Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A vb-döntőig remeklő, de elfáradó Magyari Alda az olimpiára fókuszál, és reagál az őt ért kritikákra

Takács Márton

Frissítve 15/03/2024 - 11:55 GMT+1

Magyari Alda Dohában másodszor lett világbajnoki ezüstérmes. Az UVSE és a vízilabda-válogatott első számú kapusa a saját elmondása szerint még soha nem edzett annyit, mint az Eb és a vb előtt, a vébé-döntőre viszont elfáradt addigi kiváló teljesítménye után. A vele készített interjúban a mentális állapotáról, a dohai vb-ről, az őt ért kritikákról és az UVSE céljairól beszélgettünk.

Kapusgóllal (!) zárta le Magyari Alda a női pólósok olimpiai bronzmeccsét

Magyari Alda elmesélte, milyen kritikákat kapott a dohai vb után, ahol az ezüstérmes válogatott egyik legjobbja volt. Interjú.
Magyari Aldát kemény fából faragták.
Az UVSE 23 éves, olimpiai bronzérmes, immár kétszeres vb-2. kapusával legutóbb a dohai világbajnokság megnyert negyeddöntője után készítettünk interjút. Alda remekelt azon a meccsen, ahogy a görögökkel vívott elődöntőben is.
A hollandok és a görögök elleni szétlövésben is védett büntetőt, miközben az előbb partin 47%-os, utóbbin 53%-os hatékonysággal védett. Az amerikaiakkal vívott döntőre elfáradt, nem ment neki, a helyére csereként beálló Neszmély Boglárka viszont pazarul teljesített.
Mint az alábbi, a szerda esti UVSE-Szentes bajnoki után készített interjúból kiderül, Magyari kapott kritikákat Doha után, amelyekre reagált is beszélgetésünkben. Elmesélte, hogyan élte meg az év első két hónapját, az Eb- és vb-felkészülést, beszélt a saját mentális fáradtságáról, és arról, hogy milyen volt visszatérni a klubvízilabdába annak közel három hónapos leállását követően.
picture

Magyari Alda beáll a kapuba, s véd © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency


Amikor hazaértetek a dohai világbajnokságról, a sajtótájékoztató után említetted nekem négyszemközt, hogy a vébén alig tudtál aludni, inkább csak altatóval, azt pedig már a Nemzeti Sportban is nyilatkoztad, hogy "a döntőre olyannyira elfáradtam, hogy ha a nevemet kérdezik, azt sem tudtam volna elmondani". Ez utóbbi a vb okozta terheléstől volt, ahol nagyon sokat védtél, vagy benne volt a fél szezon, klubmeccsekkel és az eindhoveni Európa-bajnoksággal?
Inkább azt mondanám, hogy az egész szezon. Nyilván beszélhetnénk arról, hogy a magyar bajnoki mérkőzések nem olyanok, mint egy BL- vagy válogatott meccs, de hiába vagyok még fiatal, ha eddig kábé három mérkőzést hagytam ki az idényben. Ez megterhelő. A két világversenyre való felkészülés is fárasztó volt, ahogy az is, hogy próbáltam megfelelni az elvárásoknak. Ciki, vagy nem ciki, edzésen egyet sem tudtam húzódzkodni, arra próbáltam figyelni, hogy legalább egyet összehozzak, ezek mind leszívtak. A kritikusaim azzal is jöhetnek, hogy nem pihentem, hanem doboltam, bokszolni meg kondizni mentem, de úgy gondolom, hogy nem ezektől fáradtam el, sőt.
Korábban már jelezted az Eurosportnak adott interjúban, hogy kikapcsolódásnak is számít neked, amikor Lázár Tibor dobóráján veszel részt. Decemberben úgy fogalmaztál, hogy "sokat segít, hogy amikor ott vagyok Tibinél, olyan, mintha egyben pszichológushoz is járnék, olyan jókat szoktunk beszélgetni, mindig jó kedvvel távozom az órái után. A dobolás koncentrációban, a fókuszálásban segít."
Igen, pont azt emeltem ki, hogy amikor elmentem Tibihez, elmúlt a fáradtságom, jó kedvvel jöttem el tőle. Nagyon kemény volt az Eb és a vb is. Imádok védeni, de a néhány héten belül rendezett két világesemény nekem is nagyon fárasztó. Belejátszik, hogy tényleg nem tudtam aludni Dohában. Egyébként sem vagyok jó alvó, meccsek után sem tudok aludni.
picture

Védés előtt a vb-elődöntőn © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Előfordul, hogy győztes meccs után, amikor rád írok, akkor is jelzed, hogy rágod magadban a kapott gólokat, a hibákat. Ennek megoldásán is dolgozol?
Akkor is pörög az agyam. Erre is meg kell találni a megfelelő módszereket, mert az olimpián ez már nem működhet akkor sem, ha ott szünnapok lesznek a meccsek között. Ugyanúgy elfáradok. A vb-n sajnos altatóval sem tudtam rendesen aludni, az pedig amúgy sem olyan megfelelő alvás.
Az utolsó dohai edzéseken sírva mondtam a lányoknak, hogy nem tudok megmozdulni, annyira elfáradtam. Nyilván próbáltam mentálisan ép maradni, hátha a vébé utolsó mérkőzésein is jól tudok szerepelni, de sajnos az ellenfél is ott van a vízben, a sikerhez nem csak az kell, hogy mentálisan jól legyek.
Tehát nem fizikális gondjaid adódtak, hanem fejben fáradtál el?
A fizikális állapotom jó volt, mentálisan fáradtam el előbb, ami aztán már a testemnek is sok lett. Készen álltam, megtettem mindent addig, amíg bírtam, kihoztam magamból a maximumot. Aki azt mondja, hogy a külön dolgok miatt fáradtam el, az nem lát bele. Ez utóbbiak kellettek. Ha bokszolni és külön kondizni nem is fogok most, dobolni igen. A héten is voltam, és megint nagyon jól éreztem magam. Ez továbbra is így fog maradni.
picture

Budapestig is elhallatszott a dohai kiáltása © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Tényleg kaptál ilyen jellegű kritikákat?
Megkaptam a fél világtól, hogy azért lettünk "csak" vb-ezüstérmesek, mert én védtem a kapuban kezdőként. Meg hogy ha nem én védek, akkor nem ötméteres-párbajban nyerünk a negyeddöntőben meg az elődöntőben, hanem simán, rendes játékidőben.
Vagy még a szétlövésig sem jutunk el, és kikapunk.
Mindegy. Aki így gondolja, gondolja csak. Leimivel (Leimeter Dóra – T.M.) mi ketten voltuk ott a felkészülés összes edzésén. Egyszer sem hiányoztunk sem betegség, sem bármi más miatt. Gréta (Gurisatti Gréta – T.M.) aranyos volt, kaptunk tőle egy érmet, talán edzésmenők-felirattal. Bárki mondhat bármit, de hogy nem tettem volna bele eleget, vagy nem voltam ideális fizikális állapotban, az nem igaz. Annyit még soha nem edzettem, mint az Eb és a vb előtti felkészüléseken.
Nagyon szerettem volna bizonyítani, és azt hozni, amit tudok, de ebben a folyamatban nagyon elfáradtam. Miközben most sem voltam elégedett a teljesítményemmel, így nem is szükségesek a kommentelők megjegyzései, mert még akkor sem mondanám, hogy 'na, ez most jó volt', ha egy mérkőzésen 90% felett védek.
picture

Magyari Alda és Neszmély Boglárka a vb-ezüsttel a nyakukban © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Esetleg, ha nem kapsz gólt, és nyer a csapat.
Tuti, hogy akkor is találok valami hibát. Nem volt ez tökéletes vb számomra. Annak örülök, hogy tudtam fejlődni az ötméteresek védésében. Remélem, hogy az olimpián a fanyalgóknak is be tudom bizonyítani, hogy nem kellenek a büntetőpárbajok ahhoz, hogy nyerjen a csapat! Továbbra is megteszek mindent, és igyekszem mindent kihozni magamból. Meg kell keresni az okát, miért fáradtam el annyira, Párizsra megpróbáljuk megoldani, hogy ne legyen ilyen gond.
Az UVSE-től közel három hónapon át távol voltatok Faragó Kamillával és Rybanska Natasával együtt. Szerdán az ötödik meccseteket játszottátok a vb vége óta, és nagyon sűrű lesz a tavasz is. Ilyen előzmények után milyen volt visszatérni a klubvízilabdához?
Nekem a harmadik mérkőzésem volt a Szentes elleni. Vártam, hogy visszajöjjünk, és újra a csajokkal legyünk az itthoni környezetben. Az UVSE-ben is szeretném kihozni a maximumot magamból. Biztos, hogy a BL-csoportunkból nem tudunk továbbjutni, de szeretnénk megnyerni az utolsó mérkőzésünket, mert ha nem is megyünk tovább, elmondhatnánk magunkról, hogy minden második fordulóban tudnánk javítani.
A bajnokságban szeretnénk visszaszerezni a címünket. Hajtani kell. Örültem, hogy a Dunaújváros elleni rangadó jól sikerült számunkra, mert fordítva is elsülhetett volna, ami nem lett volna jó. Boldog vagyok, hogy újra itt lehetünk. Most is izomlázam van, alig tudok mozogni. Próbálok Párizsra fókuszálni, az van bennem, hogy az olimpiára legyek jó, de közben persze szeretném a maximumot nyújtani a klubcsapatomban is, megfelelni Marcinak (Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője – T.M.), Bercinek (Áts Bertalan, az UVSE szakmai igazgatója, kapusedzője – T.M.) és a csapattársaimnak.
picture

Mindig kell olyan fotó is egy Aldáról szóló cikkbe, ahol csukott szemmel próbál védeni © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: facebook


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés