye lesz vele, mint nélküle.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés