Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vettel már az idei Le Mans-on is indulhat a Porschével – állítja a német sajtó

Lantos András

Frissítve 03/04/2024 - 21:30 GMT+2

Egy hete Spanyolországban tesztelte a Porsche Le Mans-i hypercarját, a 963-at Sebastian Vettel, ám az ezzel kapcsolatban kiadott sajtóközleményekből kevés konkrétum derült ki azzal kapcsolatban, mire számíthatunk a jövőben. A német Motorsport-Total azonban egy sor értesülésre hivatkozva azt írja, jó esély van rá, hogy négyszeres világbajnok már idén ott legyen Le Mans-ban.

Sebastian Vettel két duplaetapot ment a Porschével a Motorland Aragonon

A Porsche Penske Motorsport múlt héten a Motorland Aragonon tartott egy 36 órás endurance-tesztet, amellyel a júniusi Le Mans 24h-ra készült.
Itt csatlakozott a csapathoz Sebastian Vettel, aki a megelőző napokban a mannheimi szimulátorban és a weissachi tesztpályán készült az első bevetésre. A négyszeres forma-1-es világbajnok két dupla etapot ment a Porsche 963-mal, arról viszont nem beszélt senki, lesz-e folytatása a dolognak.
Még a teszt előtt kiadott sajtóanyagban Vettel úgy fogalmazott: „jelenleg nincsenek további terveim a jövőre”, a német Motorsport-Total viszont úgy értesült, elég konkrét dolgok vannak az asztalon, amik döntésre várnak.
A lap szerint komoly esély van rá, hogy Vettel már az idei Le Mans 24h-n ott legyen. Értesülésük szerint nemcsak a német pilóta lelkes a lehetőséggel kapcsolatban, de a Volkswagen Group ügyvezetője, Oliver Blume is nagyon szeretné tető alá hozni az egyességet.
Vettelt egyszerűen csak érdekli a hosszútávú versenyzés, és szeretné kipróbálni magát Le Mans-ban, a Porschének pedig óriási marketingértéket jelentene a legnépszerűbb német pilóta megszerzése.
picture

Sebastian Vettel

Fotó: Porsche

Van tapasztalatuk ilyen térten: 2015-ben is óriásit szólt, amikor Nico Hülkenberg átjött az F1-ből, és megnyerte Le Mans-t a Porschével. És – nem lebecsülve a jelenlegi Haas-pilóta kaliberét és eredményeit – Vettel nem Hülkenberg, ő legalább két polccal feljebb van ismertségben.
A Motorsport-Total cikke szerint a német sajtóban már az is hatalmasat ment, amikor a Porsche bejelentette Vettel tesztjét. Az Instagamra kirakott posztra négy óra alatt 150.000 like érkezett, a témáról írt cikk pedig aznap a portál legolvasottabb híre volt, megelőzve a melbourne-i forma-1-es beszámolókat.
A lap úgy tudja, Vettel egyértelműen jelezte, szeretné a projektet. És nem (csak) 2025-ben, hanem akár már 2024-ben is. A kiszivárgó hírek szerint rendkívül motiváltan, összeszedetten és felkészülten érkezett a Porsche központjába, a teljesítménye pedig alaposan meglepett mindenkit.
picture

Sebastian Vettel, Kevin Estre, Fred Makowiecki és Matt Campbell

Fotó: Porsche

Egy nappal a bejárató teszt előtt a márka egyik leggyorsabb gyári versenyzője, Laurens Vanthoor körözött a weissachi pályán, így volt viszonylag friss viszonyítási alap, és állítólag Vettel csak minimális mértkében maradt el a belga pilóta idejétől.
Úgy, hogy életében először vezette az autót, sőt, először ment zárt karosszériás prototípussal is, és új volt számára a pálya, valamint a gumi is.
És van még egy érdekes ok, ami miatt 2024 képbe jöhet. Az utóbbi hetekben egyre többet hallani arról, hogy a Mercedes szeretné visszacsábítani Vettelt a Forma-1-be, és vele töltené be Lewis Hamilton helyét. Sőt, már olyan pletykák is felröppentek, hogy amennyiben a németek végül Max Verstappent igazolnák le, a Red Bull is szívesen látná őt a holland autójában.

Ez is érdekelhet:

He Vettel 2025-ben tényleg visszatér az F1-be, az jelentősen rontaná egy Le Mans 24h indulás esélyeit, tehát jobb lenne nyélbe ütni a dolgot már idén. A Porsche indít egy harmadik autót Le Mans-ban, és egyedül egy pilótát, Mathieu Jaminet-t nevezte meg, tehát két hely még kiadó.
Ha Vettel és a Porsche úgy dönt, egy rendkívül intenzív felkészülési programra vár a németre áprilisban és májusban. A Motorsport-Total felveti, talán még az is szóba jöhet, hogy a Le Mans-ra nevezett harmadik autót már a május közepi Spa 6h-n is rajthoz állítják, mint tették azt 2015-ben is.
Vettel számára a legkomolyabb újdonságot az éjszakai versenyzés jelenti majd, kivilágítás nélkül, ráadásul forgalomban, ám az MST emlékeztet, anno ugyanettől féltették Hülkenberget is, aki aztán mindössze néhány kör alatt alkalmazkodott a helyzethez.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés