Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szédületes vb-döntőben nyertek ezüstöt női pólósaink a sportágat tíz éve uraló USA-t megszorítva

Takács Márton

Publikálva 03/07/2022 - 07:14 GMT+2

Bíró Attila női vízilabda-válogatottja sokáig emlékezetes világbajnoki döntőben végig pariban volt a háromszoros címvédő Egyesült Államok csapatával, de végül 9-7-re kikapott, és ezüstérmes lett. Helyszíni riportunk a Margitszigetről Parkes Rebecca, Mahieu Geraldine, Leimeter Dóra, Gurisatti Gréta és Bíró Attila nyilatkozatával.

A vb-ezüstérmes magyar csapat és stábja - Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

Fantasztikus hangulatú vb-finálét játszott a magyar női vízilabda-válogatott, amely nem volt messze az óriási bravúrtól.
2015, kazanyi világbajnokság, döntő: Egyesült Államok-Hollandia 5-4
2017, budapesti világbajnokság, döntő: Egyesült Államok-Spanyolország 13-6
2019, kvangdzsui világbajnokság, döntő: Egyesült Államok-Spanyolország 11-6
2022, budapesti világbajnokság, döntő: Egyesült Államok-Magyarország 9-7
A vízilabda női szakágát egy évtizede uraló amerikai válogatottat legutóbb hét éve, 2015-ben szorította meg úgy bárki vb-fináléban, mint szombat este a magyar csapat. A tokiói olimpián 14-5-re verték Maggie Steffensék a spanyolokat az aranycsatában, Rióban 12-5-re az olaszokat, tehát ezeken partikon is nagy volt a difi.
Erre július 2-án este, 1:13-mal a vége előtt egy volt közte. Egészen hihetetlen döntőt játszott Bíró Attila együttese Adam Krikorian félelmetesen erős, mindent is legalább háromszor megnyerő lányaival szemben.
E sorok írójának volt szerencséje ott lenni a 2001-es, a 2014-es és a 2020-as budapesti Európa-bajnokságon, ahogy a 2017-es vb-n is, de olyan hangulatot, mint amit a megint 6000 fős telt házat összehozó Hajós népe produkált ezen az estén, még nem pipált, női pólómeccsen egészen biztosan nem.
picture

Az amerikaiaknak a dressztűrő képessége is nagy volt - Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

Ültünk bokáig meghatódva a sajtótribünön, és nem azon kellett gondolkodni, hogy mondjuk egy ötgólos vereség sem lenne nagy csalódás, hanem hogy ’úristen, végig volt esély legyőzni a döntőt a 2008-as pekingi olimpia óta nem veszítő amerikaiakat’.
Keszthelyi Rita megint nagyot játszott, nem nagyon van rajta kívül olyan pólós a glóbuszon, aki mezőnyben olyat tud művelni szinte egy teljes mecsen át, mint ő. Ezúttal is egy csomó hangszeren játszott, hamis hang nélkül. Ezúttal abszolút felnőtt mellé Gurisatti Gréta, aki élete egyik legjobb meccsét játszotta.
A túloldalon Ashleigh Johnson viszont lehúzta a rolót, a fenomenális Maddie Musselman megint hintett egy ötöst, a komplettebb, rutinosabb, erősebb amcsik végül behúzták zsinórban a negyedik vb-döntőjüket is, de erre az estére nem csak ők fognak visszaemlékezni sokáig a legjobb szívvel.
Hatalmas melóval a magyar női vízilabda-válogatott nyert egy fényesen csillogó ezüstérmet. Hasonlóan jó teljesítménnyel ebből hamarosan arany lesz.
picture

Bíró Attila szerint is rendben volt alapvetően csapata játéka - Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

Parkes Rebbeca ezen a vb-n is remekül centerezett:
"Az amerikaiak védekezése nagyon jól működött, Ashleigh remek munkát végzett a kapuban. Nagyon nehéz nekik gólt lőni amúgy is, most különösen az volt. Csodálatos ilyen közönség előtt játszani, egyszerűen tökéletes. Persze nagyon szerettük volna megnyerni a döntőt, de úgy gondolom, hogy így is nagyon jó meccset játszottunk az USA ellen. Boldog vagyok, de még boldogabb lennék aranyéremmel a nyakamban."
Magyar színekben első világversenyén rögtön egy vb-ezüsttel nyitott Mahieu Geraldine, aki magyarul nyilatkozott nekünk:
"Nagyon nehéz meccs volt, a támadásban sajnos hullámzó teljesítményt nyújtottunk. Egy kicsit mindenki szomorú most közülünk. De végig nagyon jó volt a hangulat, amit nagyon köszönünk! Játszunk tovább, hogy a következő világverseny még jobb legyen.
Amiatt szomorú vagyok, hogy mindegyik meccsen sok kiállítást, legalább kettőt kaptam. Megyünk tovább, szeptemberben már jön az Eb, következnek az újabb meccsek. Az első lépés megvolt, de mindig többet akarunk az ezüstnél is."
picture

Járt az ölelés - Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

Ahogy Leimeter Dóra tud mosolyogni, nem mosolyog úgy senki:
"Kőkeményen megdolgoztunk ezért az ezüstéremért. Emelt fővel jöhettünk ki az eredményhirdetésre, mert abszolút megérdemelten nyertük meg ezt az ezüstérmet. Volt esélyünk a döntőben arra, hogy nyerjünk, a saját hibáinkból kaptunk gólokat. Az jó, hogy rajtunk múlt, és nem az történt, hogy közünk nem volt a meccshez.
Talán még az olimpiai bronzéremnél is előrébb rangsorolom ezt a vb-ezüstöt, mert itthon nyertük ezt, a családunk, rokonaink, 6000 ember előtt, utóbbira még nem nagyon volt példa női vízilabdában."
A magyar csapat egyik legjobbja, Gurisatti Gréta így értékelt:
"Abszolút úgy érkeztünk a meccsre, hogy meg akarjuk nyerni. Az amerikai csapat fölállított maga köré egy olyan imázst és önbizalmat, amit nehéz lerombolni. A legjobb csapatot akartuk most legyőzni, nagyon keményen beleálltunk. Nyilván voltak hibáink, amelyeket az amerikai csapat kihasznált, mert elég jó csapat.
Viszont az utolsó negyedig látszódott, hogy nincs vége, amíg nincs vége, nagyon megküzdöttünk, hogy visszajöjjünk ebbe a mérkőzésbe. Itthon játszottunk világbajnoki döntőt, ezüstérem lett a vége, úgy érzem, hogy ezt most megnyertük, és nem úgy jöttünk ide, hogy ez már megvan, jár nekünk. Ha az ember megtesz mindent, akkor utána végül is nem lehet csalódott."
picture

Gurisatti Gréta nagyszerű finálét produkált - Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

Bíró Attila csalódottan nyilatkozott, pedig az olimpiai bronz és az Eb-arany- és bronz után most már vb-érmet is nyert vele a válogatott:
"Nem örülök annyira, mert győzni jöttem ide. Azt mondtam előzetesen a lányoknak, hogy nekünk úgy kell játszani, hogy 5, 10, 20 év múlva, amikor erről a döntőről beszélünk, ne maradjon bennünk semmilyen kétség, hogy nem tettünk meg mindent azért, hogy mi ezt meg tudjuk nyerni.
Tényleg mindent megtettünk, ugyanakkor egy-két dologban gyengébbek voltunk, mint az amerikaiak. Gondolok itt az átlövésekre, a lövésminőségre. Persze a világ legjobbja ellen nem olyan egyszerű. Közel voltunk, ott voltunk majdnem, de azért csalódott vagyok. Döntőt is meg kell tanulni nyerni, nem akarok Párizsig, vagy 2030-ig várni.
Tanninokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket fogok magamhoz venni különböző borfajták és minden más alkohol formájában, mulatni fogunk a lányokkal, mert megérdemeljük."
Adam Krikorian és Maggie Steffens nyilatkozatát egy külön cikkben publikáljuk majd.
19. FINA világbajnokság, vízilabda
Budapest, nők, döntő
Egyesült Államok-Magyarország 9-7 (2-1, 2-2, 3-1, 2-3)
Hajós-uszoda, vezette: Margeta (szlovén), Ohme (német)
Egyesült Államok: Asleigh Johnson - Musselman 5, Fattal, Ava Johnson, Steffens 1, Haralabidis, Raney. Csere: Prentice, Neushul 3, Mammolito, Gilchrist, Weber. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
Magyarország: Magyari - Szilágyi 1, Vályi, Gurisatti 3, Máté 1, Parkes, Keszthelyi-Nagy 2. Csere: Mahieu, Leimeter, Rybanska, Faragó, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés