Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal és Čilić búcsújával új Grand Slam-győztest avatnak idén a US Openen

Takács Márton

Frissítve 06/09/2022 - 11:58 GMT+2

Rafael Nadal elszenvedte első vereségét idén Grand Slam-tornán, a spanyolt a hatalmasat játszó Frances Tiafoe ejtette ki a US Open negyedik körében. Carlos Alcaraz búcsúztatta Marin Čilićet, a torna 2014-es bajnokát, így biztosan új major-győztest látunk New Yorkban. A világelső Iga Świątek bajban volt, de továbbjutott, Jessica Pegula folytatta menetelését, Danielle Collins már nincs versenyben.

Frances Tiafoe először győzte le pályafutása során Rafael Nadalt

Fotó: AFP

A férfiaknál az első négy kiemelt közül már csak egy van versenyben, Carlos Alcaraz.
Erre gondoltam. Ennek most már vége. Többé nem vagyok sötét ló.
– mondta Francis Tiafoe Rafael Nadal kiejtése után. A torna elején a 24 éves amerikai kijelentette, hogy őrségváltás zajlik a férfi teniszben, és elismerte, hogy mindenki legyőzhető, még a legjobbak is. Úgy vélte, a sportágnak jót tesz, ha új arcok érkeznek a csúcsra, de hozzátette, hogy ő még nem tart ott, hogy a tenisz rendjének felborítói között emlegessük. Tévedett.
Tiafoe az idei US Openen elégedett lehetett azzal, hogy az első héten radar alatt maradt, de a 22-szeres Grand Slam-győztes Nadal felett aratott elképesztő győzelmét követően már lehetetlen lesz elkerülnie a figyelmet.
Tiafoe 49 nyerőt ütve négy játszmában búcsúztatta Nadalt a US Open nyolcaddöntőjében. Az eredmény azt jelenti, hogy az első négy kiemelt közül három - Daniil Medvedev, Nadal és Stefanos Tsitsipas - már nincs versenyben a torna legfontosabb szakaszában.
"Nem is tudom, mit mondjak. Túlságosan boldog vagyok, nem tudom elhinni. Rafa minden idők egyik legnagyobbja, hihetetlenül jó teniszt játszottam ma, tényleg nem tudom, mi történt.
Időnként nagyon jól adogattam. Nem volt magas a százalékom, de a kulcspillanatokban volt néhány nagy szervám. Jól mozogtam és nagyon agresszív voltam.
Még mindig nem érzek nyomást. Még mindig úgy érzem, hogy nem kell semmit sem tennem. Csak azért vagyok itt, hogy jól teniszezzek és élvezzem. Jól érzem magam odakint a pályán, ahogy mindenki láthatja." – nyilatkozta Tiafoe a pazar sikere után.
picture

Olyan kontraejtést kapott Nadal, hogy pislogni sem volt ideje, már kettőt pattant a labda

Tiafoe a negyeddöntőben Andrey Rublevvel találkozik, miután az orosz legyőzte Cameron Norrie-t. Veresége ellenére Nadal a US Open után visszatérhet a világranglista első helyére, hacsak Carlos Alcaraz vagy Casper Ruud nem jut a döntőbe.
Rafael Nadal szeptemberben, a US Open negyedik fordulójában kapott ki először idén Grand Slam-tornán.
A különbség egyszerű: én rossz meccset játszottam, ő pedig jó meccset játszott
- mondta Nadal. "Rendbe kell hoznom a dolgokat, még nem tudom, mikor térek vissza a pályára. Amikor úgy érzem, hogy mentálisan újra készen állok a versenyzésre, akkor ott leszek.
Nem volt ideális a felkészülésem. De más esetekben a nem tökéletes felkészüléssel is jó irányba mentem, nem? Nem kereshetünk kifogásokat. Elég kritikusnak kell lennünk magammal szemben. Ez az egyetlen módja a fejlődésnek, vagy ez az egyetlen módja annak, hogy megértsem, hogy képes vagy megoldásokat találni."
picture

Így néz ki, amikor valaki nem hiszi el, hogy Nadalt legyőzve negyeddöntős a US Openen

"Az előző héten jól gyakoroltam, őszintén szólva. De aztán amikor elkezdődött a verseny, a szintem lement. Ez az igazság. Valamiért, nem tudom, mentális problémák tekintetében sok minden történt az elmúlt hónapokban.
A végén csak annyi történt, hogy a US Open negyedik fordulójába jutottunk, és egy játékossal kerültem szembe, aki ezúttal jobb volt nálam. És ez az, amiért most hazarepülök." - nyilatkozta Nadal a Tiafoe elleni vereség után.
picture

Az amerikai álom Nadal ellen valósult meg Frances Tiafoe számára - videó

Azzal, hogy a harmadik kiemelt Carlos Alcaraz legyőzte Marin Čilićet bebiztosította, hogy mindenképpen új GS-győztest avatnak idén New Yorkban, nem maradt a legjobb nyolc között major-bajnok.
Alcaraz 3 óra 53 perc alatt 6:4, 3:6, 6:4, 6:4-re múlta felül a 2014-es US Open győztesét, és ezzel bejutott a negyeddöntőbe.
"Mindig hiszek magamban. Elég nehéz volt az ötödik szett elején, brékhátrányban voltam. Marin hihetetlenül játszott. De a mai szurkolás őrületes volt az Arthur Ashe-ben. Nehéz volt visszajönnöm, hogy mentálisan erős maradjak. Nélkülük nem lett volna lehetséges, hogy megnyerjem ezt a meccset, úgyhogy köszönöm szépen a támogatást! Azt mondanám, hogy az ötödik szettbe fektetett energiám 100 százalékát nekik köszönhetem. Hihetetlen volt."
Alcaraz maradt a legmagasabban kiemelt a mezőnyben, a spanyol a 11. helyen kiemelt Jannik Sinnerrel csap majd össze.
"Nagyszerű játékos, nagyon kemény. Készen kell állnom a Jannik elleni csatára."
picture

Ötszettes thriller után Alcaraz is bejutott a legjobb nyolc közé

Iga Świątek kemény csatát vívott Jule Niemeierrel a US Open negyedik fordulójában. Úgy tűnt, a világelső szett- és brékhátránynál bajban van, de emelt játékának szintjén, és végül 2:6, 6:4, 6:0-ra győzött a Louis Armstrong Stadionban.
"Büszke vagyok arra, hogy nem vesztettem el a reményt. Jule az első szettben nagyon jól játszott. Nehezen tudtam visszajönni. A második játszmában megpróbáltam az apró dolgokra koncentrálni, és örülök, hogy ez bejött, a tapasztalatomat felhasználva végig ugyanazon a szinten tudtam maradni. Őszintén szólva a második szett elején úgy éreztem, hogy egy kicsit kevesebb hibát vétettem, de ő is elkezdett kevésbé agresszívan játszani." – mondta Świątek a továbbjutása után.
A lengyel számára ez a harmadik Grand Slam-negyeddöntő a szezonban. Ráadásul kiosztotta a 19. 6:0-s szettjét is
picture

US Open: Swiatek - Niemeier - a mérkőzés legjobb pillanatai

Świątek legközelebb a nyolcadik kiemelt Jessica Pegulával találkozik, aki ismét jó formában teniszezett, és legyőzte Petra Kvitovát.
Amikor Pegula elveszítette a második szett első két gémjét Kvitova ellen, úgy tűnt, hogy a kétszeres major-bajnok újabb visszatérés előtt áll. Kvitova két meccslabdát hárított a harmadik fordulóban Garbiñe Muguruza ellen, és úgy tűnt, hogy ugyanabba az irányba tart.
"Csak azt mondtam magamnak, hogy ne legyek frusztrált" - mondta később Pegula. "Elkötelezett akartam maradni, hogy megszerezzem a pontjaimat, és így vissza tudtam dolgozni magam."
picture

A harmadik Grand Slam-negyeddöntőjére készülhet Pegula - összefoglaló

A többek között a Naomi Osakát és Alizé Cornet-t is búcsúztató Danielle Collins menetelését Aryna Sabalenka állította meg.
"Csak a legjobbamat próbáltam nyújtani. Igyekeztem jól szerválni, megmozgatni őt. Próbáltam minél jobban benne maradni a meccsben. Hihetetlenül jól teniszezett. Őrületes szint volt ma. Nagyon örülök a győzelemnek, mert nehéz ellene játszani." - mondta Sabalenka, aki Collins ellen 4-0-s összesített mérleggel áll. A következő körben a Victoria Azarenkát kiejtő Karolina Pliskovával mérkőzik.
picture

US Open: Collins - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés