A leggyengébb pedig ezúttal Hosszú Katinka volt.
A szám világcsúcstartója, olimpiai és világbajnoka, Eb-címvédője 4:45,07-tel zárt, ami ugyan a negyedik legjobb idő, de a vb-csalódás után magára találó, az esti döntőben talán a legnagyobb esélyesnek számító Mihályvári-Farkasénál (4:41,01) és a szezonbeli legjobbját úszó, mindig stabil Jakabosénál (4:41,30) is gyengébb.
Márpedig Katinkában szemmel láthatóan most nem volt ennél több. Pillangón még elsőként fordult, de háton megelőzte őt Mihályvári-Farkas, a gyorsra pedig elkészült az erejével, az utolsó ötvene (33,12) az egész mezőny egyik legrosszabbja lett.
European Championships
Úszó-Eb: Kós Cseh és Darnyi nyomában, Késely visszatért – nyilatkozatok
17/08/2022 - 19:29
Talán joggal merülhet fel a kérdés: hogyan tovább? Érződik, hogy a 100 nemzetközi érem elérése motiváló Katinka és a magyar úszósport számára (Sós Csaba szövetségi kapitány a 4x200-as gyorsváltós bronzérem után is erről nyilatkozott, pedig Hosszún a 2 percen kívüli részideje kapcsán látszott, hogy még a vb-n mutatott formájához sincs közel), de az, hogy 400 vegyesen karrierje során először esett ki az előfutamban Eb-ken (2006-ban sem volt döntős, akkor az előfutamban kizárták őt) , ráadásul pont a Foro Italico medencéjében, ahol 2009-ben élete első vb-címét szerezte, nem jó jel.

Hosszú Katinka /MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Eurosport

Nemcsak a többi számra, főleg a 200 vegyesre, hanem a távolabbi jövőre nézve sem. A délelőtti 4:45-tel és az ezzel járó negyedik hellyel nincs gond, a vb-n pedig (ahol a döntő egyetlen európaija volt) láthattuk, hogy még mindig lépést tud tartani a jelenlegi világelittel, de a napokban elmondta, a római Eb-től egy fokkal jobb formát és eredményt remél. Ez most, két szám után úgy néz ki, nincs meg.
Ami a leginkább hiányzik, az az állóképesség és a sebesség, és kérdés, még egyszer olyan szintre tudja-e magát hozni, hogy elégedetten szálljon ki a medencéből. Az utóbbi időszakban adott nyilatkozatai alapján ez csak azon fog múlni, szeretne-e beleállni a kőkemény munkába, aminek a végkifejlete a 2024-es párizsi olimpia.
Ez a kiesés – amivel a 100 érmes álomhatár is messzebb került – és ez az Eb a lelkiállapotán is változtathat. A tokiói olimpia csalódása folytatásra ösztönözte őt, de hogy látjuk-e őt két év múlva Párizsban, egyben látjuk-e még valaha Európa-bajnokságon 400 vegyest úszni, arra ebben a pillanatban nem vennénk mérget.
Mivel a futama után a mixzónában nem állt meg nyilatkozni, talán ő maga sem.
A 400 vegyes döntője Jakabossal és Mihályvári-Farkassal szombaton 19.28-kor kezdődik.
European Championships
Kós Hubert a 200 vegyes idei Európa-bajnoka
17/08/2022 - 16:58
European Championships
Kós Hubert Európa-bajnok 200 vegyesen - Kövesd az úszó-Eb zárónapját az eurosport.hu-n!
17/08/2022 - 14:37