Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Két egykori sztár is úgy véli, Alcaraz sebessége és Sinner feje választja el őket a mezőnytől

Nánási Antal

Publikálva 22/04/2024 - 11:16 GMT+2

Ha két korábbi teniszlegenda egyszerre, ugyanazon a helyen tartózkodva beszél két jelenkori, és borítékolhatóan két jövőbeni nagy alakjáról ennek a sportágnak, akkor ezeket a megszólalásokat vétek lenne figyelmen kívül hagyni. Martina Navratilova és Boris Becker pontosan ezt tették Madridban, ahol egy globális sportesemény megnyitóján alkottak véleményt napjaink legnagyobbjairól.

Jannik Sinner és Carlos Alcaraz - 2022 US Open

Fotó: AFP

Tenisz értelemben kifejezetten pörgős napokat élünk mostanság.
A turbulencia magyar szempontból legkellemesebb jelensége, hogy Fucsovics Márton Bukarestben ATP 250-es tornát nyert , ezzel pedig ismét a világranglista TOP 50 közvetlen közelébe zárkózott. Egy ekkora siker önmagában is nagyszerű hírnek számítana, az időzítés azonban nem is lehetne jobb, hiszen második számú férfi teniszezőnk épp a Roland Garros felé vezető európai salakszezon legnagyobb versenyei (Madrid, Róma) előtt lendült pazar formába.
Marci sikerén túl Münchenben 34 évesen élete első tornagyőzelmét aratta Jan Lennard Struff, aki hazai közönség előtt verte a bajor város versenyének döntőjében Taylor Fritzet, Barcelonában pedig Casper Ruud tudott elégtételt venni Stefanos Tsitsipason az egy héttel ezelőtti Monte Carlói vereségért.

A vasárnapi finálék előtt, szombaton jelentette be visszavonulását az aktív tenisztől a korábbi kétszeres GS-bajnok és világelső Garbine Muguruza , az új hét első napján pedig a selejtezőkkel és főtáblás női mérkőzésekkel már el is kezdődik a Madridi 1000-es verseny.
Ugyancsak a hét első napján, április 22-én, szintén Madridban tartják a sport Oscar-díjnak is nevezett Laureus díjátadót is, amely esemény felvezetéseként a szervezet nagyköveti minőségében nyilatkozott a sajtó képviselőinek Martina Navratilova és Boris Becker.
A madridi tenisztorna férfi versenyével kapcsolatban leginkább az tartja lázban a sportág rajongóit, hogy vajon mire megy a Caja Magicában a címvédő Carlos Alcaraz, aki sérülés miatt nem játszott Barcelonában, valamint Rafael Nadal, aki 1-1 győzelemmel és vereséggel zárta salakos visszatérését Katalóniában.
A téma iránt érdeklődők között van Navratilova és Becker is, elsőként az egyesben 18 GS-győzelemig jutó cseh-amerikai hízelgett kicsit Alcaraznak:
„Carlos elképesztően komplett játékos. Djokovic is lenyűgöző, de Alcaraz egyszerűen a sebességével, valamint az improvizációs képességével a tenisz egy új, eddig nem látott szintjét mutatja meg. Néha saját magát is meglepi egy-egy mozdulattal.”
picture

Carlos Alcaraz Madrid 2023-as bajnokaként

Fotó: AFP

Miközben a két spanyol, Alcaraz és Nadal visszatérhet a madridi magaslatra, addig Novak Djokovic biztosan nem lesz ott, a szerb ugyanis visszalépett a versenytől. Spanyolországban az ő hiánya, illetve annak híre kis túlzással eltörpül Rafa Nadal jelenléte mellett, a spanyol gigász ugyanis immáron biztosan utolsó szezonjában próbál meg még egyszer valami nagyot alkotni – igaz, az alkotás terepeként ő Párizst jelölte meg, az odafelé vezető úton ugyanakkor Madrid is fontos állomást képez.
Rafa jelenléte mellett természetesen Navratilova és Becker sem mehetett el szó nélkül, és az sem kelt különösebb meglepetést, hogy mindketten támogató hangot ütöttek meg Nadallal kapcsolatosan.
„Nagyon bízom benne, hogy képes lesz még néhány hónapot végigjátszani, számomra Rafa a versenyzői típus defínició szerinti példája. Ha belegondolunk abba, hogy milyen intenzitással játszott világ életében, talán arra juthatunk, hogy figyelembe véve azt, hogy milyen szinten használta el a testét az évek során, karrierje még tovább is tartott, mint arra talán előzetesen számítani lehetett.” – vélekedett Navratilova.
Becker ugyancsak abbéli reményét fejezte elsősorban ki, hogy Nadal képes lesz legalább a Garrosig, de inkább a párizsi olimpiáig a pályán maradni.
„Nadaltól megszokhattunk, hogy a lehetetlent lehetségessé teszi. Soha nem láttam olyan teniszezőt, aki nála keményebben dolgozott volna minden egyes pontért.”
picture

Rafael Nadal az Alex De Minaur elleni mérkőzésén, Barcelonában

Fotó: AFP

Ha már a munkaórák kérdése szóba került, a két egykori sztár nem kerülhette meg, hogy Alcaraz mellett a jelen és a jövő legnagyobb sztárjának tűnő Jannik Sinnerről is szót ejtsen. Az olasz idén megnyerte az Ausztrál Opent, majd Rotterdamban 500-as, Miamiban pedig 1000-es tornát nyert, Madridban pedig Djokovic visszalépése miatt ő lesz az első kiemelt.
Vele kapcsolatban Navratilova azt emelte ki, hogy az olasz az élő példája annak, hogy a befektetett munka konkrét eredményekben fizetődik ki, illetve reményét fejezte ki, hogy Sinner és Alcaraz, esetleg időnként egyikük helyett valaki mással kiegészülve, a következő évtized meghatározó tenisz-párbaját vívhatja.
Sinner kapcsán Becker is szóba hozta Alcarazt, ő azonban állást is foglalt abban a tekintetben, hogy kettejük közül ki a jobb és miért.
„Nagyon kedvelem Jannikot és azt, ahogyan fejben menedzseli a mérkőzéseit. Alcaraz az, aki látványosabban teniszezik kettejük közül, de Sinner versenyzői ösztönei párját ritkítják a mezőnyben, ez a képesség pedig nagyon sok esetben azt eredményezi, hogy az utolsó pont valahogy mindig az övé lesz.”
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

Az április 22-én (hétfőn) átadásra kerülő Laureus-díj különböző kategóriában szép számmal képviseltetik magukat teniszezők. Az év férfi sportolójára Novak Djokovicot, míg a hölgyeknél Iga Swiateket jelölték, az év áttörése kategóriában a US Opent megnyerő Coco Gauff, az év visszatérője kategóriában pedig a Wimbledoni bajnok Marketa Vondrousova is megnyerheti a rangos elismerést.
Forrás: marca.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés