Mérleg az MK-aranyat, bajnoki bronzot és BL-ezüstöt hozó idény után.

Szakosztály-elnökként biztos nem, talán játékosként sem volt még olyan nehéz idényed, mint ez a maratonira nyúlt szezon. Varga Dénes a sajtóbeszélgetésen azt mondta, örül annak, hogy klubvezetőként ti nem használtátok a csalódás szót, de ő a bajnoki döntő elmaradása miatt csalódott. A rengeteg gátló tényező miatt utólag elmondható, hogy kihoztátok a legtöbbet ebből az évadból, pláne a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében történtek fényében?
Úgy gondolom, hogy a kupagyőzelmet nem kell megmagyarázni. Most utólag felértékelődik, hiszen két nagyon fontos játékosunk - Varga Dénes és Zalánki Gergő - nélkül értük el. Tényleg nem hangzott el a csalódás szó részünkről, talán azért sem, mert ismertük a körülményeket. Az OSC-vel vívott utolsó három meccsből kihoztuk a maximumot, csak az alapszakaszban hiányzott ellenük mondjuk egy döntetlen, mondjuk az utolsó mérkőzésen. Azért 0-6-tal bemenni a rájátszásba… Az OSC jó csapat, de hangsúlyosabb, hogy inkább jól felkészített, remélem nem bántok meg ezzel senkit, ha ezt mondom. Úgy gondoltam, hogy ilyen hátrányból indulva is megverhetjük őket háromszor, kettő meccs jól is alakult, a harmadik már nem. Belevehetném a BVSC-vel idegenben vívott meccset is, hiszen ha az megvan, akkor az OSC előtt végzünk, és akkor többet játszhattunk volna hazai pályán.
Miközben az FTC, Szolnok, OSC hármasból talán a Fradit mondta volna először döntős klubnak a szezon előtt mindenki Szolnok és Újbuda kivételével.
Igen, ez így van. Sok apróság volt, ami miatt úgy alakult, ahogy. Ettől függetlenül nyilván nem az volt a célunk, hogy az OB I-ben a bronzéremért küzdjünk a BVSC-vel, miközben az se volt könnyű. Szerettünk volna döntőt játszani, és ha egy évvel ezelőtt itt ülünk, még nevetek is, hogy ’Ez a csapat nem játszik majd döntőt? Hát, hogyne játszana!’ Csak akkor még nem tudtam, hogy ilyen 12 hónapunk lesz. Nekem és a klubnak is. Mondhatom, hogy életem egyik legnehezebb éve volt ez. Egy dolog, ha játékosként megvannak az ember saját problémái, de vezetőként az összes játékos és a klub, az utánpótlás gondját meg kell oldani. Nem feltétlen nekem kell ezeket megtenni, de felügyelni igen.
Tokyo 2020
Idegállapotba lehet kerülni a japánok stílusától, de csak legyűrték őket férfi pólósaink
27/07/2021 13:00

Madaras Norbert jobb kézzel is tud bánni a labdával - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Amióta te vagy az FTC vízilabda-szakosztályának elnöke, nem volt még akkora játékosmozgás a férfi csapatnál, mint most. Tavaly csak két magyar fiatal pólóst igazoltatok, most is folytattátok ezt az utat két hazai tehetség és egy rutinosabb kapus szerződtetésével, viszont három új légiós is érkezik, de nem olyan nagynevűek, mint eddig. Ennek a két elképzelésnek a mixe érvényesült most?
Igen, nagyon nehéz vállalás, amit csinálunk. Nemzetközileg szeretnénk helyt állni, de a magyar vízilabdának is adnánk játékosokat. Ez utóbbi szempont nekem személy szerint is fontos. Vigvári Vendel például most BL-döntőt játszhatott, mert idejött, Lehet, hogy nehéz utat választott, mert Dumi és Fountoulis mögé jött, de közben tanulhatott tőlük, most meg előreléphet. Azt mondom, hogy Jakšić és Fountoulis helyett jön Merkulov, aki védő is, így mindenképpen több hely marad a kapásoldalon. Vendelnek a beilleszkedés sem lehetett könnyű, mert egy kész csapatba érkezett, és abban kellett megtalálni a helyüket Fekete Gergővel együtt, aki Debrecenből érkezett és az idény előtt soha nem játszott felnőtt nemzetközi mérkőzést, néhány napja pedig a BL-döntőben fogta az ellenfél centereit. De megmutatta, hogy itt a helye és együtt tud játszani nagyobb nevű játékosokkal.
De azt is lehet látni, hogy a BL élcsapatainál inkább a légiósok dominálnak. Nálatok ez most eltolódik egy másik irányba.
Ezért mondtam, hogy a kettő együtt mekkora feladat. Visszatérve az elejére, nyilván szeretnénk nemzetközileg is sikeresek lenni. Ha megnézzük a Reccót, akivel a BL-döntőt játszottunk, az a másik véglet. Volt öt külföldijük, meg két honosított. Értem, hogy Echenique meg Figlioli olasz, de nem azok. Ehelyett mi meg mentünk három külföldivel és több fiatal gyerekkel, már bocsánat, Vendel volt a mezőny talán legfiatalabb tagja. A Bresciában és az Olympiakoszban is négy légiós van. Ez egy kettős dolog. Mi igyekszünk mellette fiatalítani is, ebből a szempontból a következő lehet egy átmeneti év. Jövőre kiderülhet jó pár fiatalról, hogy valójában mit tudnak. Egy dolog, hogy itt vannak, de a kulcspillanatokban is helyt kell állniuk, ahogy Vendel tette a BL-döntőben. Eldől, hogy milyenek leszünk. Ez egyszerre kockázatos és jó dolog is.

Madaras Norbert és Nikola Jakšić - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Heten távoztak, az nagyon sok. Személy szerint hogy éled ezt meg?
A fluktuációt sajnálom, mert olyan játékosokat veszítünk el, vagy mennek el, vagy hagyunk elmenni, akik közül valaki magától megy el, valakit megtartottunk volna, valakit esetleg nem annyira. De mindenképpen kötődünk hozzájuk, mert többségükkel 8-10 kupát nyertünk együtt. Vannak olyanok, akikkel még együtt is játszottam. Mindig is emlékezni fogunk a megnyert címekre, de a csapatok változnak és változniuk is kell.
Eddig elég jól belenyúltatok a légiósok választásába. Két éve a Groupama Aréna egy másik termében mesélted el, hogy Nicolas Constantin-Bicari megszerzésére te beszélted rá Varga Zsoltot. Bejött, a kanadai a világ egyik legjobb centere lett a Fradiban.
Mert emlékszem, hogy kérdezted, hogy ő hogy??? Meglátjuk, most mi lesz. Nem véletlenül mondtam Merkulovot, jó játékosnak gondolom. Damonte teljesen ismeretlen, viszont tudom, hogy milyen jól passzol, jól lő és hogy igazi csapatember. Ők abszolút nem világsztárok. Innentől az esélyesség terhéből is leveszünk magunkról, azt is tudom, hogy egy BL nyolcas döntőig is milyen nehéz eljutni. Belgrádban beszélgettem más klubok vezetőivel, nem tudják, hogyan lépjenek tovább, mert mindig csak hatodikok meg hetedikek. Az, hogy nálunk most három nem világklasszis külföldi lesz, akik mellett 20 évesek is fognak játszani, különösen jó.

Madaras Norbert érzelmes pillanata Vogel Somával - Fotó: FTC

Fotó: facebook

Ez az új út?
A meghatározó játékosaink magyarok és döntő szerephez jut egy-egy fiatal. Ezzel a magyar vízilabdának is értéket teremtünk, míg máshol egyértelműen a légiósok viszik a hátukon a csapatot. A Reccóban például az olasz fiatal generációból csak Di Fulvio a meghatározó, Velotto vagy Presciutti csak a faultokat vitte el. Mi nem ezt az utat választjuk. Egy év múlva majd meglátjuk, hogy helyes-e vagy változtatnunk kell. Mert később, hónapok múlva fog kiderülni, hogy ez a csapat mit tud majd, mert most nem tudhatjuk hat új játékossal.
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tokyo 2020
A BL-sorozattá alakuló olimpiát vereséggel kezdték férfi pólósaink
25/07/2021 05:40
Tokyo 2020
Grabowskinak Pokiót már sikerült, Varga Dénesék most Tokiót hódítanák meg
23/07/2021 16:37