Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Frances Tiafoe, egy karbantartó és egy ápolónő fia, aki megállította Rafa idei GS-menetelését

Kálmán Laci

Publikálva 06/09/2022 - 19:16 GMT+2

A US Open negyedik fordulójában véget ért Rafael Nadal 22 meccsen át tartó veretlenségi sorozata az idei Grand Slam-tornákon. Persze ez a széria nem csak úgy magától ért véget, a 22-szeres GS-győztes spanyol ugyanis sosem adja könnyen a bőrét. Kellett hozzá egy fiatal amerikai, Frances Tiafoe, aki végre megmutatta, hogy nem pusztán egy remek játékos, de képes legyőzni a legnagyobb bajnokokat is.

Frances Tiafoe

Fotó: Getty Images

De ki is az a Frances Tiafoe, aki idén egyedüliként tudta megverni Rafael Nadalt egy major-tornán?
Finoman szólva sem a 24 éves amerikai számított a mérkőzés esélyesének. Még annak ellenére sem, hogy tudtuk, Nadal felkészülése nem volt tökéletes, és a teste sem biztos, hogy százszázalékos. De, ha az elmúlt éveket nézzük, akár csak az ideit, mégis mikor szokott a spanyol tökéletes egészségben játszani egy GS-tornán?
Szinte soha, ám ennek ellenére, földöntúli teljesítményre képes a legfontosabb meccseken.
És mivel az amerikai korábban csak egyszer jutott túl a negyedik fordulón, a 2019-es Ausztrál Openen, ráadásul nem szokása megverni a nála esélyesebbeket, érthető, hogy kevés pénzt tettünk volna a győzelmére. Nem beszélve arról, hogy az egymás elleni mérleg is 2-0 volt Rafa javára.
Ezúttal azonban Tiafoe korán megtalálta a ritmust, hozta is az első szettet, ezt követően Nadal egyenlített, majd Tiafoe ismét vezetést szerzett. Amikor pedig már úgy tűnt, a spanyol megindul a fordítás felé, az amerikai egyértelművé tette, hogy ezen a napon ő a jobb játékos.
Ezzel a győzelmével egycsapásra Tiafoe lett az amerikai tenisz legizgalmasabb képviselője. De mit tudunk róla, ki is ő tulajdonképpen?
1998. január 20-án született bevándorló szülők gyermekeként. Édesanyja és édesapja Sierra Leonéból menekült az Egyesült Államokba, ahol polgárháború dúlt az előző évszázad utolsó évtizedeiben. A papája karbantartó munkásként, a mamája ápolónőként éjt nappallá téve dolgozott, hogy a lehető legjobb életet biztosítsa Frances és ikertestvére, Franklin számára. Az ő áldozatos munkájuknak köszönhető, hogy a világranglista 26. helyezettje űzhette a hobbiját: teniszezhetett.
Mivel az apukájuk másodállásban egy marylandi teniszközpontban dolgozott gondnokként, a két srác szabadidejében ütögethetett az ottani pályákon. Ami Frances számára hobbiként indult, hamarosan egy karrier lehetőségét jelentette a számára.
picture

US Open 2022, Rafael Nadal e Frances Tiafoe

Fotó: Getty Images

Tehetsége már juniorként egyértelmű volt, hisz a második helyig jutott az ITF junior világranglistán. 14 évesen megnyerte a Les Petits As elnevezésű tornát, amelynek korábban mások mellett Michael Chang, Kim Clijsters és Bianca Andreescu is a bajnokai voltak.
Sőt, Tiafoe a még nagyobb presztízzsel bíró Orange Bowlt is megnyerte. Ennek a versenynek korábban olyan győztesei voltak, mint Roger Federer, Andy Roddick, Chris Evert és Ivan Lendl.
A 2014-es US Openen fiú egyesben elért elődöntője után 2015-ben szabadkártyával már ott lehetett a nagyok között is. Sajnos már az első fordulóban búcsúzott, ahogy azt tette néhány hónappal korábban a Roland Garroson is.
Az ezt követő időszak javarészt a tapasztalatszerzéssel telt, majd 2018-ban egyértelműen szintet lépett azzal, hogy megszerezte első ATP-tornagyőzelmét Delray Beach-en, amivel bekerült a top 50-be a világranglistán.
A 2019-es Ausztrál Openen lejátszotta élete első Grand Slam-negyeddöntőjét, amelyet három szettben épp Rafael Nadallal szemben veszített el. Az azóta eltelt időszakban játszott három tornadöntőt, major-tornán azonban nem jutott el a legjobb nyolcig, egészen az idei US Openig.
picture

Frances Tiafoe

Fotó: Getty Images

Top 10-es ellenfelek ellen karrierszinten 8-27 a mutatója. Andy Murray, Alexander Zverev és most már Rafael Nadal is ott van a legyőzöttjei között.
A negyeddöntőben az az Andrey Rublev lesz az ellenfele, aki a negyedik fordulóban sima három szettben győzte le a hetedik kiemelt Cameron Norrie-t.
Az orosszal eddig kétszer meccseltek egymással, először tavaly épp itt a US Openen, ahol a harmadik körben egy kőkemény ötszettest nyert meg ellene. Második összecsapásukat viszont idén tavasszal Rublev nyerte két szettben, Indian Wellsben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés