Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Felbomlott a sikerpáros, a világbajnokság előtt távozott a US Open-elődöntős edzője

Németh Dániel

Frissítve 29/10/2022 - 16:19 GMT+2

Bertrand Perret és Caroline Garcia párosa remekül működött 2022-ben, hiszen a francia teniszező az év második felében nyújtott teljesítményének köszönhetően visszaküzdötte magát a top 10-be. Hiába azonban a biztató eredmények, Perret a Fort Worth-i világbajnokság előtt nem sokkal kilépett Garcia csapatából, így az idén US Open-elődöntős francia edző nélkül vág neki a versenynek.

Caroline Garcia szintet léphet jövőre

Fotó: AFP

Caroline Garcia edző nélkül maradt a WTA-világbajnokságra.
Bertrand Perret nagy eséllyel ott lesz az év edzője cím esélyesei között (vélhetően ez majd Tomasz Wiktorowskihoz kerül), miután új életet lehelt Caroline Garcia megfenekleni látszó pályafutásába. A francia szakember azonban a WTA Finals előtt kilépett a top 10-es teniszező csapatából, így Garcia már a jövő héten kezdődő Fort Worth-i világbajnokságon is sikeredzője nélkül vesz részt.
Perret a L’Equipe-nek nem árulta el, hogy konkrétan mi vezetett a szakításhoz, azonban azt elismerte, hogy pusztán sportszakmai okokról van szó. „Problémáink voltak az előző hetekben. Ezek tönkretették a hangulatot, és jobbnak láttam befejezni. Élvezetből csinálom ezt a munkát, és abból egyre kevesebb jutott” – fogalmazott Perrett, aki arra is kitért, miért épp a világbajnokságot megelőzően jutott erre a döntésre.
„Valóban el szerettem volna menni a Mastersre. Ugyanakkor nem vagyok a látszat híve, ha valami véget ér, akkor az véget ér. Értelmetlen lett volna mesterségesen meghosszabbítani. Jobb elvágni, mint elszakítani valamit. Örülök annak, hogy sikerült eljutni vele a világbajnokságra az elvégzett munkának köszönhetően. Caroline-nal nincs semmi problémám, nagyon boldog vagyok miatta” – folytatta Perret, aki elárulta: egyelőre még nem tudja, kivel folytatja.
Látva azt, hogy milyen eredményeket ért el Garciával, egészen biztosan lesznek megkeresései a női élmezőnyből. A 29 éves francia a 74. helyen kezdte meg a szezont, az év második felére azonban egészen kiváló formába lendült, és négy év után visszatért a top 10-be. 2022-ben Bad Homburgban, Varsóban és Cincinnatiben is győzött, a US Openen pedig a verseny egyik esélyeseként az elődöntőig menetelt.
Perret és a fizioterapeuta Laura Legoupil segítségével Garcia tenisze teljesen átalakult, rengeteget fejlődött a lábmunkája, és hiperagresszív játékra váltott, már a legelső ütésekkel igyekezett nyomás alá helyezni az ellenfeleit. Perret úgy gondolta, akkor van a legnagyobb esélye Garciának, ha ő viszi be az első csapást a labdameneteken belül, ezért a kezdetektől fogva erre biztatta játékosát, de néhány hónapra szükség volt, hogy minden összeálljon.
picture

Caroline Garcia és Bertrand Perret

Fotó: Imago

„Úgy gondolom, hogy Bad Homburgban sok minden megváltozott. Úgy edzettünk, hogy agresszívebb legyek, gyakrabban menjek előre, a pályán azonban gondjaim voltak a kivitelezéssel. Ez változott meg, méghozzá azt követően, hogy az első körben elveszítettem az első játszmát. 6:2-re veszítettem, és egyáltalán nem játszottam jól. Abban a pillanatban azt mondogattam, be kell vállalnom. Ha hibázok, hát hibázok, de valamit tennem kell.”
A US Open alatt látszólag minden rendben volt, Garcia nem győzte dicsérni edzőjét, akivel gyorsan egy hullámhosszra kerültek. „Mindig is agresszív voltam, próbáltam nyomás alá helyezni az ellenfeleimet. Fiatalabb koromban azonban nem igazán tudtam, melyik oldalt válasszam, mi a legjobb a játékom számára. Most viszont már teljesen világosan látom” – magyarázta a verseny során a francia teniszező.
„Most talán egy kicsit beljebb állok a pályán az adogatás-fogadásoknál, igyekszem olyan korán megütni a labdát, amennyire csak lehetséges. Ez a legnagyobb különbség. A lányoknál sokan ütik keményen és erősen a labdát, felszállóágból játszva. Igyekszem mindent egy kicsit gyorsabban és korábban csinálni náluk. Az edzőm arra kér, hogy mindig bent álljak. Most már gyakrabban csinálom. Sokkal kontrolláltabb. Így tudok a legjobban fogadni.”
Garcia lendülete a US Open után kissé megtört, Tokióban és San Diegóban is kikapott az első fordulóban, Guadalajarában pedig, bár nagy nehezen legyőzte a selejtezős Rebecca Marinót, Sloane Stephenstől két szettben kikapott. A világbajnokságon a torna hatodik kiemeltjeként indul, és a Tracy Austin csoportban kapott helyet a világelső Iga Świątek, Coco Gauff és Daria Kasatkina társaságában.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés