Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic minden idők legnagyobb sportolója? – "Ha nem Szerbiából származnék, évek óta magasztalnának"

Németh Dániel

Frissítve 13/09/2023 - 18:16 GMT+2

Novak Djokovic a US Openen Margaret Courtot is utolérte a Grand Slam-győzelmek tekintetében, és a legnagyobb riválisaival szemben is növelte az előnyét. Innentől kezdve aligha kérdéses, hogy ő minden idők legnagyobb teniszezője, és a jövő GOAT-vitáit inkább az határozhatja meg, hol a helye az egyetemes sportban. A szerb úgy érzi, a származása miatt hátrányban van ebben a vitában.

Djokovic káprázatos döntőben kerekedett felül Daniil Medvedeven - összefoglaló

A 2023-as idényt követően aligha lehet kérdéses, hogy minden idők legjobb teniszezőjét Novak Djokovicnak hívják.
A szerb ebben a szezonban mind a négy Grand Slamen döntőt játszott, amiből hármat meg is nyert, köztük a múlt heti, Daniil Medvedev elleni mérkőzést. Ez utóbbival ismét történelmet írt, ugyanis ő lett az Open-éra történetében az első, aki megszerezte a 24. Grand Slam-címét is. A nyers számok tekintetében már csak Margaret Court említhető vele egy lapon, ám az ausztrál teniszezőnő a győzelmeinek többségét még az amatőr korszakban szerezte meg.
A sportágon belül tehát leülepedni látszik a GOAT-vita, egy kis időre mindenképpen (elvégre ki tudja, milyen formában tér vissza Rafael Nadal), Djokovic eredményeit azonban nem csak más teniszezők sikereivel lehet összevetni. Legalább ennyire izgalmas kérdés, hol helyezkedik el az egyetemes sportban, lehet-e őt minden idők legjobb sportolójának tekinteni; Djokovicot többek között erről is kérdezték a szerb újságíróknak tartott sajtótájékoztatón.
„Srácok, ezt rátok és a többiekre bíznám, hogy helyem van-e egy ilyen diskurzusban” – mondta Djokovic. „Az viszont tény, hogy ha nem Szerbiából származnék, akkor már évek óta magasztalnának sportolói szinten, különösen a nyugaton. De az is része az utamnak, hálás és büszke vagyok azért, hogy Szerbiából származom. Ennek köszönhetően az eredményeim még édesebbek és kielégítőbbek” – magyarázta a 24-szeres Grand Slam-bajnok.
picture

Djokovic káprázatos döntőben kerekedett felül Daniil Medvedeven - összefoglaló

Djokovic már a pálya széli interjúban hangsúlyozta (majd az angol nyelvű sajtótájékoztatón is kiemelte), hogy a mostani sikereiben mekkora szerepet játszott, hogy a többséghez képest mostoha körülmények között kellett a profik közé verekednie magát. A szerb klasszis kiemelte: gyerekként az is irreális célkitűzésnek tűnt, hogy egy napon teniszezőként keresse a kenyerét, és célba vehesse az álmát, a wimbledoni győzelmet.
Ez elképesztően nagy ambíció volt egy olyan embernek, akinek a családja semmilyen teniszes kötődéssel nem rendelkezett.
„Különösen egy olyan kissrácnak, aki a háború sújtotta, szankciókkal és embargókkal büntetett Szerbiában gyakorolt egy igen költséges, megfizethetetlen, elérhetetlen sportágat. Az oddsok ellenem és a családom ellen szóltak, de megcsináltuk. Azért használok többes számot, mert sokkal tartozom a családomnak, a szüleimnek, akik rengeteg áldozatot hoztak azért, hogy most itt lehessek. És ez nem csak egy klisé, komolyan így gondolom.”
„Nagyon, nagyon nehéz volt, rengeteg viszontagságon kellett keresztül menniük, különösen egy olyan helyzetben, amikor a legkevésbé sem azon szeretnél gondolkozni, hogy támogasd a gyereked ambícióit egy költséges sportágban. Abban az időszakban fontosabb volt, hogy egyáltalán kenyér kerüljön az asztalra. Szóval mindannyian nagyon büszkék lehetünk erre a hihetetlen útra, ha utólag visszagondolunk rá.”
Az, hogy ebben nőttem fel, a gyerekként szerzett tapasztaltok lehetővé teszik, hogy értékeljem ezt és a pályafutásom többi nagy pillanatát.
Forrás: Tennis Majors

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés