Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Martina Navratilova: Nem kérdés, hogy a WTA vezetősége megérett a váltásra

Nánási Antal

Publikálva 06/11/2023 - 16:52 GMT+1

Mint a cancúni zuhé, úgy záporoznak egyre-másra a WTA irányába a szitkok, amelyek az idei női évzáró világbajnokság kaotikus körülményeit kérik számon a szervezet vezetőségétől. A bőségesen hulló égi áldás sokak szemében azt a bizonyos utolsó cseppet jelenti egy jó ideje töltődő pohárban, a kritikus tömeg közös gondolatait pedig most akadt, aki nyíltan meg is fogalmazta.

Martina Navratilova

Fotó: AFP

Martina Navratilova szerint a WTA vezetősége, élén Steve Simonnal, megérett a váltásra.
Elnézve a Mexikóban zajló WTA-világbajnokság körülményeit, a mostani esemény még csak nyomokban sem emlékeztet ünnepre. Pedig alapvetően ez a torna mindig a szezon koronája, ahol az év nyolc legjobban teljesítő teniszezője gyűlik össze egy helyen, és ahol garantált, hogy csak jó mérkőzéseket lehet látni.
Persze, egy Grand Slamen is ott van mindenki, aki számít, de a nagy nevek az első körökben elkerülik egymást a kiemelésnek köszönhetően, ha pedig valaki útközben kiesik, akkor későbbre is ugranak a nagy meccsek. Egy világbajnokságon azonban ebből a szempontból be vagyunk biztosítva, ott ez nem fordulhat elő, a csoportkörös formátum ráadásul még egyet csavar a különlegességi mutatón.
Az ünnepi jelleget annak is tovább kellene erősítenie, hogy a WTA 2023-ban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, amiről az év során minden jelentős helyszínen megemlékeztek.
picture

Az 50 éves jubileumra emlékező alapítók egy csoportja 2023 nyarán, Londonban

Fotó: AFP

Ehhez képest ez a világbajnokság az éppenhogy elkészült stadionról, a szűkös edzési lehetőségekről és a borzasztó időjárásról szól. Utóbbi hatását videók százai örökítették meg, elég csak Coco Gauff esernyőjére vagy a hatalmas zuhéban törölközőibe burkolózva ücsörgő Aryna Sabalenkára gondolni.
A világbajnokságot övező káoszsorozat azonban egyszersmind egy folyamat betetőzéseként is kezelhető, a játékosok ugyanis októberben közös levelet fogalmaztak meg a WTA vezetősége, és konkrétan Steve Simon elnök felé. A levél legfőbb pontjai a pénzdíjak igazságos elosztása, egyben felzárkóztatása a férfi versenyek díjazásához, az anyasági szabadság körülményeinek tisztázása, a sérülésekre, és az azokból való visszatérésre vonatkozó szabályok tisztázása, valamint a kötelező tornák kérdésének rendezése volt.
Egy ideje tehát egyre csak fogy a levegő a WTA-elnöke körül, a sok kisebb probléma azonban Cancúnban, hála az ottani állapotoknak, egyesülve gyakorlatilag forráspontra ért. Amíg a tornán résztvevő játékosok, érthető módon, megelégedtek a Mexikóban tapasztalt körülmények kritikájával, addig a helyszínen tartózkodó Martina Navratilova ennél jóval tovább ment.
„Tényleg Cancúnba kellett jönni az esős időszak kellős közepén? Most komolyan miben hittek, hogy mégsem fog esni? Több rossz döntés sorozata vezetett idáig.”
Az egyéniben 18 Grand Slam-győzelemmel büszkélkedő cseh-amerikai legenda minderről a helyszínen tartózkodva nyilatkozott a versenyt az Egyesült Királyságban közvetítő Amazon Prime kamerája előtt. Habár az X-re felkerült interjúrészlet képminősége bőven hagy maga után kívánnivalót, az azonban kétségtelenül jól látszik, hogy a beszélgetés idején is mekkora szél fújt a cancúni alkalmi teniszarénában.
A döntéseket pedig nyilvánvalóan a vezetőség, és konkrétan Steve Simon hozhatta meg. A kilenc éve hivatalban lévő WTA-elnök Cancúnban levélben válaszolt a játékosok egy hónappal ezelőtt neki küldött kérdéseire, Mexikóban pedig mindeddig kerülte a nyilvános nyilatkozattétel lehetőségét. Navratilovával beszélgetve az Amazon riportere is megjegyezte, hogy kétszer is hívták az amerikai sportvezetőt a stúdióba, de ő sem élő, sem pedig rögzített interjú formájában nem kívánt nyilatkozni.
picture

Steve Simon

Fotó: AFP

Minderre reagálva Navratilova, szokásához híven, nem kerülgette a forró kását, hanem megmondta a véleményét:
„Egy vezetőnek szerintem egyrészt fel kell vállalni a döntéseit, akkor is, ha azok rosszak, majd pedig a megfelelő következtetéseket is le kell tudni vonni belőlük.
Lehet, hogy itt az idő, hogy változás álljon be a WTA élén. 50 éve működik a szervezet, és ha jól emlékszem, ezalatt háromszor irányította azt női vezető, személy szerint azt javaslom, hogy most női vezető kerüljön az irányító pozícióba.
Nagyon sokan vannak, akik alkalmasak lehetnek erre a pozícióra, én egyet most kapásból is mondani tudnék. Az biztos, hogy Steve számára most nagyon nehéz lenne a székében maradni, mert egyszerűen minden tényező ellene szól.”
A WTA-világbajnokság hétfőre csúszó döntőjében Jessica Pegula és Iga Swiatek mérkőzhet meg egymással. Amennyiben a lengyel megnyeri a tornát, úgy visszaveszi a világranglista első helyét Sabalenkától, és ismét ő zárja az esztendőt a WTA-sorrend élén.
Forrás: ubitennis

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés