Az élete első Grand Slam-elődöntőjébe hazai pályán bejutó amerikai teniszező egy reggeli műsorban mesélt az élményeiről.

Szép napjait éli manapság az amerikai tenisz, hiszen a világranglista közvetlen élvonala szinte hemzseg az országot képviselő játékosoktól. Taylor Fritz, Reilly Opelka, Tommy Paul már évek óta, Jenson Brooksby és Sebastian Korda pedig az utóbbi egy évben vívta ki a helyét az ATP élvonalában. A női mezőnyben sem állnak rosszul az amerikaiak, hiszen Coco Gauff, Jessica Pegula vagy épp Madison Keys ugyancsak a mezőny első felébe tartozik.
Sikeres US Open szereplésével végérvényesen az élvonalba kormányozta magát Frances Tiafoe is, a US Openen elért elődöntőjének köszönhetően ugyanis a legfrissebb világranglistán már a TOP 20-ban, konkrétan a 19. helyen jegyzik. Honfitársai közül is sokakat beelőzött, hiszen most már csak a TOP 10-et ostromló Taylor Fritz van előtte az amerikaiak közül.
Tenisz
Nadal és Federer barátsága kiállta az idők próbáját, és minden körülmények között szilárd maradt
27/09/2022 - 07:45

Frances Tiafoe

Fotó: Getty Images

A Sierra Leonei bevándorlók gyermekeként már az Egyesült Államokban született Tiafoe alulról küzdötte fel magát a tenisz élvonalába, nehézségektől korántsem mentes gyerekkoráról és kezdeti karrierjéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.
Az amerikai teniszező csodálatos US Open szereplése természetesen jelentős média érdeklődést generált, így nem véletlen, hogy egy országosan is ismert reggeli műsorba is meghívást kapott. Méltatása közben elhangzott, New Yorki teljesítményével az első afroamerikai teniszező lett 1972 óta, aki Grand Slam tornán ilyen magasságokba jutott. Az utolsó, akinek mindez sikerült a nagy Arthur Ashe volt, aki a US Opennek otthont adó Billie Jean King Nemzeti Teniszközpont legnagyobb pályájának névadója.
“Legyen szó akármilyen kontextusról, ha Arthur Ashe és az én nevem egy mondatban szerepelhet, az hihetetlen boldogsággal és büszkeséggel tölt el, ez olyasvalami, amit innentől már senki sem tud tőlem elvenni.” – mondta láthatóan meghatottan Tiafoe.

Frances Tiafoe

Fotó: AFP

Az immáron TOP 20-as teniszező New Yorki szereplésével mintegy igazolta jelenlétének jogosságát a legjobbak között. Az elődöntőig vezető úton legyőzte többek között Diego Schwartzmant és Andrey Rublevet, győzelmei közül azonban természetesen az élre a Rafael Nadal ellen a negyedik fordulóban aratott négyszettes siker kívánkozik. Ezzel a győzelemmel Tiafoe lett az első (és egyben az egyetlen) játékos, aki 2022-ben Grand Slam-tornán le tudta győzni a 22-szeres GS-bajnok spanyolt. Nem akármilyen teljesítmény ez.


Az interjú során a riporter kihangsúlyozta, Tiafoe mekkora hendikeppel indult neki a profi teniszkarriernek. A helyi teniszklub karbantartójaként dolgozó édesapja révén teniszpályára jutó Frances ugyanis az elején mások által kiselejtezett ütőkkel játszott, és el kellett tűrnie a tehetősebb gyerekek gyúnyolódását. Ő azonban kitartott az álma mellett, sőt, a teniszre, mint a felsőoktatásba való bejutás eszközeként tekintő édesapjára még rá is kontrázott:
“Mi lenne, ha nem ösztöndíjban gondolkodnánk, hanem inkább változtassuk meg az életünket?”
A dolog bevált, Tiafoe pedig most már az ATP Tour közvetlen élvonalába tartozhat.
A beszélgetés során Frances Tiafoe megosztott egy egészen érdekes jelenetet is az egyik mérkőzésével kapcsolatban, ami, mint elmondta, motiválóan hatott rá.
“Az egyik térfélcserénél felnéztem a lelátóra, és hirtelen Michelle Obamát láttam. Néztem őt, ő pedig visszanézett rám, majd később bejelentették a stadionban, hogy ott van, és köszöntötték őt. Sokat számított nekem a jelenléte és hatással volt rám, hajtott tovább a győzelemért.”

Michael J. McNulty III, Michelle Obama és Jill McCormick

Fotó: Eurosport

US Open elődöntőjét követően Frances Tiafoe jelenleg pihenőjét tölti, hosszúra nyúló GS-szereplése miatt le is mondta részvételét az amerikai Davis Kupa-csapatban a kedden kezdődő döntő csoportkörében. Arról egyelőre még nincs hír, hogy melyik tornán láthatjuk újra, immáron TOP 20-as teniszezőként szerepelni az amerikait.
Forrás: tennis.com
Laver Cup
Federer a Laver-kupa hóbortos hétvégéjének minden percét élvezte
26/09/2022 - 08:49
Laver Cup
Összes vasárnapi meccsét elbukta Európa, először a Világválogatotté a Laver-kupa
25/09/2022 - 17:51