Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zverev brutális küzdelemben nyomta le Sinnert, Medvedev kalózcsatornán nézi Djokovicékat

Kálmán Laci

Publikálva 05/09/2023 - 09:44 GMT+2

A US Open nyolcadik játéknapján teljessé vált a negyeddöntő mezőnye mind a nőknél, mind a férfiaknál. Jessica Pegula kiesése a ranglista alapján meglepetés, amúgy talán nem annyira. Ezt követően a papírformának megfelelően továbbment a címvédő Carlos Alcaraz, a wimbledoni bajnok Marketa Vondrousova és Andrey Rublev is. Daniil Medvedev pedig túljutott Alex de Minauron.

US Open: Zverev - Sinner - a mérkőzés legjobb pillanatai

Búcsúzott viszont Ons Jabeur, simán győzött az új világelső Aryna Sabalenka, Alexander Zverev és Jannik Sinner pedig az utolsó csepp erőt is kihajították egymásból.
Tudjuk, hogy Madison Keys kiszámíthatatlan, ha bejönnek a szervái, és sülnek az alapütései, bárkit legyőzhet, ugyanakkor, ha olyan napja van, és nem találja el a pályát, bárkitől ki is kaphat.
Ellenfele, a szenzációs évet produkáló, ám a GS-eken rendre megtorpanó Jessica Pegula volt. Komoly nyomás volt a harmadik kiemelt vállán, amit ő amúgy is nehezen kezel, ráadásul Keys ezúttal alig rontott, így túl sok olyan lapot, amivel kezdhetett is volna valamit, nem osztott neki. A rutinosabb amerikai sima két szettben jutott tovább.
21 nyerő, 70 százalékban beütött első szervák, 13-ból 10 megnyert pont a hálónál - csak néhány adat, melyek alátámasztják Keys dominanciáját.
„Elképesztő, mennyi csodálatos pillanatot szerzett már nekem New York” – mondta Keys. „Igyekeztem rövid pontokat játszani, mert tudom, hogy Jess mennyire jó. Minél hosszabb egy labdamenet, ő annál erősebb. Úgy vágtam neki a tornának, hogy nem voltak különösebb elvárásaim, és tessék, most itt vagyok a negyeddöntőben.”
„Maddie annyira ellentmondást nem tűrően adogatott, fogadott, és annyira tisztán ütötte a labdát” – fogalmazott Pegula. „Én sem nyújtottam a legjobbamat, de ő se nagyon adott nekem esélyt. Amikor így játszik, képes bárkit megverni. Amikor becsukják a tetőt, valahogy lerövidülök, és vesztek az agresszivitásomból, a jövőben ezt meg kell oldanom. Így volt Marketa ellen Wimbledonban és Vika ellen Ausztráliában.”
picture

Madison Keys

Fotó: Getty Images

Keys negyeddöntős ellenfele majd Marketa Vondrousova lesz, aki szetthátrányból fordított Peyton Stearns ellen.
„Marketa egy nagyszerű játékos, már 2019-ben döntős volt a Garroson, az, hogy azóta nem teljesedett ki a karrierje, csak a sérülések miatt volt” – folytatta Keys. „Elképesztő színvonalon teniszeik, és most már Grand Slam-bajnok is. Nagyon egyedi stílusa van, rettentő nehéz ellene játszani, sok erővel is teniszezik, ugyanakkor hihetetlenül furfangosan is.”
„Nagyon boldog vagyok, hogy ismét itt vagyok a negyeddöntőben, az év eleje borzasztó nehéz volt egészségügyi és magánéleti szempontból is. A nyomás most egyre nagyobb, de igyekszem jól kezelni ezt, hogy a meccsek mentálisan könnyebbek legyenek.”
Vondrousova azt mondta, egy borzasztó küzdelmes meccset tudott három szettben behúzni Stearns ellen.
„Nagyon jó meccset játszott, főleg az elején nagyon sokat futtatott, úgyhogy harcolnom kellett az utolsó pontig. Minden elismerés neki” – hangsúlyozta Vondrousova. „Fáj a karom, úgyhogy visszaléptem a párostól. Kemény döntés volt a partnerem, Barbora Strycova miatt is, de az egészség az első. Közösen hoztuk meg a döntést.”
„Nagyon nehezek a labdák, az egész szezonban azok voltak…, ez lehet a háttérben. Most jön egy pihenőnap, az segíthet, aztán meglátjuk. Örülök a győzelmemnek, de szomorú is vagyok, egy kicsit sírtam, amikor elmondtam Barborának, hogy mi a helyzet. Annyi sérülésem volt már, nem akarok egy újabbat. Fáradt is voltam, keveset aludtam, ez is benne van.”
picture

