19:47 - Kós arany-, Késely bronzérmes a medencés úszás zárónapján

Kós Hubert arany-, Késely Ajna pedig bronzérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság zárónapján. A magyar küldöttség öt arannyal, hét ezüsttel és három bronzzal zárta a medencés viadalokat, túlszárnyalva ezzel a tavalyi budapesti Eb termését.
A 19 esztendős Kós a 200 méter vegyes fináléjában ugrott medencébe. Az UTE versenyzője ígéretéhez híven erősen kezdett, elsőnek fordult ötven méter után. Háton növelte előnyét, majd mellen a második helyre csúszott vissza, de a hajrát ő bírta a legjobban, és nagy győzelmet aratott 1:57.72 perces eredménnyel. Kós ezzel felnőtt pályafutása első érmét nyerte nagymedencés világversenyen.
European Championships
Úszó-Eb: Kós Cseh és Darnyi nyomában, Késely visszatért – nyilatkozatok
17/08/2022 - 19:29
A női 400 méter gyors fináléjában két magyarért szurkolhattak a nézők és a csapattársak, Késely Ajna (4:08.00) és Fábián Bettina (4:08.63) között végül csak bő fél másodperc döntött előbbi javára, és ezzel bronzérmet szerzett.
Jakabos Zsuzsanna 200 méter pillangón volt érdekelt a fináléban. A győriek 33 éves versenyzője - aki 400 méter vegyesen ezüstérmes, a 4x200 méteres gyorsváltó délelőtti tagjaként pedig bronzérmes volt - 2:09.03 perccel csapott a célba. Egészen az utolsó ötven méterig az utolsók között tempózott, a végén azonban remek hajrával sikerült előre lépnie az ötödik helyre.
A magyar csapat túlszárnyalta a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon elért eredményét, a Duna Arénában 5-3-4 volt a "termés".
(MTI)

18:53 - Késely Ajna bronzérmes 400 méter gyorson

Késely Ajna bronzérmet nyert 400 méter gyorson szerdán a római úszó Európa-bajnokságon.
A húszéves magyar úszó - aki 2018-ban, Glasgow-ban ezüstérmes volt ebben a számban - 4:11.81 perccel hetedikként került a fináléba, ahol 4:08.00 perccel lett harmadik a német Isabel Marie Gose, és az olasz Simona Quadarella mögött.
"A sorozatos negyedik helyek után végre összejött ez a harmadik hely. Már délelőtt is éreztem, hogy maradt még bennem erő, ez magabiztosságot kölcsönzött nekem a döntőre. Nagyon jó érzés volt, hogy a táv felét elhagyva még mindig könnyednek éreztem az úszást, aztán láttam a medence szélén a magyarokat, akik szurkoltak és mutatták, milyen jó helyen vagyok" - mondta a futam után Késely a vegyes zónában.
Hozzátette, az Eb alatt élete egyik mélypontját élte meg, de "egy kedves ember tanácsát megfogadva" el tudta engedni a negatív gondolatokat.
A döntő másik magyar résztvevője, Fábián Bettina 4:08.63-mal negyedik lett.
(MTI)

18:45 - Kós Hubert aranyérmes 200 méter vegyesen

Kós Hubert aranyérmet nyert 200 méter vegyesen szerdán a római úszó Európa-bajnokságon.

18:35 - Jakabos Zsuzsanna ötödik 200 méter pillangón

Jakabos Zsuzsanna az ötödik helyen végzett 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokság szerdai zárónapján.
A győriek 33 éves versenyzője - aki 400 méter vegyesen ezüstérmes volt - 2:09.03 perccel csapott a célba. Egészen az utolsó ötven méterig az utolsók között tempózott, a végén azonban remek hajrával sikerült előrelépnie.
A számot a bosnyák Lana Pudar nyerte 2:06.81 perccel.
Jakabos a vegyes zónában várakozó magyar újságíróknak elmondta, elégedett, hiszen az előfutamban elért idejét és helyezését először az elődöntőben, majd a fináléban is meg tudta javítani. Hozzátette, összességében sokkal többet kapott a kontinensviadaltól, mint amit előzetesen várt, ugyanis két-három héttel a viadal előtt betegséggel küszködött, de nem hagyta abba az edzéseket, kockáztatott.
Eredmények:
női 200 m pillangó:
  • 1. Lana Pudar (Bosznia-Hercegovina) 2:06.81 perc
  • 2. Helena Bach Rosendahl (Dánia) 2:07.30
  • 3. Ilaria Cusinato (Olaszország) 2:07.77
  • ...5. JAKABOS ZSUZSANNA 2:09.03
(MTI)

17:04 - Brit győzelem női toronyugrásban

A brit Andrea Spendolini-Sirieix nyerte a női toronyugrók versenyét szerdán a római Európa-bajnokságon.
A tavalyi budapesti kontinensviadalon harmadik Spendolini-Sirieix 2014 óta az első brit győztese a számnak, akkor Sarah Barrow nyakába került az arany.
A második helyen az ukrán Szofia Liszkun, a harmadikon a német Christina Wassen végzett.
Eredmények:
női toronyugrás:
  • 1. Andrea Spendolini-Sirieix (Nagy-Britannia) 333,60 pont
  • 2. Szofia Liszkun (Ukrajna) 329,80
  • 3. Christina Wassen (Németország) 314,10
(MTI)

14:55 - Német siker a vegyes párosok szinkronműugró versenyében

A német kettős nyerte a vegyes párosok szinkronműugrását szerdán a római Európa-bajnokságon.
Lou Massenberg és Tina Punzel duójának tavaly, a Duna Arénában rendezett kontinensviadalon be kellett érni az ezüstéremmel, ezúttal viszont a legjobbnak bizonyultak.
A Budapesten győztes Matteo Santoro, Chiara Pellacani olasz páros a harmadik helyen zárt, a másodikok a britek lettek.
Eredmények:
műugrás, vegyes páros, szinkronműugrás:
  • 1. Lou Massenberg, Tina Punzel (Németország) 294,69 pont
  • 2. James Heatly, Grace Reid (Nagy-Britannia) 290,76
  • 3. Matteo Santoro, Chiara Pellacani (Olaszország) 283,56
(MTI)

14:51 - Milák meglepetésekkel készül

Nem tartott nagy ünneplést utolsó úszását követően, jövőre pedig meglepetésekkel készül Milák Kristóf, aki kedden fejezte be a szereplését a római kontinensviadalon, három arannyal és két ezüsttel.
A magyar újságírók számára összehívott szerdai sajtóbeszélgetésen az olimpiai bajnok arra a kérdésre, hogyan miképpen ünnepelt, azt mondta: "Nem kell semmi különösre gondolni, még mindig jobban örülök annak, hogy itt vagyok, mintha a Szigeten veretném hat napig. Egyszerű dolgok, annyira átlagosak, hogy egy átlagembernek is fura lenne" - nyilatkozta Milák, aki utolsó úszásában, fő számában, címvédőként kedden remek idővel nyert 200 méter pillangón, a második helyen pedig csapattársa, Márton Richárd végzett, akit felhívott maga mellé a dobogó tetejére.
Milák megjegyezte, az Eb után néhány hét pihenője lesz, de ezalatt is "szorgalmi" munkát végez majd, ugyanis nem akarja elveszíteni a nehezen felszedett izomzatát. Hozzátette, alapvetően az aktív pihenés híve. Az MTI érdeklődésére elmondta, számos programja közül például kiemelkedik számára egy szeptemberi szponzori esemény, amelynek köszönhetően az ausztriai Spielbergben száguldozhat majd a Red Bull Ringen.
A júniusi, hazai rendezésű világbajnokságon 200 méteren saját világcsúcsát megjavítva győztes Milák újságírói kérdésre kiemelte csapatának szerepét: edzője Virth Balázs, az erőnléti tréningeket pedig 2020 óta Zala György, kétszeres olimpiai bronzérmes kenus tartja: "Őt ajánlották nekem, én pedig emberileg és szakmailag is annyira megvagyok vele elégedve, hogy most már senkinek sem adnám oda - mondta Zaláról Milák. - Igazi csapatmunka zajlik nálunk, amely során amolyan oda-vissza, adok-kapok jelleggel mindenki elmondja mit lát, vagy gondol. Viszont inkább azon van a hangsúly, én hogyan érzem, az adott pillanatban milyen állapotban vagyok, és ahhoz igazítjuk az edzéseket."
A Honvéd klasszisa megjegyezte, vannak "nem hivatalos" pszichológusai, mentorai, közeli barátok, ismerősök, szakmabeliek, akik segítenek számára válaszokat keresni azokra a kérdésekre, amelyek foglalkoztatják.
A közelgő rövidpályás idénnyel kapcsolatban Milák elmondta, ugyan sokat javult a fordulója, de továbbra sem a kedvence a 25 méteres medence, csapatával pedig át kell gondolniuk, minek van értelme, lehet inkább "csendben és titokban felkészülve, egy újabb nagy teljesítménnyel kellene a nagyközönség elé állni".
A középtávú terveiről sejtelmesen beszélt a 22 esztendős úszó:
Van egy-két dolog készülőben, amit nem nagyon mutattam meg, de szerintem lesz csattanó a jövő év elején sorra kerülő országos bajnokságon."
Milák kedden 200 méter pillangón 1:52.01-es idővel sorozatban harmadszor lett a kontinens legjobbja ebben a számban. Ez minden idők hetedik legjobb úszása - tette mindezt úgy, hogy a 14. rajtja volt az olasz fővárosban. A hétből hat Milák eredménye, egy pedig, a hatodik, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelphs 2009-es, 1:51.51-es római cápadresszes világcsúcsa. Ezt javította meg Milák 2019-ben Kvangdzsuban (1:50.73), majd faragott belőle júniusban (1:50.34) a Duna Arénában rendezett világbajnokságon.
A Honvéd versenyzője négy éven belül 11. alkalommal törte át az 1:53 perces határt, az amerikai szupersztár teljes felnőtt pályafutása során (2001 és 2016 között) erre ötször volt képes. Rajtuk kívül a sportág történetében mindössze négyen mondhatják el magukról, hogy 1:53 percen belülre kerültek: Cseh Lászlónak sikerült kétszer is, a 2012-ben olimpiai bajnok Chad Le Closnak, a japán Szeto Daijának és honfitársának, Macuda Takesinek pedig egy-egy alkalommal.
Milák kedden önmaga harmadik, a magyar küldöttség negyedik aranyát nyerte az olasz fővárosban. Korábban a 4x200 méteres gyorsváltó záróembereként, illetve 100 méter pillangón diadalmaskodott, emellett pedig 100 méter gyorson, illetve a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként szerzett egy-egy ezüstöt.
(MTI)

10:26 - Négy magyar döntős lesz az úszóversenyek zárónapján

Fábián Bettina és Késely Ajna is döntőbe jutott 400 méter gyorson, így a római úszó Európa-bajnokság szerdai zárónapján három fináléban összesen négy magyar lesz érintett a medencében.
A magyarok közül szerdán Mihályvári-Farkas Viktória kezdett 400 méter gyorson. A 400 méter vegyesen arany-, 1500 méter gyorson ezüstérmes versenyző egyéni legjobbját (4:13.96) megjavítva, 4:13.76 perccel csapott célba, amivel összesítésben kilencedik lett. A futam után a magyar újságíróknak azt mondta a vegyes zónában, hogy az 1500 méter gyors után teljesen felszabadult, nem is foglalkozott már a versennyel, ez ráadásul nem is a fő száma, ezért boldog, hogy így is sikerült élete legjobbját úsznia. Hozzátette, az Eb után kéthetes pihenőt tart majd.
Őt Fábián Bettina követe, aki láthatóan nagyon elfáradt a célba érkezést követően, 4:10.46 perces ideje a harmadik legjobb volt a mezőnyben. A 17 esztendős úszó elmondta, az volt a célja az Európa-bajnokságon, hogy legalább egy számban döntőt ússzon, ez most sikerült neki, az esti fináléban pedig elsősorban a hajráján szeretne javítani.
A szám harmadik magyarjaként Késely Ajna ugrott medencébe, a 20 éves magyar úszó - aki 2018-ban, Glasgow-ban ezüstérmes volt ebben a számban - 4:11.81 perccel hetedikként került a fináléba. Késely az MTI kérdésére reagálva elmondta, a vasárnapi 1500 méter gyors után, ahol 12. lett, "legszívesebben kiugrott volna a harmadikról", de az azóta eltelt napokban sikerült túltennie magát a történteken, így most felszabadultan tudott versenyezni.
Ugyanebben a számban férfiaknál Mészáros Dániel, aki a 4x200 méteres gyorsváltó "délelőtti tagjaként" egy aranyérmet már magáénak tudhat, egyéni legjobbjától (3:52.57) elmaradva, 3:54.70 perccel összesítésben a 26., míg Zombori Gábor - aki 2019-ben a Duna Arénában rendezett junior világbajnokságon ezt a számot akkori korosztályos világcsúccsal (3:45.68) nyerte -, 3:53.84 perccel a 22. helyen fejezte be.
A világversenyeket hagyományosan záró 4x100 méteres vegyesváltók küzdelmeiben a magyarok közül az előzetes rajtlistán csak a nők szerepeltek, de végül ők sem ugrottak medencébe.
Az esti döntőkben még Kós Hubert 200 méter vegyesen, Jakabos Zsuzsanna pedig 200 méter pillangón lesz érdekelt.
(MTI)
European Championships
Kós Hubert a 200 vegyes idei Európa-bajnoka
17/08/2022 - 16:58
European Championships
Milák: Még mindig jobban örülök annak, hogy itt vagyok, mintha a Szigeten veretném hat napig
17/08/2022 - 13:49