HOSSZÚ KATINKA MOSOLYOGVA KÖSZÖNTE MEG, SZABÓ SZEBASZTIÁNT ELVITTE A SZÍVE

Zokogós délelőtt után küzdős este következett a magyar úszóknak a budapesti világbajnokság második napján. Két versenyző is döntőt úszott: Szabó Szebasztián érmes reményekkel indult a talán legkiszámíthatatlanabb sprintszámban, 50 méter pillangón, Hosszú Katinka pedig négyszeres címvédőként igyekezett mindent kiadni magából 200 méter vegyesen, ahol karrierje során hétből hetedszer jutott döntőbe.

World Championships
Milák: „Megkaptam utasításba, hogy ne legyen rajtam teher”
05/07/2022 07:32

42 ÉVESEN IS LEHET VB-ÉRMESNEK LENNI ÚSZÁSBAN, KIDŐLT AZ EDZŐ A MEDENCEPARTON

Junior-világcsúcsokból és világbajnoki csúcsból is akadt vasárnap este a Duna Arénában zajló úszó-vb-n, sőt, két számban a „rendes” világcsúcs sem volt túlságosan messze. A tény megmaradt: nem tudjuk, miből rakták össze Nicholas Santost, és azt sem, vajon Arno Kamminga megtöri-e valaha a rossz sorozatát. Az viszont biztos, hogy a lengyel ünneplésnél jobbat elképzelni sem nagyon tudunk!

19:50 - Hosszú Katinka hetedik 200 méter vegyesen

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú a szám világcsúcstartójaként és a legutóbbi négy világbajnokság győzteseként, azonban már korántsem favoritként készült a fináléra, mivel nyolcadik helyen jutott be úgy, hogy idei legjobbját három századdal múlta felül.

Hosszú Katinka, MTI/Kovács Tamás

Fotó: Eurosport

A döntőben a 33 esztendős magyar úszó valamivel erősebben kezdett, mint egy nappal korábban, a táv felénél viszont már lassabb volt. Végül 2:11.37 perccel csapott célba, ami ugyan gyengébb, mint az elődöntős ideje, azonban egy helyet így is előre lépett összesítésben.
A számot az amerikai Alex Walsh nyerte, egy másodperccel és egy századdal elmaradva Hosszú 2015-ben felállított világcsúcsától.
Eredmények:
 • 1. Alex Walsh (Egyesült Államok) 2:07.13 perc
 • 2. Kaylee McKeown (Ausztrália) 2:08.57
 • 3. Leah Hayes (Egyesült Államok) 2:08.91 ...
 • 7. HOSSZÚ KATINKA 2:11.37

19:20 - Szabó Szebasztián hatodik 50 méter pillangón

A szám Európa-bajnoka a szombati elődöntőben mindössze egy századdal maradt el országos csúcsától (22.91), így az ötödik idővel várta a finálét. A rajtot ugyan jól kapta el a győriek 26 éves versenyzője, aki 2019-ben Kvangdzsuban ötödik volt ebben a számban, azonban 23.01 másodperces idejével az érmekért folyó harcba nem tudott beleszólni.
"A helyezés miatt egy picit csalódott vagyok, hiszen ez a kedvenc számom, de tegnap és ma is nagyon élveztem az úszást, hallani, ahogy a közönség a nevemet skandálja. Azt gondolom, a vb-érem bennem van, már csak az a kérdés, mikor jön ki" - mondta a vegyes zónában Szabó.

Szabó Szebasztiánt /MTI/Kovács Tamás

Fotó: Eurosport

A számot az amerikai Caeleb Dressel nyerte - megszerezve ezzel pályafutása 15. világbajnoki címét - a 42 éves brazil Nicholas Santos előtt. A dél-amerikai veterán a sportág történetének első negyedik "x-es" érmese lett.
Eredmények:
 • 1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 22.57 másodperc
 • 2. Nicholas Santos (Brazília) 22.78
 • 3. Michael Andrew (Egyesült Államok) 22.79 ...
 • 6. SZABÓ SZEBASZTIÁN 23.01

17:40 - Kínai arany a szinkronúszó párosok technikai versenyében

Kínai aranyérem született vasárnap a vizes világbajnokságon a szinkronúszók technikai versenyében a Margitszigeten.
Az első három helyen egész egyedi módon ikerpárok végeztek: a győzelmet a kínai Vang Liu-ji, Vang Csian-ji duó szerezte meg, megelőzve az ukrán, illetve az osztrák testvéreket.
A magyarokat ebben a számban Farkas Dóra Linda és Gács Boglárka képviselte, ők a pénteki selejtezőben a 19. helyen végeztek.
A sportág egyeduralkodói az oroszok, akik most az ukrajnai háború miatt nem vehetnek részt a világbajnokságon. A legutóbbi, 2019-es vb-n kizárólag a highlight kűrben győzött más nemzet képviselője, ebben a számban ugyanis nem volt orosz induló.
Eredmények:
 • 1. Vang Liu-ji, Vang Csian-ji (Kína) 93,7536 pont
 • 2. Marina Alekszijeva, Vlagyiszlava Alekszijeva (Ukrajna) 91,8617
 • 3. Anna-Maria Alexandri, Eirini Alexandri (Ausztria) 91,2622

16:10 - A vb-aranyra megy rá a 2017-es budapesti ezüst után a magyar férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott a budapesti világbajnokság egyik legnagyobb esélyeseként vág neki kedden Montenegró ellen a tornának. Märcz Tamás csapatának várhatóan a spanyol, a szerb és az olasz együttes lesz a legnagyobb riválisa a győzelemhez vezető úton.

12:10 - Nincs magyar továbbjutó vasárnap

Nem jutottak tovább a magyar úszók a Duna Arénában zajló világbajnokság vasárnapi előfutamaiból. A 2. versenynap délelőtti programjában Burián Katalin, Kovács Benedek Bendegúz, Németh Nándor, Halmai Petra és Mihályvári-Farkas Viktória ugrott medencébe. Ide kattintva elolvashatjátok az összefoglalót!

Burián Katalin

Fotó: MTI


11:57 - Mihályvári-Farkas Viktória 12. lett 1500 méter gyorson

Mihályvári-Farkas Viktória nem jutott be a döntőbe 1500 méter gyorson vasárnap a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.
A 18 éves magyar versenyző 16:26.21 perces eredménnyel előfutamában a hatodik, összesítésben pedig a 12. lett, akárcsak a tokiói olimpián, ahol ennél majdnem 24 másodperccel gyorsabban (16:02.26) úszott.
A fiatal úszó a futam után sírva nyilatkozott, mint elmondta, nem sokkal a verseny előtt elképesztően elkezdett izgulni, ez pedig még a rajtkövön, majd a vízben sem múlt el. Hozzátette, az elmúlt év eredményei - olimpiai hatodik hely és Európa-bajnoki ezüst 400 méter vegyesen - olyan terhet raktak rá, hogy neki itt már szinte kötelező lenne döntőbe jutnia, ezt viszont most úgy tűnik, nem bírta.

Mihályvári-Farkas Viktória

Fotó: MTI

Hozzátette, ez egy teljesen új helyzetet jelent a számára, de bízik benne, hogy felül tud kerekedni és a jövő szombati 400 méter vegyesre rendbejön.
A leghosszabb medencés távot a szombat óta már 16-szoros világbajnok Katie Ledecky teljesítette a leggyorsabban, az amerikai klasszis több mint kilenc másodpercet vert az összesítésben második olasz Simona Quadarellára.
(MTI)

10:40 - Németh Nándor 19. 200 méter gyorson

Németh Nándor nem jutott be az elődöntőbe, a 19. helyen végzett 200 méter gyorson a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság vasárnapi napján.
A 22 éves magyar versenyző egyéni legjobbjától (1:46.19) elmaradva, 1:47.71 perces idővel zárt az előfutamban.

Németh Nándor

Fotó: MTI

Németh a futam után elmondta, arra készült, hogy az elődöntőben országos csúcsot (Kozma Dominik a 2017-es vb-n 1:45.54-gyet úszott), vagy ahhoz közeli eredményt ér el, az viszont meglepte, hogy az utolsó előfutamban heten is gyorsabbak voltak nála.
A tokiói olimpián 100 méter gyorson döntős Németh - aki 1964 után az első magyar finalista volt ebben a számban - hozzátette: szombaton, a váltó tagjaként mindkét alkalommal jó időt ment, amit ugyan megéreztek az izmai, de ez nem lehet kifogás a mostani úszására.
(MTI)

10:13 - Halmai Petra 36. 100 méter mellen

Halmai Petra a 36. helyen végzett 100 méter mellen a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság vasárnapi napján.
A 25 éves magyar versenyző az előfutamban egyéni legjobbjától (1:08.02) messze elmaradva, 1:11.09-es idővel csapott célba.

Halmai Petra

Fotó: MTI

Az Egyesült Államokban tanuló Halmai a futam után el volt keseredve és könnyeivel küszködve egyetlen - rövid, tömör, de kifejező - szóval jellemezte úszását.
(MTI)

9:49 - Nincs magyar továbbjutó 100 méter háton

Nem jutottak tovább a magyarok 100 méter háton a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság vasárnapi előfutamaiból.
Közülük elsőként Burián Katalin ugrott medencébe, aki egyéni legjobbjától (1:00:01) nem sokkal elmaradva, 1:01.26 perccel csapott célba, amivel a 19. lett.
Burián - aki 2019-ben, Kvangdzsuban 23. volt ebben a számban - a futam után elmondta, első úszásnak ez nem volt rossz, különösen úgy, hogy ő a 200 méterre készül. Hozzátette, kissé azért megilletődött, amikor látta szombaton a nézősereget, hiszen nagyon régen versenyzett már ennyi szurkoló előtt, ráadásul hazai környezetben.
A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes úszó megjegyezte, külön motiváció számára, hogy testvére, Burián Gergely is részt vesz a világbajnokságon, a magyar férfi vízilabda-válogatott balkezesétől érmet remél.

Kovács Benedek Bendegúz

Fotó: MTI

Buriánt a férfiak hasonló számában Kovács Benedek Bendegúz követte, a világbajnoki újonc ugyancsak megközelítette egyéni legjobbját (54.12), azonban 54.47 másodperces idejével ő is a 19. helyen zárt.
A futam után Kovács arról beszélt, hogy nagyon szeretett volna középdöntőt úszni, ezért kicsit csalódott, de fantasztikus érzés volt számára a Duna Arénában vízbe ugrani.
(MTI)
World Championships
🤽🏊 Vizes vb - Döntőbe jutott a címvédő olasz férfi pólóválogatott - ÉLŐ
01/07/2022 11:59
World Championships
Megvan a negyedik magyar érem a vizes vb-n - Gálicz Péter bronzérmes!
30/06/2022 10:25