Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Legendák búcsúztak, távozásuk pedig felforgathatja az NFL-t

Szabó Bence

Frissítve 14/01/2024 - 09:29 GMT+1

Az elmúlt egy hétben két legendás vezetőedző, Bill Belichick és Pete Carroll is távozott pozíciójából az NFL-ben. Kettejük búcsúja nem csak egy generációváltást jelez, de egyben alopsan kihat majd a következő évekre, hiszen két nagy franchise is új korszakot nyit, míg az edzőt kereső csapatok körében a New England Patriots legendás mestere lehet a legfelkapottabb név.

Head coach Bill Belichick of the New England Patriots looks on prior to the AFC Championship Game against the Pittsburgh Steelers at Gillette Stadium on January 22, 2017

Fotó: AFP

Egy ilyen edzőváltás is komoly változást hozna, de a héten két legenda is búcsúzott.
Már zajlik a rájátszás, vagyis közelednek az NFL-szezon legfontosabb hetei. A csapatok előtt álló playoff-meccsek jelentőségét ilyenkor nagyon ritkán homályosítja el bármi, a héten mégsem ezek a párharcok uralták az amerikai futballal kapcsolatos híreket. Hiszen amíg egy rájátszás legfeljebb „csak” egy idény sorsát dönti el, a hét legfontosabb híreivel egy több évtizedes korszak zárult le.
Aligha mondunk sokaknak újdonságot, hogy ez a nagy hírek a csapatok edzőihez voltak köthetők. A legnagyobb közülük a New England Patriotsot 24 évig vezető, ezalatt hat bajnoki címet szerző és szinte minden létező rekordot megdöntő Bill Belichick távozásának bejelentése volt, de otthagyta edzői pozícióját a Seattle Seahawksnál hasonlóan korszakos személyiségnek számító Pete Carroll, ráadásként pedig visszavonult az egyetemi szinten megkerülhetetlen legenda, Nick Saban is.
Az NFL-re szorítkozva a két említett főedző távozásának hatását nem lehet túlbecsülni. Túl azon az érdekességen, hogy egyszerre búcsúzott a liga két legidősebb főedzője, ami önmagában jelzi egy korszak végét, ezek a döntések új időszámítást hoznak az NFL két jelentős franchise-ának életében, de nem csak ezekre a csapatokra lesznek kihatással, hanem minden továbbira is, amelyik a holtszezonban edzőt keres magának. Vagyis legalább a liga negyedére, ha ugyan nem többre.
Az alapszakasz utolsó fordulóját követő napok, pláne a találóan csak Black Mondaynak nevezett hétfő hagyományosan tele vannak a különböző edzői változásokról szóló hírekkel. Az események idén is sokáig a megszokott mederben zajlottak, hétfővel bezárólag öt gyengén teljesítő csapat is megvált a főedzőjétől. Ezután viszont következtek a meglepetések.
Előbb a Tennessee Titans a sokak által nagyra tartott Mike Vrabel elküldésével borította fel az állóvizet. Többen már ebből arra következtettek, hogy megvalósulnak a szezon közben felmerülő pletykák és Belichicktől elköszönnek New Englandben, hiszen a korábban a játékos karrierje jó részét a Patriotsnál töltő Vrabelt gyakran nevezték meg a legendás edző lehetséges utódjaként.
picture

Mike Vrabel

Fotó: Getty Images

Ez végül részben bizonyult igaznak: Belichick valóban távozott, de még a szerdai bejelentés előtt jött az a váratlan hír is, hogy a playoffról alig lemaradó Seahawks sem Carroll-lal tervez a továbbiakban. A rutinos mester ugyan tanácsadói szerepben marad a csapatnál, azonban itt inkább van szó egy méltóságteljes felfelé buktatásról, mint bármilyen konkrét feladatról, a Seattle főedzői posztja pedig ugyanúgy megüresedett.
Arra viszont mindenképpen elég a tanácsadói szerep, hogy a 72 éves Carroll kikerüljön az edzői körképből és a jövőben vélhetően már ne irányítson másik csapatot. Ugyanez a nála mindössze egy évvel fiatalabb Belichickről egyáltalán nem mondható el.
Lehet ugyanis, hogy a Patriotsszal megfáradt a kapcsolata, de a hatszoros bajnok ennek ellenére még mindig a legfelkapottabb nevek között lesz az idei a piacon. Nem az lesz a kérdés, hogy ki szeretné őt megszerezni – a főedző nélküli franchise-ok közül egyedül a Washington Commandersről tudni biztosan, hogy más irányba mozognak – hanem az, hogy ő kihez ír majd alá az érte versenyzők közül.
Ilyen szempontból Belichick több szempontot figyelembe vehet. Ha a célja a legendás Don Shula győzelmi rekordjának megdöntése (ehhez még 27 meccset kéne nyernie) akkor a legjobban egy jó irányítóval rendelkező csapattal jár, ilyen téren pedig a Los Angeles Chargers verhetetlennek tűnik az elérhető opciók közül. Ha a múltra köztudottan sokat adó edző a patinásabb franchise-ok közül válogatna, akkor pedig a Las Vegas (korábban Oakland) Raiders lehet vonzó számára.
A Carolina Panthers vagy az Atlanta Falcons ezek egyikét sem tudja nyújtani, ellenben ambíciózus tulajdonossal rendelkeznek, akik hajlandók lehetnek a csillagokat is leajánlani az égről, vagy legalábbis teljhatalmat adni Belichick számára.
Ezek viszont csak azok a csapatok, akikről jelenleg tudjuk, hogy edzőt keresnek. A rájátszás eredménytől függően nem lenne teljes meglepetés, ha a Philadelphia Eagles, a Buffalo Bills vagy a Dallas Cowboys váltana, de érkeznek pletykák arról is, hogy a New York Giants kifejezetten Belichick kedvéért mozdítaná el Brian Daboll főedzőt.
picture

Jerod Mayo és Bill Belichick

Fotó: Getty Images

Persze a pletykák nem mindig bizonyulnak megbízhatónak. Mutatja ezt az is, hogy Vrabel sem lett a vártaknak megfelelően Belichick utódja. A Patriots nem is bajlódott hosszan az edzőkereséssel, helyette a liga szabályzatát némileg megkerülve egy előzetesen elfogadtatott utódlási terv alapján máris kinevezte a csapat egy másik korábbi játékosát, Jerod Mayót a kispadra.
Ne legyen viszont kétségünk afelől, hogy Vrabel is talál majd magának új helyet. Talán épp Seattle-ben, ahol Carroll után jó eséllyel nem a másik veteránban gondolkoznak, de a rutint és a keménységet, amit a Titans korábbi edzője képvisel, hagyományosan nagyra tartják a franchise-nál.
Bárhogy is alakul a keringő, az biztos, hogy ennyi meghatározó edző egyszerre nagyon ritkán hagyja el a csapatát. Belichick és Carroll távozása nemcsak a korábbi eredményeik miatt hagy majd mély nyomot, hanem a jövő NFL-jére is komoly hatással lehet.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés