Matthias Mayer az alpesi sí legnagyobb olimpiaspecialistája, az osztrák 2014-ben lesiklásban, 2018-ban pedig Super-G-ben nyert aranyérmet. Szocsiban úgy lett olimpiai bajnok, hogy még nem volt győzelme világkupa-versenyről, négy évvel később pedig mindössze négy vk sikernél tartott, amikor újra aranyérmet nyert.


Előfordulhat olyan, hogy valaki nem akkora kaliberű síző, hogy világkupa-versenyt nyerjen, de van a pályafutásában egy olyan nap, amikor minden összejön, és ha ez a nap történetesen pont az ötkarikás játékok idejére esik, akkor olimpiai bajnok lesz. Azonban az, hogy valakinek két olimpiai aranyéremre mindössze négy világkupa-siker jusson, az egészen különleges.
Lake Louise
Kettős osztrák siker született Lake Louise-ban
27/11/2021 21:32

Matthias Mayer 2018-ban Super-G-ben lett olimpiai bajnok

Fotó: Getty Images

Pjoncsang óta Mayer eléggé beleerősített a világkupában is, most már 10 győzelemnél jár, többször volt dobogón a szakági világkupákban, és egyszer negyedik volt az összetettben, Így most már nem csak egy olimpiaspecialista, hanem a gyorsasági szakágak egyik stabil, kiemelkedő versenyzője.
Mayer tehát azért utazik a pekingi olimpiára, hogy harmadszor is aranyérmet nyerjen, ezzel pedig olyasmit érne el, ami a páratlanul sikeres osztrák alpesi sízés történetében is ritkaság, hiszen Ausztriának is csak egyetlen háromszoros olimpiai bajnok alpesi sízője van, a legendás Toni Sailer, aki az 1956-os cortinai téli olimpián tudott nyerni háromszor.
Matthias Mayer a többi gyorsasági specialistához hasonlóan hétvégén Lake Louise-ban kezdi meg ezt a rendkívül fontos idényt.

Matthias Mayer

Fotó: Getty Images

Remekül sikerült a felkészülés, jó fizikai állapotban vagyok, és a hangulatom is kitűnő, valamint az észak-amerikai hó is fekszik nekem”- mondta a Mayer, aki Coloradóban készül fel a Lake Louise- Beaver Creek duplára.
Az elmúlt évek kiegyensúlyozottabb teljesítménye után esetleg a nagy kristálygömb is felmerülhetne az osztrákkal kapcsolatban, ráadásul idén a gyorsasági specialisták is több esélyt kapnak az összetettben, hála az új, igazságosabb versenynaptárnak. Mayernek két fő szakága mellett, talán egy harmadikban is pontokat gyűjtve kellene harcba szállnia a nagy kristálygömbért. Azonban ez a cél ebben a szezonban nem élvez prioritást.
Az erősségeimre kell koncentrálnom, ez pedig egyértelműen a lesiklás és a Super-G. Ha ebben a két számban jól teljesítek, akkor az óriásműlesiklás is szóba jöhet.”- mondta a kétszeres olimpiai bajnok, aki egyébként a címvédő Alexis Pinturaultnak, és a söldeni szezonnyitón győztes Marco Odermattnak adja a legnagyobb esélyt a végső győzelemre.

Matthias Mayer - Super-G Lake Louise-2019

Fotó: Imago

Mayer örül, hogy több gyorsasági verseny is szerepel a naptárban.
Nálunk mindig több verseny marad el, mint a technikai számokban, ezért a több gyorsasági verseny jó alap.
Arról is beszélt, hogy mivel számukra hat észak-amerikai versennyel indul a világkupa, nem igazán lehet óvatosan kezdeni a szezont.
Nagy- nagy jelentősége van a szezonkezdésnek, ezért nem igazán lehet kevesebb kockázatot vállalni az elején.” 2018-ban már kipróbálta a kevesebb kockáztatással járó versenyzést Kitzbühelben és Garmischban is. „Nem szaggattam az istrángot, de ez nem segített semmit, mert az olimpián ismét ráestem a csípómre.” Pekingről nem tudok sokat. Lehet, hogy mínusz 25 fok lesz, ami nagyon hideg, lehet, hogy teljesen műhavas igényes vonalvezetésű, nehezen síelhető pálya vár ránk.

Az előző hétvégén a nők levi szlalomversenyeit élvezhettük, ezen a héten azonban már a férfiaké a főszerep, Mayerék péntektől vasárnapig versenyeznek Lake Louise-ban.
részben ORF
Peking 2022
Második olimpiájáról marad le az osztrákok vb-ezüstérmes sízóje
09/11/2021 18:30
Killington
Shiffrin történelmet írt, és belépett a rekordok birodalmába
TEGNAP 17:07