Henri Leconte a ma hajnali Roger Federer- Gael Monfils US Open negyeddöntő előtt azt nyilatkozta, az ilyen meccsek kellenek a tenisz népszerűsítéséhez. Ez egy olyan találkozó, aminek jegyeiért még a többi játékos is küzdeni fog egymással.
Akkor még nem tudta, mennyire igaza van, hiszen az egyre jobb formába lendülő svájci, valamint a szenzációs ütéseiről híres, és eddig meglehetősen magabiztosan menetelő francia egy sokáig emlékezetes estét produkált a helyszínen helyet foglaló 22 404 nézőnek. Ha a negyedik játszmánál, 5-5-ös állásnál ennyien állnak fel egyszerre, és éltetik hangosan a két játékost, akkor az ember tudja, valami egészen különleges szemtanúja. (Ezzel kapcsolatban mindig a korábbi Sampras-Agassi rövidítéses csatát szokták felidézni.)
Monfils kezdett jobban, az első két szettet 6:4, 6:3 arányban hozta, a harmadik játszmában viszont Federer többet ment fel a hálóhoz, sikerült is szépítenie. Ettől függetlenül az Arthur Ashe stadionban a 27. villanyfényes mérkőzését vívó korábbi világelső komoly bajba került, hiszen a negyedik felvonásban 5:4-es állásnál Monfilsnak két mérkőzéslabdája is volt. Federer az elsőt egy szerva-röptével hárította. „Azt mondtam magamnak, lehetetlen, hogy az a labda visszajöjjön – mesélte utólag. Megkönnyebbültem, amikor láttam, hogy kimegy.” A következő hárítása után a francia lélekben megtört, még a rövidítést sem tudta kiharcolni (5:7), az ötödik szettet pedig már simán nyerte Federer, aki ezzel három évnyi szünet után jutott be újra a legjobb négy közé a szezon utolsó Grand Slam tornáján.
US Open
Federeré az Edberg díj
06/11/2014 07:52
Ahogy haladtunk előre, úgy teniszeztem egyre jobban. Az ötödik játszmára már megvolt a kellő dinamizmus is. Remekül szerváltam, és éreztem, hogy Gael lélekben mélypontra került.” – foglalta össze utólag a történteket a szombaton a hetedik US Open döntőjéért Marin Ciliccsel küzdő négy gyermekes apuka.

Fotó: Eurosport

Szerencsés vagyok, hogy én tarthatom a győztes sajtótájékoztatóját, mert Gael is megérdemelte volna a továbbjutást – tette hozzá az újságíróknak. – Büszke vagyok arra, ahogyan küzdöttem, ahogyan meccsben maradtam. Hihetetlen, hogy úgy sikerült nyernem egy Grand Slam mérkőzést, hogy az ellenfelemnek két meccslabdája is volt, egy olyan játékossal szemben, mint ő, és ilyen hangulatban. Tisztában voltam vele az első két játszmát követően, hogy tudok én annál sokkal jobban is teljesíteni, és visszavehetem az irányítást, hiszen voltak lehetőségeim az adogatójátékai során. Az egyetlen, ami hiányzott, hogy a fontos labdameneteknél ne hibázzak.
Megtaláltam a ritmusomat, sokat segített a jó kezdés a harmadik szettben. Külön öröm, hogy fizikálisan is jól bírtam. A negyedikben úgy éreztem, több lehetőségem volt, mint neki, éppen ezért lett volna hihetetlenül nehéz, ha 4:5-nél sikerült brékelnie. Úgy éreztem, az emberek szeretnék, ha a meccs folytatódna. Szerették volna, hogy tovább harcoljak. Ez adott önbizalmat és hitet. Megható volt, ahogyan végig szurkoltak nekem”- fejezte be értékelését.
US Open, csütörtöki negyeddöntők
Marin Cilic (Cro, 14) – Tomas Berdych (Cze, 6): 6:2, 6:4, 7:6Rofer Federer (Sui, 2) – Gael Monfils (Fra, 20) 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2
US Open
Most akkor mindennek vége?
11/09/2014 13:59
US Open
US Open Tippverseny - Eredmények
10/09/2014 19:09