Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úszó-Eb: Kós Cseh és Darnyi nyomában, Késely visszatért – nyilatkozatok

Nagy Benjámin

Publikálva 17/08/2022 - 21:29 GMT+2

A római Európa-bajnokság utolsó programjában Kós Hubert 200 méter vegyesen áttörte a gátat, amire már régóta várt mindenki: aranyérmes lett, így pályafutása eddigi legkomolyabb sikerét ünnepelheti. A szép magyar záráshoz Fábian Bettina és Jakabos Zsuzsanna jó szereplése mellett kellett annak a Késely Ajnának a harmadik helye is, aki hosszú évek után a legjobb versenyzését tudhatja maga mögött.

Kós Hubert

Fotó: MTI

Kós Hubert és Késely Ajna is megérkezett!

Az ő két érmükkel zárult magyar szempontból a tizenöt dobogós helyet hozó római Eb, és a Foro Italico ezúttal is parádés hangulatú légkörétől mindketten meglepetéssel búcsúztak.
Meglepetéssel, hiszen Kósnál kérdés volt, ezúttal végre sikerül-e az a bizonyos sokat emlegetett áttörés a felnőttmezőnyben – két negyedik hely után ezúttal nem hagyta kicsúszni a kezei közül a dolgokat, és nagyon magabiztos versenyzéssel, a végén az olasz Alberto Razzettit lenyúlva, 1:57,72-vel lett Európa-bajnok. 19 évesen olyan elődök nyomába ért, mint Cseh László, Darnyi Tamás és Hargitay András, eddig ugyanis csak ők tudtak a magyarok közül 200 vegyesen Eb-aranyat nyerni.
„Az elmúlt három évem rendkívül nehéz volt, rendre lecsúsztam arról, amit elterveztem. Az EYOF-on kezdődött, ahol aranyakat akartam és négy ezüsttel jöttem haza, utána az ifjúsági vb-n századokkal csúsztam ki a döntőből mindkét vegyes számban. Aztán jött a Covid, majd tavaly a budapesti Eb, ahol ötödik, az olimpián pedig huszadik lettem. Úgy nézett ki, soha nem lesz szerencsém, de végre megjött valami.
Mondhatjuk, hogy átszakadt egy gát, mert eddig csak országos bajnokságot nyertem, ahol biztos volt az arany, most szerencsére például száz pillangón sikerült becsúsznom a döntőbe, itt meg összejött az arany. Ezt tovább kell csinálni, nem szabad, hogy visszajöjjön a régi Hubi.
Annyira nem jó idő ahhoz képest, hogy mim van, de nyilván Eb-döntőben kell kiúszni magad. Ajándék érem volt, mert nincs itt Léon Marchand, de meg kellett nyernem, és örülök, hogy megcsináltam. Nem nagyon láttam semmit a versenyből, kicsit ijesztő volt, hogy háton jöttek velem ketten is, de mellem jól tartottam magam és gyorson ki kell úsznom magam.
Beszéltem a verseny előtt Virth Balázzsal, az 5 hét felkészülésben látta rajtam, hogy nem érdekel semmi és élvezni akarom az egészet, így is edzettem. Mondta nekem, hogy úgy álljak oda az utolsó számra, hogy nem érdekel, bemegyek és meg kell csinálnom. Most ezzel lehetett és ezzel kellett Eb-t nyerni.”
picture

Kós Hubert

Fotó: AFP

Késely egyéniben legutóbb a 2019-es glasgow-i rövidpályás Eb-n volt dobogós. Azóta edzőt váltott, Bernek Péterrel készül, ám a 4x200-as gyorsváltós harmadik helye ellenére úgy tűnt, csalódás lesz számára ez az Eb. Végül a surranópályáról, az egyesről lett harmadik (4:08,00), épp Fábián Bettinát (4:08,63) megelőzve. A versenyzését látva mondhatjuk: a régi Ajna egyre inkább visszatérni látszik.
„Volt még bennem erő, ez magabiztosságot kölcsönzött nekem a döntőre. Nagyon jó érzés volt, hogy a táv felét elhagyva még mindig könnyednek éreztem az úszást. Ráz a hideg, nem hittem volna, hogy a surranópályáról sikerül a dobogó. Tudtam, hogy nem vagyok a középső pályákon, és kisebb terhet vett le rólam ez, ráadásul közel voltam a magyar csapathoz és az edzőmhöz, Petihez. Láttam, hogy integet, és mutogatja, hogy ez az, én pedig éreztem az energiát.
A sorozatos negyedik helyek után végre jött egy Eb-bronz, nagyon örülök. Köszönöm azoknak, akik sokat segítettek az elmúlt napokban. Az Eb alatt életem egyik mélypontját éltem meg, de egy kedves ember tanácsát megfogadva el tudtam engedni a negatív gondolatokat.”
picture

Késely Ajna (MTI/Czeglédi Zsolt)

Fotó: MTI

„Az erőbeosztás nem annyira sikerült, az elejét ellazsáltam. Tudtam, hogy annyira nagy sebességem nincs, talán nem a hajrára kellett volna hagyatkozni, de nyilván az se segített, hogy ennyire elmentek a középső pályán. Nem lehetek elégedetlen ettől függetlenül, meglepett ez az eredmény, de hozzá kell tenni, hogy nem volt itt mindenki, például a törökök sem. Biztató ez az Eb-döntő és a negyedik hely. Jó lett volna egy dobogó, de örülök, hogy legalább Ajnának sikerült” – mondta a mindössze 17 éves Fábián.
A 400 vegyesen ezüstérmes, a 4x200-as gyorsváltóval bronzérmes Jakabos Zsuzsanna szezonbeli legjobbjával, 2:09,03-mal ötödik lett 200 pillangón, a döntő után pedig elégedetten értékelt.
„Nagyon örülök, hogy itt lehettem, megleptem saját magamat. Jobban sikerült ez a hét, mint vártam. Nagyon jó volt a hangulat, elégedett lehetek a mostani idővel is és azzal is, hogy lett egy egyéni ezüstöm és egy váltóbronz is. Ez több, mint amire számítottam, jó szájízzel fogok hazamenni. Szeretnék pihenni az Eb után, ez nem megszokott, legutóbb öt éve pihentem. Most úgy érzem, jót fog tenni, aztán megpróbálok felkészülni a rövidpályás vb-re.”
A magyar csapat 5 arannyal, 7 ezüsttel és 3 bronzzal a házigazda olaszok mögött a második helyen zárta az éremtáblázatot.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés