Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megvágták a Ferrarit Monzára, újabb könnyítést kap a Peugeot

Lantos András

Publikálva 07/07/2023 - 19:17 GMT+2

Újabb változtatásokról döntött az FIA Endurance Bizottság a WEC teljesítmény-kiegyenlítésében, a szervezet ráadásul az év hátralévő három versenyére rögzítette a BoP-t. Monzában, Fujiban és Bahreinben némileg eltérőek lesznek a számok, így most csak az olaszországi versennyel foglalkozunk, ahol a Ferrari helyzetét kicsit nehezítik, a Peugeot pedig további könnyítést kap.

A Ferrari nyerte a századik évfordulóját ünneplő Le Mans 24h-t

A százéves Le Mans 24h olyan kiegyenlített versenyt hozott, amit régen láttunk az Endurance-világbajnokságon.
A hét gyártóból öt vezette a versenyt, és a Ferrari valamint a Toyota a végsőkig szoros meccset vívott a győzelemért.
Így nem tűnik indokoltnak, hogy jelentősen belenyúljanak a BoP-be, és a most nyilvánosságra hozott módosítások inkább finomhangolást jelentenek.
A Ferrarira minden szempontból megszorítás vár, a Le Mans-győztes olaszok 12 kW (16 LE) teljesítményvesztést és 5 kg súlynövekedést kénytelenek elkönyvelni, és 15 MJ-lal kevesebb energiát használhatnak fel etaponként.
Bár Le Mans messze nem volt annyira sikeres számukra, hasonló cipőben jár majd a Porsche is, ők egy kilóval nehezebbek lesznek, mint Franciaországban, és 10 kW teljesítményt veszítenek.
A Toyota súlya nem változik, de a 5 kW-tal lenyúlják őket, miközben a Peugeot kap és veszít is; a franciáknak kiosztanak plusz 4 kW-ot, de ugyanennyi kilót is.
A legfurcsább változtatás a Le Mans-ban dobogóra álló Cadillacnek jutott: övék a legnagyobb könnyítés (-14 kg) és a legkomolyabb visszafogás is (-15 kW).
Végezetül a két „kicsi” közül a Vanwall járt jobban, ők kaptak plusz 8 kW-ot, és ezzel elérték a szabályok által megengedett maximális 520-at, miközben a Glickenhaus ugyanolyan számokkal megy majd, mint Le Mans-ban.
Az ACO és az FIA elárulta, eredetileg is az volt a terv, hogy Le Mans után felülvizsgálják a BoP-t, így ebben a változtatásban nincs semmi rendkívüli.
Alapból úgy volt, hogy a sebringi szezonnyitó és Le Mans között nem lesz egyenkénti változtatás, végül azonban a 24 órás előtt váratlanul mégis módosítottak, ami kiváltott némi felháborodást, ám a rendkívül izgalmas centenáriumi verseny után ezek a hangok elcsendesedtek.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés