Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A kétszeres Indycar-bajnok is bemutatkozik idén a Le Mans 24h-n

Lantos András

Publikálva 20/02/2024 - 10:02 GMT+1

Rajthoz áll az idei Le Mans 24h-n Alex Palou, az Indycar 2021-es és '23-as bajnokát azonban érdekes körülmények között jelentették be. Február 19-én adták ki a verseny előzetes nevezési listáját, amelyen azonban a spanyol versenyző még nem szerepelt, de ezzel szinte egyidőben kijött a Cadillac bejelentése. Most már azt is tudjuk, miért így történt.

Alex Palou (Fotó: Chip Ganassi Racing)

Fotó: From Official Website

Alex Palou a teljes WEC-szezonra nevezett #2 Chip Ganassi Cadillac versenyzője lesz Alex Lynn és Earl Bamber mellett.
Ez az az egység, amelyben a hatórás versenyeken csak utóbbi két pilóta indul, Katarban, Le Mans-ban és Bahreinben pedig egy harmadik versenyző is csatlakozik hozzájuk. Az idénynyitón Sebastien Bourdais, a 24 óráson pedig Palou.
Kétszeres bajnok pilótájában nagyon bízik a Chip Ganassi Racing (akikkel a két Indycar bajnoki címet is nyerte), hiszen minimális sportautós tapasztalattal ad neki lehetőséget Le Mans-ban.
A 24 éves spanyol két éve indult először endurance-futamon, amikor a Daytona 24h-n ment a Cadillac DPi autójával, majd idén ismét ott volt az IMSA-idénynyitóján.
A verseny után a csapatfőnök Chip Ganassi úgy fogalmazott, Palou-nak azonnal sikerült ’belekattannia’ a csapatba.
Az Autosport magazin azt is kiderítette, miért nem szerepelt a spanyol pilóta a bejelentett Le Mans-rajtlistán, ha már előre tudták, ő lesz a #2 egység harmadik versenyzője.
A Cadillac attól tette függővé Palou indulását, hogy a másik Chip Ganassi-autó nevezését elfogadják-e. Az IMSA-ban futó egység két állandó pilótája Sebastien Bourdais és Renger van der Zande, akikhez a hosszabb versenyeken a hatszoros Indycar-bajnok, Indy500-győztes Scott Dixon csatlakozik.
Ha valamilyen oknál fogva a #3 Chip Ganassi Cadillac nevezését nem fogadták volna el, az amerikaiak a fenti három pilótából választottak volna egyet a #2 egységbe. Ezért a hivatalosan leadott nevezésben inkább üresen hagyták a harmadik név helyét, és a rajtlista nyilvánosságra hozása után azonnal be is jelentették Palout.
picture

Palou idén Daytonában már vezette a Cadillac V-Series.R-t (Fotó: IMSA/LAT Images)

Fotó: From Official Website

A spanyol egyből mély vízbe esik majd az első szabadedzésen, hiszen a Road Americán rendezett Indycar-forduló miatt nem lesz ott a Le Mans-tesztnapon.
Palou karrierje kicsi úgy indult, mint egy hideg dízelmotor. Mindig is a jók közé tartozott, de a bajnoki címek elmaradtak. Az Euroformula Openben, a spanyol és a japán Forma-3-ban is összetett dobogós volt, majd 2019-ben a japán Super Formulában lett harmadik.
A következő szezonban kapott először lehetőséget az Indycarban, és villantott egy dobogós helyet a Dale Coyne Racignél. Ekkor csapott le rá Chip Ganassi, és 2021-ben az első közös évükben bajnokok lettek, amit tavaly sikerült megismételni. Emellett az Indy500-ról is van már egy második helye.
Ha már Cadillac-pilóták, az IMSA-bajnok Action Express csapatnál (Whelen Cadillac) is hiányzik egy név Jack Aitken és Pipo Derani mellől. Az amerikai sorozatban Tom Blomqvist száll be hozzájuk harmadiknak a hosszabb versenyekre, de az amerikai márka egyelőre nem volt hajlandó megerősíteni, hogy Le Mans-ban is ő kap lehetőséget.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés