Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Wimbledon, 2022: 5 játékos, aki meggyőző formát mutatott a füves versenyeken

Németh Dániel

Publikálva 20/06/2022 - 14:45 GMT+2

Rövidesen elkezdődik Wimbledon, amely – a füvespályás szezon hosszából kifolyólag – mindig az egyik legnehezebb része az idénynek. A játékosoknak nagyon kevés idejük van átállni a salakos labdamenetek után a füves pályás teniszre, éppen ezért sokszor már az rengeteget elárul a várható erőviszonyokról, hogy mit mutattak a felvezető versenyeken.

Matteo Berrettini

Fotó: AFP

Ha a végső győzelemre nem is, egy nagyobb menetelésre feltétlenül esélyesek.
Két hete tart a füvespályás szezon, így némi képet már kaptunk arról, kikre lesz érdemes figyelni a 2022-es wimbledoni tornán. A legkiemelkedőbb teljesítményt egyértelműen Matteo Berrettini nyújtotta, aki két tornagyőzelemmel a zsebében futhat neki Wimbledonnak, de rajta kívül is vannak még érdekes játékosok.
Az alábbi listán nem feltétlenül azok a játékosok szerepelnek, akik esélyesek lehetnek Wimbledonban (mely esetben Novak Djokovic és Rafael Nadal nevével kezdődne a sor), hanem azok a teniszezők, akiktől láttunk már valamilyen extrát az idei füves szezonban, és reálisan elvárható tőlük egy erős második hetes szereplés a londoni Grand Slamen.

Matteo Berrettini

A 2019 óta látottak alapján nincs semmi különleges abban, hogy Berrettininek ennyire kimagaslóan indult a füvespályás szezonja, elvégre Stuttgartban és Queen’s-ben is nyert már tornát a korábbi években. Idén viszont úgy vágott neki a füves szezonnak, hogy ő sem tudta pontosan, mire számíthat magától a könyöksérülését követően.
„Úgy érkeztem meg Stuttgartba, hogy nem éreztem magam jól a pályán. Nem úgy ütöttem a labdát, ahogyan azt szerettem volna, mondtam is a csapatomnak, hogy ez így elég nehéz lesz. De aztán egészen jól alakult” – árulta el az olasz a Queen’s-i sikerét követően.
Berrettini mérlege egészen impozáns ezen a borításon, hiszen a meccseinek 84,6%-át megnyerte, amivel az Open-érában jelenleg az ötödik helyen áll, az aktív játékosok közül pedig csak Roger Federer és Novak Djokovic előzi meg. Talán nem véletlen, hogy az előző két vereségét is tőlük szenvedte el füves pályán, mindkét esetben Wimbledonban.
picture

Matteo Berrettini

Fotó: Getty Images

Idén 9-0-s mérleggel mehet Wimbledonba, az előző 21 füves meccséből pedig 20-at megnyert, így Djokovic mellett ő számít a torna legnagyobb esélyesének. Főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a közel három hónapos szünetet követően aligha volt csúcsformában, vagyis Wimbledonig még tovább javulhat a játéka.

Hubert Hurkacz

A lengyel teniszezőnek már tavaly is voltak kiemelkedő eredményei, azonban két nagyobb menetelés közé gyengébb szériák is becsúsztak. A miami tornagyőzelem és a wimbledoni elődöntő között például 1-7 volt a mérlege, hat versenyen (köztük két füves tornán) már az első meccsét elveszítette. Idén a csúcspontok – egészen mostanáig – elmaradtak tőle, összességében mégis jobb szezonja van, mivel hétről hétre kiegyensúlyozottan teljesít.
Halléban a várt kiemelkedő eredmény is megérkezett, visszavágott Felix Auger-Aliassime-nak a tavalyi vereségért, szetthátrányból fordított Nick Kyrgios ellen, a döntőben pedig macska-egér játékra kényszerítette Daniil Medvedevet. Ezzel megőrizte a hibátlan döntős mérlegét, begyűjtötte az 5. címét, 500-as versenyen és füvön pedig életében először nyert. Mindez meglehetősen jó előjel Wimbledon előtt, ahol tavaly elődöntőzött.
picture

Hubert Hurkacz

Fotó: Getty Images

A ranglista miatt nem kell aggódnia, hiszen a 2021-ben megszerzett 720 pontjának mindenképpen búcsút mondhat, az előző hetekben pedig bőven gyűjtött annyit, hogy ne csússzon hátra a rangsorban. A formáját látva nem csodálkoznánk azon, ha idén is kijönne neki a lépés az All England Clubban, Halléban egészen kiválóan szervált, és fejben is nagyon rendben volt, amit az ötből öt megnyert tie-breakkel bizonyított.

Nick Kyrgios

„Füvön valószínűleg top 5-ben lennék, de a top 10-ben egészen biztosan” – állapította meg egy interjúban Kyrgios. Az eredmények ezt nem feltétlenül támasztják alá, hiszen Wimbledonban a 2014-es berobbanása óta nem szerepelt negyeddöntőben, füves pályán pedig még csak döntőt sem játszott a pályafutása során.
Mégis nehéz belekötni ebbe az állításba, csak épp a Kyrgios-kontextust is hozzá kell venni, amely rendszerint ha-val kezdődő mondatok tömkelegét eredményezi. Ha komolyan veszi a játékot… Ha önmaga szórakoztatása helyett arra koncentrál, hogyan nyerjen… Ha nem húzza fel magát a legapróbb hülyeségeken… A sort a végtelenségig lehetne folytatni.
Idén egyelőre jól megy neki a játék, egymást követő két versenyen elődöntőig jutott, amihez hasonló utoljára 2018-ban sikerült neki, amikor is Roger Federertől és Marin Čilićtől kapott ki Stuttgartban és Queen's-ben. Wimbledonban abban az évben sem élte meg a második hetet (Nishikori ráadásul elég simán, három szettben verte), idén viszont felkészültebben vághat neki a tornának.
picture

Nick Kyrgios

Fotó: Getty Images

Egy nagy probléma van a saját és a riválisai szempontjából: mivel kikapott Hurkacztól Halléban, idén sem lesz kiemelt Wimbledonban, vagyis akár már az első fordulóban összefuthat valamelyik esélyessel. Ha az utóbbi időben nem is tudott igazán nagy meglepetéseket okozni, abban azért biztosak lehetünk, hogy senki sem szeretné Kyrgios ellen kezdeni Wimbledont.

Felix Auger-Aliassime

A kanadai játékát mintha csak erre a borításra találták volna ki: az adogatásai egyre nagyobb fegyvernek számítanak, tenyeres oldalról pedig hatékonyan tudja irányítani a labdameneteket. Ha ehhez a makulátlan lábmunkát is hozzávesszük, minden adott ahhoz, hogy jó eredményt érjen el füvön.
Auger-Aliassime esetében azonban sosem az a fő kérdés, hogy megvan-e a tenisz, sokkal inkább a fej a döntő tényező. Ezen a téren pedig, ha lassan is, de biztosan fejlődik, amit az is bizonyít, hogy sorozatban négy Grand Slamen jutott el a második hétig, Medvedevtől és Nadaltól pedig csak döntő szettben kapott ki.
picture

Félix Auger-Aliassime

Fotó: Getty Images

Füvön egyelőre korrekt szezont fut Auger-Aliassime, ’s-Hertogenboschban elődöntőt játszott (döntő szett tie-breakben kapott ki Tim van Rijthoventől), a hallei negyeddöntőben pedig két szettben búcsúztatta Hurkacz. Utóbb a lengyel elismerte: fogalma sem volt arról, mit kezdjen a kanadai szerváival, ám mindkét rövidítést megnyerte, így nem volt szüksége bréklabdára a továbbjutáshoz.
Talán ez lehet egy picit aggasztó a kanadai számára: a rövidítésekben nem mindig volt kellően éles, ami füvön igen gyorsan végzetesnek bizonyulhat.

Andy Murray

Kétszeres wimbledoni bajnok a csípőműtétje óta egyértelműen most van a legjobb formában, a füvespályás tapasztalatával pedig valamelyest ellensúlyozni is tudja a fizikumból fakadó hátrányait. A surbitoni Challenger-tornán elődöntőt játszott (Denis Kudlától kapott ki három szettben), Stuttgartban pedig egészen a döntőig menetelt.
A németországi versenyről nem is a világranglista-5. Stefanos Tsitsipas legyőzése volt a legnagyobb eredménye, sokkal inkább az, hogy Alexander Bublikot és Kyrgiost is két szettben búcsúztatta. Murray aztán a döntőben is keményen küzdött, amivel három szettre kényszerítette Berrettinit, egy hasfalsérülés azonban közbeszólt.
picture

Andy Murray

Fotó: Getty Images

A skót – szem előtt tartva a wimbledoni reményeit – Queen’s-től visszalépett, de ha sikerül felépülnie, akkor esélyes lehet a második hétre a hazai Grand Slamén. Ehhez persze egy kedvező sorsolás sem ártana, hiszen kiemelés híján ő is korán belefuthat valamelyik esélyesbe, ami egyik oldalról nézve sem lenne egy kedvező felállás.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés