A torna előtt a wimbledoni szervezők kitiltották az orosz és fehérorosz versenyzőket, miután Oroszország lerohanta Ukrajnát. Az elsődleges indok az volt, hogy ezzel is csökkenték annak a lehetőségét, hogy Valdimir Putin a sportsikereket propaganda célokra tudja használni. Lássuk be, hogy orosz szempontból elég erős kép lenne, amint a brit királyi család egyik tagja átadja a trófeát egy orosz teniszezőnek. Az erős szankciók ellenére szombaton mégis megvalósulhat a brit szervezők rémálma.
Rybakina 19 évesen váltott országot, a kazahok invitálását elsősorban pénzügyi okok miatt fogadta el, de ennek ellenére az oroszok is sajátjukként tekintenek rá. A korábbi orosz teniszező, Adrei Chesnokov így nyilatkozott:
Wimbledon
Tavaly olimpiát nyert, idén elhagyhatja hazáját a teniszező, akinek rámehet a karrierje a háborúra
20/07/2022 14:40
„Lena Moszkvában él, ott nőtt fel és lett belőle profi teniszező. Üdvözlöm a királyi családot, mert kénytelenek lesznek egy orosznak gratulálni.”
Természetesen Rybakina sem kerülhette el a kínos kérdéseket, de egy nagyon diplomatikus válasszal rövidre is zárta a témát:
„Boldog vagyok, hogy Kazahsztánt képviselhetem. Végig bíztak bennem, egyáltalán nem kérdésesek az érzéseim.”
Rybakina helyzete azért is érdekes, mert azon kevés teniszezők közé tartozik, akik nyíltan kiálltak az oroszok háborús agressziója ellen.
Nem nehéz megtippelni, hogy a szurkolók nagy része Ons Jabuer-t fogja támogatni, aki első arab nőként nyerhet Grand Slamet. Érdekes módon az ő tunéziai-orosz kettős állampolgár férjéről nem igazán beszélnek….
Forrás: Telegraph
Wimbledon
Ha Federer és Djokovic is menstruálna, talán már nem létezne a szigorú wimbledoni dress code
14/07/2022 10:50
Wimbledon
Djokovic és Rybakina a vesztesek között – az elmaradó wimbledoni pontokkal a játékosokat büntették
13/07/2022 16:31