Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megoldás született a szenzor-problémára, ami padlóra küldte a #7 Toyotát

Lantos András

Frissítve 28/04/2023 - 11:54 GMT+2

Az Endurance Világbajnokság spai versenyhétvégéje előtt összeültek a szabályalkotó ACO / FIA, illetve a csapatok képviselői, hogy kidolgozzanak egy tervet, amivel elkerülhetőek a portmaóihoz hasonló kellemetlen szituációk. A #7 Toyotának a szervezők által előírt és biztosított nyomatékszenzor hibája miatt kellett közel negyedórát a boxban töltenie Portugáliában.

Közelebb jött a mezőny, de nem volt ellenszer a Toyotára Portimaóban

A fociban a bíró a pálya része, és ez ugyanígy igaz a szabályalkotók által biztosított valamennyi szenzorra az Endurance Világbajnokságon.
Ahogy a labda néha elakad a bíróban, úgy az is előfordul, hogy egy ilyen érzékelő beadja a kulcsot. De ahogy a fociban a bíró igyekszik mindent megtenni, hogy ne legyen útban, ugyanez a hozzáállás igaz a WEC-re is.
A bajnokság számára legalább annyira kellemetlennek voltak a portimaói események, mint amennyire a Toyotát dühíthette, hogy egy központilag rájuk osztott alkatrész fúrta meg a versenyüket.
Az ACO és az FIA ezért nem húzta sokáig az időt, Spa-ban leült a csapatok képviselőivel, és megállapodtak abban, mi a helyes eljárás, ha újra elszáll egy nyomatékszenzor.
Az érzékelőnek – amely a féltengelyen méri az autó erőleadását – kulcsszerepe van a BoP betartatásában. A kiegyenlítő táblázat határozza meg az autók maximális teljesítményét, valamint az egy etap során felhasználható energia mennyiségét (virtuális tank), és mind a kettőt a nyomatékszenzorral mérik.
Mielőtt belemennénk a megoldásba, egy érdekesség: Portimaóban nem csak a Toyota, de a #94 Peugeot is belefutott egy ilyen problémába, nekik mégsem kellett kicserélniük a szenzort. Erre az a magyarázat, hogy a franciáknál a verseny közepén romlott el a kütyü, így már elég adat állt rendelkezésre.
A szabály eddig úgy szólt, hogy minimum két teljes etapnyi időt kell versenytempóban a pályán tölteni, hogy egy szenzormeghibásodás esetén ne kötelezzék cserére a csapatot.
A Toyotánál ez nem volt meg, a Peugeot-nál viszont igen. Persze ők sem mehettek tovább röhögve szenzor nélkül; az autót egy úgynevezett ’default mode’-ba kellett állítaniuk, ami teljesítmény csökkenést eredményez, viszont biztosítja, hogy nem lépi át a BoP-ben meghatározott értékeket.
picture

A Peugeot is belefutott ugyanebbe a problémába, de ők megúszták a cserét.

Fotó: Peugeot Sport

Az új szabályozás lényege, hogy ezt a ’default mode’-ot kiterjesztik a teljes versenytávra. Magyarul, ha bármikor dobja magát a szenzor, a csapat választhat: bejön, kicseréli, és mehet tovább parkettán, vagy kint marad, default mode-ba teszi az autót, és valamelyest csökkentett teljesítménnyel teljesíti a versenyt.
„Nagyon gyors megállapodás született az ACO-val és az FIA-val. Mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy senkinek ne kelljen megállni, ha előáll egy ilyen probléma. Konstruktív volt a találkozó, melyen átbeszéltük, mi kell ahhoz, hogy még jobb használjuk a beérkező adatokat, és tovább tudjunk menni default mode-ban” – idézi Pascal Vasselont, a Toyota technikai igazgatóját az Autosport.
Az is fontosnak tartotta leszögezni, hogy a default mode mindenképpen teljesítményvesztést kell, hogy jelentsen.
„Lényeges, hogy úgy határozzuk meg a default mode-ot, ami nem jelenthet teljesítmény előnyt. Biztosítanunk kell, hogy az autó tovább versenyezhessen, de ne lehessen nagyobb tőle a teljesítménye. Nem sokkal, de valamivel alacsonyabbnak kell lennie.”
picture

A JOTA Porschéje már az új szabályokkal mutatkozhat be Spa-ban. (Fotó: FIA WEC / FocusPackMedia)

Fotó: From Official Website

Hosszabb távú megoldás lehet, hogy a csapatok fejlesztenek maguknak egy másik szenzort, amely tartalékként működhet a féltengelyen lévők helyett. Vasselon szerint ez kerülhetne például a motor és váltó közé, a főtengelyre.
A féltengelyre szerelt nyomatékszenzorokat idén kezdték el használni a WEC-ben, és a portimaói volt az első meghibásodás. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Toyota és a Peugeot esetében is ugyanaz okozta-e a problémát.
A default mode-ra vonatkozó új szabályozás már Spa-Francorchamps-ban életbe lép.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés