Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úszó-vb: három magyar döntő egy óriási bakival, megdőlt Cseh Laci csúcsa

Nagy Benjámin

Publikálva 20/12/2021 - 18:57 GMT+1

A világbajnokság egyik legérdekesebb és legsűrűbb napja volt a hétfői Abu Dhabiban, ahol tényleg minden megtörtént a világcsúcsoktól kezdve a hihetetlen holtversenyen át a kizárásig. Szabó Szebasztián, Holló Balázs és a női 4x200-as gyorsváltó is döntőt úszott a magyar csapatból.

Holló Balázs

Fotó: MTI

A rövidpályás úszó-világbajnokság ötödik napjának összefoglalója.

Három döntőben is volt magyar érdekeltség hétfő délután az Etihad Arenában, mindháromban lehetséges éremeséllyel. Elsőként az a Szabó Szebasztián úszott, aki az 50 méter pillangó társvilágcsúcstartójaként és Európa-bajnokaként még úgy is bizakodóan állt rajtkőre a szám fináléjában, hogy az Eb utáni két hét karantén nemcsak százon, hanem ötvenen is megzavarta a formáját és a mozgását. Szebi mindent kiadott magából, de sajnos ez nem bizonyult elégnek a szoros mezőnyben a dobogóhoz: a már a 2001-es világbajnokságon is induló Nicholas Santos 41 évesen (!) begyűjtötte harmadik vb-aranyát ezen a távon, és Dylan Carternek, valamint Matteo Rivoltának is jobban jött ki a fal. Tegyük hozzá: sem ő, sem edzője, Petrov Iván, sem pedig mi nem nagyon hittük, hogy a karantén után negyedik hellyel zárhat Abu Dhabiban.
„Ez most így sikerült sajnos. A negyedik hely a legrosszabb, de most ennyit tudtam. Mindegy, tudom, hogy bennem van és bennem is lett volna egy jobb idő, de ilyen ez a vb, nem vagyok a legjobb formámban. Nagyon jól éreztem magam a döntő előtt, és összességében nem is mondhatom, hogy nem jó ez az úszás, csak azt sajnálom, hogy nem lett belőle érem. Megyünk tovább, biztos vagyok, hogy lesz még esélyem vb-ken.”
picture

A két világcsúcstartó, Szabó és Santos

Fotó: MTI

A Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni, Pádár Nikolett, Késely Ajna összeállítású női 4x200-as gyorsváltó negyedikként került a fináléba, ahol egy cserével (Kapás Boglárka helyett úszott Jakabos) és egy másodperces javítással, 7:47,04-gyel ötödik lett. A kanadaiak (Summer McIntosh, Kayla Sanchez, Katerine Savard, Rebecca Smith) nem voltak messze a világcsúcstól (7:32,96-tal zártak), az amerikaiak és a kínaiak végeztek még a dobogón.
picture

A magyar női 4x200-as gyorsváltó

Fotó: MTI

Férfi 400 vegyesen Holló Balázs a negyedik legjobb idővel jutott a döntőbe, és a papírformának megfelelően az első hárommal sem ő, sem senki más nem tudta tartani a lépést (győzött Daiya Seto 3:56,26-tal, megelőzve a Cseh László 2009-es Európa-rekordját megdöntő, a 3:56,47-tel egyben toronymagas junior-világcsúcsot úszó Ilya Borodint, és az amerikai Carson Fostert), igaz, a nyolcadik hely és a 4:11,26 nem feltétlen reális.
„Aki ismer engem, az nem lepődik meg, de sajnos bakiztam egy hatalmasat a versenyszám előtt. Elég amatőr hiba, de az időpontot eltévesztettem, és azt hittem, egy órával hamarabb lesz a döntő. Úgy melegítettem, úgy ittam meg a szokásos verseny előtti pörgetőmet, aminek körülbelül fél óra kell, hogy hasson, és nagyjából ugyanennyi ideig is tart ki, és úgy öltöztem fel, hogy én itteni idő szerint fél hétkor már úszom. Aztán megtudtam, hogy nem. Már indultam volna be, amikor szóltak, hogy csak egy óra múlva jövök, így természetesen borult minden. Keresztbe tett a bemelegítésnek és mentálisan is, de nem akarok mentegetőzni, hisz lehet, hogy nem sok minden változott volna, ha máshogy készülök. Már a pillangó után éreztem, hogy az egész elment. Amiért kijöttem, a döntőért, összejött, így nincs hiányérzet bennem, aztán majd legközelebb jobban odafigyelek.”
A férfi 4x50 méteres vegyesváltóban olyan történt, ami után még most is dörzsöljük a szemünket, és amit semleges szurkolóként nyugodtan megmosolyoghatunk. Nem úgy, mint az amerikaiak (Shaine Casas, Nic Fink, Tom Shields, Ryan Held) és az oroszok (Kliment Kolesnikov, Kirill Strelnikov, Andrei Minakov, Vladimir Morozov), akik holtversenyben (!) nyerték meg az egyik királyszámot, a dobogón pedig jóformán úgy viselkedtek, mintha életük legnagyobb tragédiája történt volna velük. Kétségtelen, hogy a két nemzet hatalmas rivális az úszósportban, de az, hogy 1:30,51-gyel a megosztott első hely mellett egyaránt beállították a brazilok 2014 óta fennálló világbajnoki csúcsát, érezhetően egyiküknek sem ízlett igazán. Bármennyire is furcsa, de az egyetlen felhőtlenül boldog váltó a bronzérmes olasz volt, akik megpróbáltak jó hangulatot varázsolni az eredményhirdetésnél – sikertelenül.
picture

A 4x50-es férfi vegyesváltó dobogósai

Fotó: AFP

Női 100 méter mellen Tang Quianting (1:03,47) nyert Sophie Hansson és Mona McSharry előtt, míg női 200 méter vegyesen Sydney Pickrem sikeresen visszaverte Yu Yiting és Kate Douglass „támadásait”, és 2:04,29-cel győzött, igaz, a 16 éves Yu sem lehet csalódott, hiszen 2:04,48-as junior-világcsúcsot úszott. A 100 pillangó középdöntőjében is volt egy junior-világrekord, méghozzá Claire Curzantől (55,64).
És ha már csúcsok: Maggie Mac Neil az egész rövidpályás szezon egyik, ha nem a legdöbbenetesebb világcsúcsát döntötte meg, hiszen 50 méter háton Kira Toussaint 25,60-as rekordját 33 (!) századdal múlta felül és 25,27-tel nyert. Mögötte Kylie Masse lett a második, és Louise Hansson a harmadik.
A nap krónikájához hozzátartozik, hogy az egyik legnagyobb esélyes Emre Sakçıt ugyanúgy kizárták az 50 mell középdöntőjében, mint ahogy kizárták a 100 mell előfutamában – a FINA által bevezetett vízalatti kamerarendszer tehát úgy tűnik, egyelőre jól vizsgázik, ráadásul eddig Ilya Shmyanovichról sem érkezett semmiféle panasz.
A világbajnokság kedden zárul, a délelőtti előfutamokban és remélhetőleg a délutáni döntőkben magyar részről Telegdy Ádámmal (200 méter hát) és Békési Eszterrel (200 méter mell).
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés