Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovicnak a levegője és a lába is fogytán volt, Medvedev a második szettet sajnálja

Németh Dániel

Frissítve 11/09/2023 - 12:42 GMT+2

Novak Djokovic történelmet írt Daniil Medvedev legyőzésével, de nem szeretne ezen a ponton megállni, és mindaddig folytatná a karrierjét, amíg versenyképes a Grand Slameken. Abban mindkét döntős egyetértett, hogy a második szett volt a kulcs, ráadásul Medvedev kezében volt a lehetőség, hogy kiegyenlítsen. Végül azonban nem így alakult, a szerb a fáradtságot is legyőzve nyert.

Djokovic káprázatos döntőben kerekedett felül Daniil Medvedeven - összefoglaló

Novak Djokovic úgy érzi, tanult a két évvel ezelőtti döntőből, ami nagyban hozzájárult a mostani sikeréhez.
Ki ne emlékezne a 2021-es szezonra, amely során a naptári Grand Slam volt a tét Novak Djokovic számára? A szerb klasszist egyetlen mérkőzés választotta el attól, hogy ő legyen az Open-éra második férfi teniszezője, aki egy idényen belül mind a négy major-versenyt megnyeri, a tét azonban még neki is túl sok volt, Daniil Medvedev pedig ezt kihasználva megszerezte karrierje első US Open-címét. Djokovic megtanulta a 2021-es leckét.
„Mindent megtettem azért az előző 48 órában, hogy ne gondoljak a mérkőzés súlyára és a tétre. Két évvel ezelőtt mindkettő megtörtént, emiatt alulteljesítettem, és lejátszottak a pályáról. De megtanultam a leckét. Tudta a családom és a csapatom is, hogy az utolsó 24 órában jobb, ha békén hagynak, nem szólnak hozzám, és nem beszélnek a történelmi tétről. Igyekeztem mindent leegyszerűsíteni, ragaszkodni a bevált rutinhoz, és úgy kezelni ezt a meccset, mint a többit.”
„A második szett jelentette a különbséget, ami közel két órán át tartott. Nem hiszem, hogy volt a pályafutásomban ennél hosszabb játszma, különösen nem egy ekkora meccsen, egy Danillhoz hasonló teniszezővel szemben. Szerintem ő volt a jobb a második játszmában, jobban megérdemelte volna, ám valahogy megfordítottam a tie-breakben. Amikor az igazán számított, eggyel több labdát tudtam pályára tenni nála, ami elegendőnek bizonyult.”
Djokovic nagyon magas szinten kezdte a találkozót, Medvedev viszont az Alcaraz elleni mérkőzéshez hasonlóan ideges volt az elején. Rögtön el is bukta a szerváját, és hiába játszott jobban a játszma második felében, képtelen volt ledolgozni a hátrányt, miután Djokovic remek érzékkel szerva-röptézett kulcspillanatokban. A második szett viszont úgy alakult, ahogyan azt Medvedev megálmodta: hosszú volt és fizikális, Djokovic pedig láthatóan erőnléti gondokkal küszködött.
picture

Djokovic káprázatos döntőben kerekedett felül Daniil Medvedeven - összefoglaló

„Sokszor éreztem úgy a második szettben, hogy fogytán a levegőm, illetve számos esetben a lábaimmal is így jártam. Nem emlékszem, hogy valaha is annyira fáradt lettem volna labdamenetek után, mint amennyire a második játszmában. De ez van akkor, ha Daniil az ellenfeled, aki a világ egyik legjobbja abban, hogy extra ütésre kényszerítsen, ráadásul nagy adogatásokkal rendelkezik. Ha pontosan teniszezik, nyomás alatt tart adogatóként, amivel elindul egy soha véget nem érő történet.”
Goran Ivaniševićhez hasonlóan Djokovic is elmondta, továbbra is éhes a sikerre, a célja pedig változatlanul az, hogy minél több Grand Slam-győzelemmel zárja a karrierjét. Időnként a szerb is elgondolkozik azon, vajon mennyi ideig tudja még ezen a szinten folytatni, ám a US Openhez hasonló sikerek mindig feltöltik, és ilyenkor úgy érzi, megéri a rengeteg áldozat. Pontos dátum nincs a fejében, ám addig mindenképpen játszani szeretne, amíg van esélye a nagy versenyeken.
„Idén négy különböző ellenfelem volt a döntőkben. Egy kicsit más most a helyzet, mert régebben nagyon erős és konzisztens riválisaim voltak, és nagy eséllyel Rogerrel, Rafával vagy Andyvel találkoztam a döntőkben, amikor a legmagasabb szinten teniszeztünk. Manapság más a helyzet. Persze amíg én nyerek, nem bánom, hogy mindig más az ellenfél. De volt pár drámai meccsem Alcarazzal az idén, szerintem ezért is beszélnek annyit az új rivalizálásról.”
„Korábban mondtam, és most is így gondolom, hogy pozitívan kell tekintenem Carlosra. Szerintem nagyszerű a tenisznek, hogy van egy újabb remek rivalizálás. Neki ott van a sajátja Sinnerrel, de említhetjük Runét, plusz Zverev, Tsitsipas és Medvedev generációját. Ezek a srácok ott vannak a legjobb ötben vagy tízben a ranglistán, nagyszerű teniszezők. Játékosok jönnek-mennek, és rám is ez a sors vár majd egyszer.”
Végül egy napon én is befejezem a teniszt, úgy 23-24 év múlva. Lesznek még új játékosok is, de azt hiszem, egy darabig még látni fogtok.
Medvedev egyetértett azzal, hogy a második szettben jobban játszott Djokovicnál, és neki kellett volna nyernie, de a kulcsszituációkban hozott néhány rossz döntést, amikkel megpecsételte a sorsát. Különösen a 6:5-nél elrontott játszmalabdája miatt bosszankodhatott, amikor úgy tűnt, nyerő helyzetbe került egy gyengébb Djokovic-röptét követően, ám a szinte biztosan pontot érő egyenes helyett a keresztet választotta, a szerb pedig hárítani tudta a szettlabdát.
„Van bennem némi megbánás, az tuti, meg kellett volna nyernem. A tenisz azonban nem mindig annyira egyszerű. Igen, az egyenest kellett volna választanom, nem a keresztet, két lehetőségem volt, és én a rossz mellett döntöttem. A második szettben játszottam a legjobban, és nem tudtam megnyerni, ezért is gondolom azt, hogy teljesen normális, hogy így alakult a meccs, az első és a harmadik játszmában ő volt a jobb, erről nincs is mit beszélni.”
„Fáradtnak tűnt, néhányszor már hibázott a hosszabb labdameneteket követően. De sosem szabad megfeledkezni arról, hogy Novakról van szó. Hasonló a helyzet, mint a Rublev elleni meccsemen: alig álltunk a lábunkon, mégis hihetetlen labdameneteket játszottunk. De persze kár, hogy nem nyertem meg a második szettet, mert abban bizonyos tekintetben én domináltam. Jobban kellett volna teljesítenem, és a fogadásoknál is makacs voltam.”
Valószínűleg változtatnom kellett volna a pozíciómon, de úgy éreztem, ez is működni fog, valahogy működésre bírom, mert az is egyértelmű volt, hogy kevésbé ment a fogadás, mint Alcaraz ellen. A szett végén azonban úgy gondoltam, változtatnom kellett volna, túlságosan makacs voltam.
Medvedev elismerte, hogy a döntőben nem tudott akkora extrát hozni, mint az Alcaraz elleni elődöntőben, ez azonban nem lepte meg, mivel azt a meccset karrierje egyik legjobbjának tartja. „Ezt nem könnyű megismételni. A két évvel ezelőtti Djokovic elleni meccs tartozik még hasonló kategóriába. Nyilvánvalóan próbálkoztam, a második szettre sikerült is emelnem a színvonalon, de végül ez sem volt elegendő.”
picture

Daniil Medvedev és Novak Djokovic.

Fotó: Getty Images

„A második szettet én is megnyerhettem volna, a harmadikban pedig brékelt, és ilyenkor azt érezzük, hogy vége. Nekem viszont egészen az utolsó labdamenetig küzdenem kell, sikerült is visszabrékelnem. Biztattam magam, hogy gyerünk, nyomd tovább, de nem tudtam úgy feljebb kapcsolni, mint a másodikban. Szerintem én is fáradt voltam fizikálisan, ő talán megérezte a győzelem szagát, és erőnlétileg is összeszedte magát.”
Sok mindent sajnáltam ezen a meccsen, de ezzel együtt van még 23 másik döntős hasonló helyzetben. Akárhogy is, sokaknak van rengeteg sajnálnivalójuk az ellene játszott Grand Slam-döntőkből.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés