Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

13 hypercar szerepel a WEC spái nevezési listáján

Lantos András

Frissítve 30/03/2023 - 16:39 GMT+2

Nyilvánosságra hozták az április végén esedékes Spa-Francorchamps-i WEC-forduló nevezési listáját, amin már 13 autó szerepel a Hypercar-kategóriában. Összesen 38 egység vág majd neki az Endurance-világbajnokság harmadik versenyének, amely a 100. évfordulóját ünneplő Le Mans 24h főpróbája is lesz egyben. Íme a legfontosabb újdonságok a listáról.

Chip Ganassi Racing Cadillac (Fotó: Cadillac Racing)

Fotó: From Official Website

A legjelentősebb hír, hogy a Chip Ganassi Racing egy második Cadillac V.Series-R-t is indít Spában.
Az amerikai gyártó egy autóval nevezett Sebringre és Portimaóra, a Le Mans 24h előtt viszont a második gépet is megjáratja Európában. Három helyett viszont csak két pilótával, Sebastien Bourdais-val és Renger van de Zandéval, Scott Dixonnak ugyanis az Indycarban lesz dolga azon a hétvégén.
Az IMSA-ban futó aranysárga színű autó (ott #01, itt #3) indul tehát Belgiumban, az viszont egyelőre nem tiszta, hogyan oldják meg a hétvégét logisztikai szempontból. Spa és Le Mans között ugyanis május 14-én még van egy laguna secai verseny az amerikai bajnokságban.
Könnyen elképzelhető, hogy Spában a negyedik Cadillacet (a tesztautót) használják majd, mivel a légi szállítás rendkívül drága. Azt sem lehet kizárni, hogy Le Mans-ban is ezzel indulnak, az IMSA-autó pedig marad az Egyesült Államokban, mivel a 24h után két héttel jön Watkins Glen. De olyan forgatókönyv sem kizárt, hogy ténylegesen az IMSA-ban futó kasztni hozzák-viszik.
Az viszont biztos, hogy az autó felkészítését és versenyeztetését az IMSA-csapat végzi majd; nekik ez lesz a bemutatkozás a WEC-ben.
„Nagyon várjuk már az első WEC-futamot, ahol mind a két Cadillac Hypercarunk ott lesz. A Cadillacnél és a Chip Ganassi Racingnél is úgy vélik, bármilyen versenyhétvégén erősebbek vagyunk két autóval, mint eggyel. Spa ráadásul a főpróba lesz a Le Mans 24h előtt” – mondta Mike O’Gara, a Chip Ganassi Racing igazgatója.
„Az IMSA-csapatunknak pedig lehetősége nyílik még a júniusi nagy esemény előtt megismerkedni a WEC-szabályokkal és a verseny lebonyolításával.”
picture

Action Express Cadillac (Fotó: Cadillac Racing)

Fotó: From Official Website

A Le Mans 24h-n a Cadillac harmadik autója is rajthoz áll majd az Action Express (odaát Whelen Engineering Racing néven mennek) színeiben.
A másik új hypercar érkezése is nagyszerű hír, de abban már eddig is szinte biztosak voltunk. A Spa 6h nevezési listájával viszont hivatalossá vált, hogy Belgiumban bemutatkozik az első privát Porsche 963 a Hertz JOTA üzemeltetésében.
picture

Hertz JOTA Porsche 963 2023

Fotó: From Official Website

A Sebringben az LMP2-es kategóriát megnyerő egység a várt hármassal (Antonio Felix de Costa, Will Stevens, Yifei Ye) adta le a nevezését. Ezzel párhuzamosan a #38 LMP2-es egységet visszavonják.
Vannak még kisebb változások a spai listán: a Glickenhausnál például Romain Dumas és Olivier Pla mellett egyelőre nincs harmadik pilóta. Sebringben Ryan Briscoe ment, és Portimaóra is őt nevezték, Spával kapcsolatban viszont – úgy tűnik – még nincs döntés.
A pletykák korábban Maximilian Götz érkezéséről szóltak, aki meg is látogatta a csapatot Sebringben, de hivatalos bejelentés még nem történt.
picture

Glickenhaus 007 (Fiawec.com)

Fotó: From Official Website

Az LMP2-ben a #9 Premánál Sebringhez hasonlóan Spában a Lamborghini gyári pilótája, Andrea Caldarelli veszi át Juan Manuel Correa helyét, akinek Bakuban lesz jelenés a Forma-2-ben.
A GT-ben is lesz egy változás, a #21 AF Corse Ferrariban Diego Alessi váltja Stefano Constantinit.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés