Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ti szemetek! Miért nem adjátok végig a futamot a TV-ben?

Lantos András

Frissítve 06/03/2024 - 20:28 GMT+1

Túl vagyunk a katari WEC-idénynyitón, amely nagyrészt tömör gyönyör volt az autósport kedvelőinek, de felvetett egy olyan témát, amelyről muszáj beszélni. Muszáj, mert az az érzésem, nagyon messze áll egymástól a valóság, a realitás, és az, ami sok nézőnk fejében van. A téma: miért nem adja a TV végig a WEC-futamokat, miért kell egy részét online nézni?

A hajrában matricázva is nyert a Porsche, drámai Peugeot-kiesés a legvégén

Az elmúlt néhány évben a sok szeretet és lelkesedés mellett ezt a kritikát kaptuk meg legtöbbször itt az Eurosportnál.
Az összes végtagomon nincs annyi ujj, hogy megszámoljam, hányszor merült már fel, hogy ha egy csatorna megveszi egy sportesemény közvetítési jogát (konkrét esetben a WEC-ét), akkor miért nem adja le az egészet a TV-ben? Vagy ha nem tudja, miért nem adja oda másnak? Mint ahogy bratyó a kinőtt bicajt az öcsinek.
És persze rohadék kapitalista pénzlehúzó banda vagyunk, mert a verseny egy részét direkt az online felületen adjuk, amiért külön fizetni kell, és így akarunk még több dellához jutni, pedig már így is rengeteg van.
A nézői vélemények stílusa néha elszomorító, de a tartalmukért nem tudok neheztelni a szerzőkre. Azért nem, mert süt belőlük, hogy az illetőknek nincs sok fogalmuk a valóságról, csak a csalódottság szól belőlük, mert ők TV-ben akarták nézni a versenyt, és ott nem lehet az egészet.
Ezen szeretnék most változtatni. Mármint azon, hogy több embernek legyen fogalma a valóságról, és ne a forma-1-es közvetítések mikéntjét kérjék számon, amikor WEC-et akarnak nézni.

A fent említett kritikák három előfeltételezésből indulnak ki:

  • Másnak is kellene a WEC, és csak azért nem tudják megvenni, mert az Eurosport elhappolta előlük.
  • Ha bárki másnál lenne a WEC, ők az egészet a TV-ben adnák.
  • Senki más nem csinál olyat, hogy egy eseményt részben a TV-ben, részben online ad.
A baj ott kezdődik, hogy mind a három tévedés. És ezt azzal tudom a legjobban szemléltetni, ha összefoglalom, az Eurosporton kívül hol, milyen TV-csatornák közvetítették még a katari idénynyitót.
Ez a verseny ideális tesztalany, mert reggel kilenc és este hat között, tehát Európa szempontjából ideális időszakban zajlott, ráadásul szombaton, azaz nem a hétvége – közvetítések szempontjából – legsűrűbb napján. Ráadásul ez volt a csodálatos új szezon első futama, az első alkalom, hogy a motorsport-rajongók élőben láthassák a 19 fős Hypercar-mezőnyt. Tehát az Endurance-világbajnokság egy fontos versenye, a körülményekhez képest kedvező időpontban.
picture

Katar 1812 km

Fotó: DPPI

Ezt a katari versenyt az Eurosport mellett öt TV-csatorna közvetítette élőben Európában, és ezek közül egyetlen egy, ismétlem „1-etlen 1” adta végig úgynevezett lineáris formában, tehát a hagyományos TV-ben: Ausztriában az ORF Sport Plus.
És a többiek? A francia (!) La Chaine l’Equipe és a német Sport 1 hozzánk hasonlóan csak interneten közvetítette a középső 5 órát, és a finn MTV Max, valamint a lengyel Polsat Sport Extra is részeket közvetített a futamból a TV-csatornáján.
Ellenben az Eurosporthoz hasonlóan az ORF, a belga RTBF Auvio, a dán VR Sport, a l’Equipe, az MTV Max, a Sport 1 és a holland-luxemburgi Videoland is az elejétől a végéig adta a versenyt az online felületein.
Ez az adatsor a válasz a három totálisan téves feltételezésre.
Egyrészt még Európában sem tapossák le egymást a TV-társaságok a WEC közvetítései jogaiért. Franciaországban, Le Mans hazájában, az endurance sport Mekkájában is „csak” a katari futam fele ment a TV-ben, a többit online lehetett nézni. Németországban Mick Schumacher rajongói, és Lengyelországban Robert Kubica szurkolói is pontosan azt kapták, mit mi magyarok, akiknek egyelőre nincs senkink a vb-n.
Ha akkora „szégyen” lenne, hogy az Eurosport (bár, mint látható, szinte mindenki más is) a verseny közepét csak online közvetítette, akkor miért nincs legalább egy-két „jóérzésű” (vagy legalább az üzleti lehetőséget meglátó) csatorna, legalább a nagy piacokon, amelyik rámegy erre a piaci résre, megveszi a jogot, és leadja az egészet a TV-ben?
picture

Ferrari

Fotó: DPPI

Mert a valóság az, hogy a WEC egy TV-s szempontból kellemetlen, nehezen közvetíthető műfaj, ami nem túl népszerű az adók körében. Azért, mert a bajnokság legrövidebb futamai is legalább hét órát elvesznek a közvetítési időből, ráadásul a hét amúgy is legzsúfoltabb időszakában, hétvégén.
Ilyenkor mennek a foci és egyéb csapatsport bajnokságai, a Forma-1, a tenisz, a nagyobb kerékpárversenyek, amik, tetszik vagy nem, még az autósport fő piacain is nézettebb események, mint egy „sima” WEC-futam.
Le Mans természetesen ez alól kivétel, nem véletlen, hogy a 24 órás minden egyes percét a TV-ben közvetíti az Eurosport is. De a többi WEC-fordulónak, és különösen a versenyek középső szakaszának egyszerűen nincs olyan nézettsége, hogy emiatt dobjanak egy focimeccset, egy teniszdöntőt vagy egy erősebb bringaversenyt.
Nem csak Magyarországon, nem csak az Eurosportnál. Sehol!
Muszáj az igényeket a valósághoz igazítani. El kell fogadni, hogy egy WEC-futam esetén teljesen normális dolog, hogy néha csak az utolsó egy-két óra kerül be a TV-műsorba, és a többit online lehet nézni. Így megy ezt mindenhol.

Tehát:

Nem, nem állnak sorba csatornák azért, hogy az Eurosport helyett a teljes futamot élőben adják a TV-ben. Még Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban sem. Nemhogy Magyarországon, ahol minden a foci. Ne gondoljátok, hogy ha az Eurosport dobná a WEC-et, akkor a magyar piaci riválisok összeverekednének, hogy egy Premier League, egy NB1 vagy egy spanyol bajnoki meccset dobhassanak ki a műsorból egy tízórás futam középső öt órájáért!
Az európai példa is jól mutatja, hogy még a WEC legerősebb piacain is teljesen normális dolog, hogy a verseny legkevésbé nézett, középső szakasza csak online követhető.
picture

Katar 1812 km

Fotó: DPPI

Azt pedig sok más sportág kedvelője is megerősítheti (mostanában talán éppen a férfi tenisz rajongói), hogy vannak olyan események, amelyeket megvesz egy csatorna, és aztán egy részét csak online tűzi műsorra. Sokszor elég nagy részét. Nem lehet minden sportágnak saját csatornát indítani, ahhoz viszont túl sok a párhuzamosan futó sportesemény, hogy mindegyik beférjen valahova. Erre csak az online a megoldás.
Ettől persze még lehet minket szemétnek tartani, csak akkor már legalább valami olyanért, ami jogos.
Vagy inkább élvezzük minden idők legerősebb WEC-mezőnyét. Amikor tudjuk, a TV-ben, amikor oda nem fér be, akkor online. Ezt teszik a franciák, a németek, a lengyelek, és mindenki más is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés