Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic zihál, nem úgy viszi már a lába, mégis szinte legyőzhetetlen a riválisok számára

Kálmán Laci

Frissítve 12/09/2023 - 12:34 GMT+2

Novak Djokovic a 24. Grand Slam-címét szerezte vasárnap éjjel a US Openen, miután két könnyebb és egy embert próbáló játszmában legyűrte a két évvel ezelőtti bajnok Daniil Medvedevet. A szerb közelít a 40 felé, és bár fizikálisan mintha egy hajszállal már alatta lenne a valaha volt legjobbjának, egyéb készségeit a tökélyre fejlesztette, így jó ideig valószínűleg ott lesz még a sportág csúcsán.

A történelmi pillanat: így szerezte meg a 24. Grand Slam-címét Djokovic

Novak Djokovic taktikailag, mentálisan, küzdésben és akarásban is szinte legyőzhetetlen akadályt jelent a riválisok számára.
Könnyű volna elintézni a Daniil Medvedev elleni döntőt azzal, hogy a szerb sima háromban győzött, és megszerezte a 24. GS-trófeáját. Ez a meccs brutálisan kemény volt, az egyik legkeményebb, ami valaha három játszmában dőlt el. Aki látta a második szett gyötrelmeit, amelyben legalább annyira magukkal is küzdöttek, mint egymással, tudja, miről beszélünk.
„Ez volt fizikálisan a legkimerítőbb szett, amit valaha játszottam” – mondta Djokovic, és ő azért megélt már egy s mást ebben a sportágban.
A második játszmában voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, fizikálisan a határon van, előrehajolva zihált, és a combjait csapkodta, remélve, hogy végre beindulnak, és úgy működnek, ahogy ő azt szeretné.
Egyszer repült is az ütő a kezéből, ő meg a földön kötött ki, annyira igyekezett tartani a lépést Medvedevvel. De volt ez fordítva is, amikor az orosz a földre zuhant, és Djokovic átment a túloldalra, hogy felsegítse. Az volt az érzésünk, hogy legszívesebben a szerb is kiterült volna mellette, csak hogy egy kicsit megpihenjen, és lélegzethez jusson.
picture

Daniil Medvedev, Novak Djokovic

Fotó: AFP

Szóval, aki nem maradt fenn éjjel, hogy megnézze a döntőt, és csak reggel rápillantott az eredményre, valószínűleg azt gondolta magában, hogy oké, tulajdonképpen sima Djokovic, némi nehezítéssel a második szettben.
Pedig igazából a szerb alig várta, hogy vége legyen.
Ezért nem is ünnepeltem úgy, ahogy a Roland Garroson, nem rogytam össze a pályán, nem is ugráltam örömömben. Egyszerűen csak megkönnyebbültem, hogy az utolsó tenyerest a hálóba ütötte.
Ez volt idén a harmadik GS-győzelme, és a negyediken, Wimbledonban is döntőt játszott. Ezzel beérte Margaret Courtot az örökranglistán, mindkettejüknek 24 major-címük van.
Sokan mondják, hogy ha nincsenek a coviddal kapcsolatos ügyei, és ha nem lövi torkon a vonalbírót három évvel ezelőtt, akkor még előrébb tartana. Lehet, de az is lehet, hogy pont ezek a viszontagságok adtak neki muníciót azokhoz a győzelmekhez, amiket azóta szerzett.
Azt, hogy a számok tekintetében ő a legnagyobb, most már tényleg nem lehet vitatni. Már Serena Williamst is előzi, Rafael Nadalt kettővel, Roger Federert pedig már néggyel. Courttal ugyan holtversenyben áll, de mivel az ausztrál a győzelmeinek nagyjából a felét szerezte csak az Open-érában, itt se nagyon vannak már kérdőjelek. Egyébként pedig Djokovic jó eséllyel hamarosan megszerzi a 25.-et is, és akkor végre végleg elengedhetjük ezt a számmisztikai őrületet.
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

És hogy meddig folytatja? Mestere, Goran Ivanišević elismerte, hogy belőle hiányzott az a fanatikus győzni akarás, ami a szerbben benne van.
„Az nem úgy van, hogy a Balkánon mindannyiunknak ilyen a mentalitása. Egyáltalán nem. Ki tudja, mikor születik legközelebb olyan sportoló, akiben ez olyan szinten meglesz, mint benne.”
De tényleg, még a riválisai, akik szintén kivételes sportemberek, ők sem értik, miért ennyire erős ez a drive benne.
„Hé, mit csinálsz még itt?” – viccelődött Medvedev a döntő után. „Szerintem nekem sincs rossz karrierem azzal, hogy van 20 tornagyőzelmem. Neked van 24 Grand Slamed. Wow!”
Ebben a mindent elsöprő győzni akarásban sok tényező benne van, a kelet-európaisága, a háborús körülmények, amelyeket meg kellett tapasztalnia, az, hogy harmadikként, hívatlanul csöppent be Nadal és Djokovic partijára, és persze ott van a szeretet, az elfogadás iránti mérhetetlen vágya is.
picture

Djokovic káprázatos döntőben kerekedett felül Daniil Medvedeven - összefoglaló

Medvedev úgy érzi, bánhat dolgokat a döntőt illetően, miközben persze mindent megtett, amit csak tudott.
„Nem kellett volna annyira konokul ragaszkodnom ahhoz, amit elterveztem, mehettem volna már hamarabb előre. Csak a harmadik szettben kezdtem ezt el, amikor a meccs egy kicsit már egy másik történet volt.”
Visszatérve arra, hogy meddig folytatja, Djokovic hőse, Kobe Bryant 37 évesen hagyta abba a kosárlabdát, a szerb viszont edzője szerint a 2028-as olimpiáig, azaz 41 éves koráig folytatná.
„Végül egy napon én is befejezem a teniszt, úgy 23-24 év múlva” – mondta Djokovic viccesen. „Lesznek még új játékosok is, de azt hiszem, egy darabig még látni fogtok.”
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

via részben The Guardian
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés