Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Caroline csodálatos fél éve: a 79. helyen is állt, vb-címével a negyedik helyen zárja az évet Garcia

Takács Márton

Frissítve 10/11/2022 - 22:05 GMT+1

Caroline Garcia négy tornát nyert idén, mindegyiket az év második felében, miközben a US Openen az elődöntőig menetelt. Stílusváltása, amellyel visszatért korábbi játékához, eredményesnek bizonyult, az évet világbajnoki címmel zárta. Jövőre ráhajthat a Grand Slam-győzelemre, miközben felemelkedése a női tenisznek is jót tesz.

Egyszer egy Coldplay-koncerten kaptunk ilyen konfettiesőt az arcunkba, nem volt jó, Caroline Garcia viszont élvezi

Fotó: AFP

Ha Caroline Garcia kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt, GS-címmel gazdagodhat.
Van az Amélie csodálatos élete című remekműben az a jelenet, amikor a főhős az édesapja kertjéből lenyúlt kerti törpével a hóna alatt tartana hazafelé, de éjjel akkor ér vissza futva a helyi pályaudvarra, amikor épp eresztik le a rácsot, így lemarad a Párizsba tartó elővárosi vonatról, a fotóautomatában kénytelen tölteni az éjszakát.
Valahogy így maradt le eddig a nagy sikerekről Caroline Garcia is. Amikor úgy tűnt, hogy felkészülten végre tudta hajtani a tervét, és közel volt egy nagyobb győzelemhez, annak kapuján jött valaki, és megállította. Legalább nem egy roló vagy relé, hanem egy másik teniszező, sérülés, a túlzott elvárások.
Az idei US Open elődöntőjében például a kiváló Ons Jabeur. Pedig Garcia nagy menetelést mutatott be New Yorkban, többek között a torna 2019-es bajnokát, Bianca Andreescut és a Roland Garros finalistáját, Coco Gauffot is kiejtette, mielőtt a tunéziai búcsúztatta volna.
Ráadásul nemcsak ez az éve bizonyult hullámvasutazásnak, hanem gyakorlatilag az egész eddigi pályafutása.
Nagy tehetségnek indult, mostanában megint terjed Andy Murray egyik 2011-es tweetje, amelyben a brit megemlítette, hogy az akkor 18 éves Garcia mekkora játékos - ’én szóltam’-jelleggel.
A Salakblog Podcast legutóbbi adásában Dani Bálint és Szántó Petra kollégáink közel tízperces szegmenst szenteltek neki, amelyben az Amélie-t e sorok írójához hasonlóan már rengetegszer megtekintő Petra erről az időszakáról is mesélt (már hogy Garcia fiatalkoráról, nem a saját csodálatos életéről):
"Caroline Garciát csodagyereknek tartották, de túl hamar nyomtak rá terhet a franciák. Egyéniben nagyon sokat visszaesett, de képes volt összeszedni magát. Garcia egy nagyon-nagyon jó játékos. Visszatért egy sokkal agresszívebb játékstílushoz, amelyet még fiatalkorában láttunk tőle."
Hasonló kilengésű amplitúdóval dolgozott csak ebben az évben is. Az esztendőt a 74. helyen kezdte, majd a top 70-en kívül szerepelt, májusban 79. is volt a világranglistán. Azóta három trófeát is nyert három különböző borítású pályán: Bad Homburgban (fű), Varsóban (salak) és Cincinnatiben (kemény pálya) is tornagyőztes lett.
A US Openen élete legjobb teniszét nyújtotta, az agresszív stílus pedig bejött neki, mint az Audrey Tautou által magával ragadóan alakított Amélie (kinek nem?) a Mathieu Kassovitz játszotta srácnak. Szettveszteség nélkül jutott el a legjobb négy közé, ahol viszont már veszített játszmát, kettőt is, különben nem esett volna ki.
Akkori edzője, Bertrand Perret pazar munkát végzett tanítványával, akit visszavezetett a legjobb tízbe, éppen ezért okozott döbbenetet, amikor Perret a Fort Worth-i világbajnokság előtt nem sokkal kilépett Garcia csapatából, így a francia játékos edző nélkül vágott neki a versenynek (széttárt kezű emoji).
picture

Caroline Garcia egy darabig lesöpörte a pályáról ellenfeleit New Yorkban

Fotó: AFP

Amit aztán ilyen előzmények után nyert meg. Mivel ő volt az egyik legjobb formában teniszező játékos a szezon második felében, annyira azért nem meglepő, hogy az évet a világbajnoki trófeával a kezében zárta.
Az viszont már inkább nevezhető meglepetésnek, hogy a hidegrázósan zseniális évet produkáló Iga Świątek, miután 3-0-val hozta le a csoportkört, kikapott az elődöntőben attól az Aryna Sabalenkától, aki aztán eggyel később Garcia felülmúlt egy, a fent idézett szakértőink szerint is kegyetlen jó meccsen.
"Ez mindenképpen óriási boldogság. Őrült döntő volt, nagy intenzitással minden egyes pontnál. Nagyon büszke vagyok arra a munkára, amit egész évben végeztünk. Nagyszerű meccs volt, beleadtam apait-anyait. Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem az eddigi legnagyobb címemet." nyilatkozta ezután Caroline Garcia, aki megkoronázta a szezonját a világbajnoki trófeával, illetve egy texasi cowboy kalappal.
17 év után nyerte újra francia teniszező a WTA-vb-t, 2005-ben Amélie (háh) Mauresmo egy gall házi döntőben győzte le Mary Pierce-t. Garcia a negyedik olyan játékos, aki 29 éves kora után nyerte meg ezt a címet. Martina Navratilova (1986), Jana Novotna (1997) és Serena Williams (2012, 2013 és 2014) volt a másik három. Garcia az összes idei fináléját megnyerte, hat évre visszamenőleg pedig kilencből nyolcat, ami óriási dolog.
Ahogy Maria Sakkari megjegyezte, miután a vb-elődöntőben kikapott tőle, senki sem játszik úgy, mint Garcia. Kitűnő időzítéssel dolgozik, szabályosan lerohanva az ellenfeleket. Ebben viszont a túl sok hiba lehetősége is benne van. Idén bejött ez a stílus, élt a ritka második eséllyel.
A 4. helyen fejezi be az évet, ami karrierje legjobbja. A franciák jelenlegi legnagyobb reménysége reméli, hogy ez még csak a kezdet újraértelmezett pályáján, és a karriercsúcs-alakítás még hátravan, amely Audrey Tautou esetében az Amélie volt 2001-ben. Viszont ehhez picit iparkodnia kellene, már csak a kora miatt is.
picture

Egy tökéletes teniszes fotó

Fotó: AFP

"Tényleg a jövőre akarok koncentrálni, élvezni a jelent, megnézni, hogy mit tudok javítani a játékomon, a kondíciómon, a mentális kapacitásomon. Biztos vagyok benne, hogy sok mindenben tudok még fejlődni.
Ez az év nagyon jó tapasztalat volt a mindennapi munkában, ami már egyik napról a másikra kifizetődő volt. Szeretném ezt a mentalitást újra és újra átvenni.
A múltban megpróbáltam jobban alkalmazkodni, türelmesebbnek lenni, egy kicsit hátrébb lépni, de láthatjuk, hogy ez nem annyira kifizetődő." mesélte a WTA honlapján.
Most már egyértelmű az identitásom, és továbbra is így akarok haladni
picture

Mi is többször kifeküdtünk idén a játékától

Fotó: AFP

A szinten tartás, illetve a fejlődés nemcsak a saját jól felfogott érdeke, hanem magának a sportágnak is jól jönne a világelső lengyel dominanciája miatt.
"Świątek most kiemelkedik, de Jabeur és Garcia úgy kell a női tenisznek, mint egy falat kenyér. Lehet, hogy nem lesznek olyan nagy sztárok, mint Serena Williams vagy Maria Sharapova, mert nincs akkora marketingértékük, de olyan tehetséges játékosokról van szó, akik nagyon szórakoztató meccseket tudnának egymás ellen játszani, amikor a legjobbjukat nyújtják." – mondta Szántó Petra.
Egyszerre lenne filmszerű és az idén mutatott teljesítményének egyenes következménye, ha Caroline Garcia jövőre Grand Slamet is nyerne (végre).

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés