Most hétfőn a 2005-ös Ausztrál Open, Safin és Hewitt fináléja óta először fordult elő, hogy sem Federer, sem Nadal, sem Djokovic nem volt ott egy GS torna döntőjében. A közvetítések során még hozzátettem mindig Murrayt is illedelmesen a névsorhoz, de aztán rá kellett jöjjek, hogy tulajdonképpen felesleges. Hiszen amikor Murray ott volt, akkor ott volt, akkor a fenti hármasból valamelyik másik is mindig, így aztán a kezdőmondat ő nélküle is helyes.
Szóval 39 tornán keresztül ebből a hármasból valaki mindig ott volt a fináléban, és 35 alkalommal valamelyikőjük meg is nyerte azt. Igaz az esetek majdnem felében -17 alkalommal - egymással játszották a döntőt, így aztán nehéz is lett volna bárki másnak nyernie.
Mindezek fényében érthetőnek tűnik a címben feltett kérdés, a Nadal/Djokovic/Federer rajongóktól, hogy akkor most mindennek vége? Akkor tényleg ennyi volt a nagy hármas (esetleg négyes) dominanciája?
US Open
Federeré az Edberg díj
06/11/2014 07:52
Aligha.
A dominanciának biztosan nincs vége, legfeljebb  a dominancia mértéke lehet kérdéses. Idén két játékos is nyert rajtuk kívül Grand Slamet ami 2003 óta nem fordult elő, de ettől még azt azért látni kell, hogy akik nyertek azoknak fikarcnyi esélyük sincs arra például, hogy akárcsak egy pillanatra is világelsők legyenek. Vagy, hogy akikről azt gondolják sokan, hogy épp megtörik ezt a dominanciát, azok egyetlen egy alkalommal jutottak el az elődöntőig a négy Slam közül. Igaz közülük ketten nyertek is. Mert ugye egyértelműen Wawrinkáról, Cilicről és Dimitrovról beszélünk, esetleg még Nishikoriról és Raonicról, ki másról?
Mindannyian nagyon nagyot léptek előre az idén, és amit tettek az alighanem hosszútávon jót is tett a tenisznek, de ettől még a dominancia végéről beszélni elhamarkodott úgy hiszem.
Egyelőre annyi történt, hogy Federert leütötte a pályáról az élete legjobb napját kifogó Cilic, Djokovicról kiderült, hogy fizikálisan nem tudott tisztességesen felkészülni a US Openre, Nadal meg sérült volt.
Mindhárom esetben azt kell mondjuk van ilyen. Van olyan, hogy egy 2 méteres agresszív játékos megver bárkit, mert olyan napja van, van olyan, hogy valaki a várandós felesége mellett nem tud annyi időt szakítani az edzésekre, és van olyan, hogy valaki megsérül. És akadnak persze akik ezt kihasználják, és ez így van jól.
Ezzel persze nem az ő érdemüket szeretném kisebbíteni, hiszen pont az a dolog lényege, és pont azért különleges ami történt, mert ilyenek az elmúlt évtizedben nem voltak. Jó, hogy idénre lettek. Még akkor is jó, ha a televíziós társaságok rápillantva a hétfői döntő nézettségére ezt most aligha látják így.
Szóval összefoglalva: Még mindig ők az urak és megvan még a fele királyságuk legalább.
Sőt, inkább azt hiszem háromnegyed.
US Open
US Open Tippverseny - Eredmények
10/09/2014 19:09
US Open
Marin Cilic
09/09/2014 07:56