Marketa Vondrousova

Fotó: Eurosport

„Hogy mit tanultam a sérülésekből, műtétekből? Hogy a kemény munka kifizetődik, csak türelemre van szükség. És hogy hinnem kell magamban. Maddie ellen pedig kemény meccsre számítok. Kimegyek, aztán megpróbálom a legjobbamat nyújtani. Boldog vagyok ezzel a negyeddöntővel most, Wimbledon után nagyon feszült voltam, nem is számítottam erre.”
Carlos Alcaraz masszív favorit volt a meglepetésre nyolcaddöntős Matteo Arnaldi ellen. A 22 éves olasz az idei US Open előtt össze-vissza egy GS-meccset nyert, úgyhogy a nyolcaddöntők terén semmiféle rutinnal nem rendelkezett.
Ennek megfelelően a címvédő nagyon élt a pályán, felvonultatta a fegyvertára színe-javát, és három játszmában továbbjutott.
„Intenzív meccs volt az első labdától az utolsóig” – mondta Alcaraz. „Jó kis meccset játszottam, keveset hibáztam, a saját teniszemet tudtam játszani, és gyakran mentem fel a hálóra. Összességében maximálisan elégedett vagyok a teljesítményemmel.”
Az első pillanattól kezdve, amikor megpillantotta a táblát, az volt Arnaldi célja, hogy valahogy elverekedje magát a negyedik körig, és megmérkőzzön a világelsővel. Ez össze is jött neki, ráadásul, bár kikapott, emelt fővel hagyhatta el a pályát.
A kedvenc borításom a kemény pálya. Amikor győztem Wimbledonban, akkor azt mondtam, beleszerettem a fűbe. Valószínűleg a salak nálam az utolsó a sorban, de kényelmesen érzem magam mindhárom borításon.
„Hogy hogyan inspirál engem Carlo Ancelotti? Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen emberekkel találkozhatok, ő a futball történelem egyik legnagyobb edzője. Nagyszerű érzés beszélgetni vele.”
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Alcaraz azt mondja, nincs jelentősége annak, hogy életében először címvédőként játszik egy major-tornán.
„Próbálok nem erre gondolni, a játékomra koncentrálni, és hogy a legjobbamat nyújtsam. Egyszerűen kioltok, törlök minden kísérletet, amivel nyomást próbálnak helyezni rám. Csak magamra összpontosítok.”
Természetesen kérdezték arról is, hogy be volt tapelve a bal lába. „Egy GS-torna igénybe veszi az embert, de semmi komoly, inkább csak megelőzés. Csak egy kis fájdalmat éreztem a bal lábamban.”
Andrey Rublev keményen megdolgozott a győzelemért Jack Draper ellen. Ahogy az vele időnként előfordul, a saját dolgát is alaposan megnehezítette, de az ellenfél is kitett magáért.
Az orosz végül négyben továbbment, de fontos adalék, hogy a második szettet úgy bukta el, hogy mindössze négy pontot vesztett adogatóként, igaz, azt egyetlen gémben, ami a játszmájába került. Azt mondja, a fizikális fölény döntött a javára.
Azt mondtam magamnak, még ha ki is kapok, tegyem olyan hosszúvá a meccset, amennyire csak tudom. Az volt bennem, hogy fizikálisan talán jobb állapotban vagyok, mint Jack, aki most jött vissza egy sérülésből. Egy idő után látszott is, hogy fárad, nem tudta tartani a korábbi színvonalat, így némi extra sebességgel le tudtam zárni a meccset.”
„De őszintén szólva nem is tudok most a játékomra gondolni. Elég jól játszottam, ebből kell tovább építkezni a második hétre. Oké, buktam a szervámat a második szettben, de az a semmiből jött. Dühös voltam, magamat okoltam, de aztán a harmadik szett elején elkezdtem a csapatomra hallgatni, és rájöttem, hogy tényleg minden rendben van, kontrollálok mindent.”
picture

Andrey Rublev

Fotó: Getty Images

Meglepetésnek is tekinthetnénk, hogy Ons Jabeur kikapott a kínai Qinwen Zhengtól, de ha figyelembe vesszük, mennyi nehézséggel küzdött a tunéziai, csoda, hogy idáig is eljutott. Várható volt, hogy minden meccset nem fog tudni küzdéssel megoldani, ahhoz az ellenfelek azért túlságosan is erősek.
„Nem az én napom volt, de hálás vagyok ezért a tornáért” – mondta Jabeur. „A negyedik forduló egy bónusz volt, az elején nem gondoltam volna, hogy eddig is eljutok. Talán a ritmus hiányzott, nem tudom, nagyon kemények a labdái, és nehéz, amikor a saját ütéseidet sem érzed igazán.”
„De sokat tanultam ebből a tornából, sokkal mélyebbre fogok tudni ásni magamban ezután. Persze csalódás, hogy most nem tudtam harcos üzemmódba kapcsolni."
Párás volt az idő ma is, de a légzésem most rendben volt, és amíg rendben van, addig tudom, hogy élek.
„Azért a másik szettben 5:2-nél volt egy kis megtorpanás, hirtelen ő kezdett el dominálni, el is veszítettem két játékot, de aztán azt mondtam magamnak, hogy ha győzni akarok, akkor úgy kell játszanom, ahogy addig.”
picture

Ons Jabeur

Fotó: Getty Images

„Számomra a koncentráción múlik minden, hogy tudok-e magamra összpontosítani, a saját játékomra, arra, hogy eléggé agresszív legyek. Mivel nem túl magas játékos, tudtam, hogy jó sok pörgetést kell beletennem a tenyereseimbe. Ez egy fontos győzelem a számomra, egyfajta áttörés.”
Az új világelső Aryna Sabalenka számára amolyan jutalomjáték volt a Daria Kasatkina elleni meccs. Az orosz ritmustalan alapütéseivel és kíméletlen védekezésével meg tudja zavarni az olyan játékosokat, akik nincsenek jó formában, vagy valamiért nem érzik komfortosan magukat a pályán. De ha szembe találja magát egy ereje teljében lévő Sabalenkával, akkor eszköztelenné válik.
„Biztos voltam benne, hogy Iga eljut a döntőig, szomorú vagyok, hogy kiesett, de persze örülök a világelsőségnek” – mondta Sabalenka. „Nagyon keményen toltam neki a szezon során, és még most sem tudom elhinni, hogy sikerült. De nem akartam, hogy ez elvonja a figyelmem ma este.”
„Rengeteg gratulációt kaptam, amiket köszönök, de muszáj volt magamra és a meccsemre koncentrálnom. Néztem Igáék meccsét, és drukkoltam neki, mert nem így akartam világelső lenni, meg akartam küzdeni érte."
Most a US Openre koncentrálok, amíg nincs vége, nem lesz ünneplés sem. Akkor majd jöhet egy hamburger vagy egy pizza. Mindig a kaja. Bocs, srácok, ez van.
picture

Aryna Sabalenka

Fotó: SID

Daniil Medvedev elvesztette az első játszmát Alex de Minaur ellen, a másodikat szorosan megnyerte, onnan pedig már egyenes útja volt a győzelemhez. Ez a negyedik alkalom az elmúlt öt évben, amikor eljut az orosz legalább a negyeddöntőig. Az ausztrál komoly nyomással játszott, de a hőség és a páratartalom is megtette a hatását, úgyhogy Medvedev erősen elgondolkodott az élete értelmén.
„Elképesztően brutálisak voltak a körülmények, nem is nagyon játszottam még így. Volt olyan pillanat, amikor nem is tudtam, hogy végigbírom-e a meccset. De aztán átnéztem a háló túloldalára, és láttam, hogy ő is lassul, akkor azért gondoltam, hogy talán rendben lesz ez. Utána elkezdtem jobban adogatni, ami megváltoztatta a meccset.”
„Annyira kivoltam az elején, hogy még inhalátort is akartam használni, de nem nagyon tudtam, hogyan kell. Talán működött, de nem vagyok benne biztos. Iszonyú volt, talán sosem cseréltem ennyiszer pólót, és sosem használtam el ennyi törölközőt. A meccs a második szettben fordult meg, elkezdtem jobban adogatni, és nagyobb nyomást tudtam helyezni az ő szerváira is.”
Medvedev panaszkodott, hogy nem tudja tv-n nézni a többiek, Novak Djokovic, Ben Shelton és Frances Tiafoe meccseit, így kénytelen volt egyéb megoldásokhoz folyamodni.
A legtöbb szállodában ezt lehet, nálam nem. Nem tudom, hogy legális-e, de vannak ilyen kalózoldalak, ott nézek teniszt, nincs más választásom.
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Eurosport

És mindezek után a nap legbrutálisabb meccse, Alexander Zverev és Jannik Sinner csatája még hátra volt. A két harcos négy és háromnegyed órán keresztül gyűrte egymást, már járni is alig bírtak, de a tenisz az még ment nekik. Egészen hihetetlen meccs volt, főleg az izgalmakat és a drámai küzdelmet illetően.
„Most mondhatjuk azt, hogy visszatértem, ugye?” – kérdezett vissza Zverev a meccs után. „Ezért élek, ezt szeretem csinálni. Persze szeretnék egy kicsi rövidebb meccseket játszani, de tavaly hiányzott, hogy még hajnalban is itt legyek tömött lelátók előtt. A negyedik szett végén hullafáradt voltam, szerintem akkor én voltam jobban kész, de aztán az ötödikre sikerült egy kis plusz energiát találnom.”
Hogy apu nyugodt lenne? Nem hiszem, Régen is mindig Whitney Houstont dúdolt magában, vagy valami régi R’n’B-t, szóval ő így vezeti le a feszültségét, nem nyugodt ő. És igen, jön Carlos Alacaraz, kemény lesz, de vállalom a kihívást.
picture

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés