Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A US Open-címvédő Raducanu korai kiesésén Wilander nem lepődött meg, még jókor is jöhetett a britnek

Takács Márton

Publikálva 31/08/2022 - 18:06 GMT+2

A címvédő Emma Raducanu már az első fordulóban kiesett a US Openen. Raducanu elismerte, hogy vegyes érzéseket váltott ki belőle az Alize Cornet elleni vereség, mivel megkönnyebbült, hogy tavalyi New York-i győzelmét követően végre tiszta lappal indulhat. Az Eurosportnak nyilatkozó Mats Wilander egyetértett azzal, hogy Raducanu számára a visszatérés a valóságba lehet a legjobb dolog.

Nem Emma Raducanu idei első körös kiesése volt a meglepő, hanem a tavalyi GS-győzelme

Fotó: AFP

Mats Wilander szerint Emma Raducanu még nem találta meg az identitását teniszezőként.
Az Eurosport szakértője, Mats Wilander reagált arra, hogy a címvédő Emma Raducanu az első fordulóban vereséget szenvedett Alize Cornet-től a US Openen.
Raducanu keményen küzdött a nem kiemelt francia riválisa ellen, de végül nem tudta megtalálni a válaszokat ahhoz, hogy a második körbe kerüljön.
Igazság szerint Cornet - aki az Ausztrál Openen Simona Halepet, Wimbledonban Iga Świąteket győzte le, tehát három major-tornán is kiejtett egy-egy Grand Slam-bajnokot - volt a legnehezebb első körös ellenfél, amit Raducanu kaphatott volna, de van egy jó hír, hogy most már "lekerült a célpont a hátáról" - ahogyan utólag ő maga fogalmazott - és a teniszén kívül arra koncentrálhat, hogy újra feljebb kapaszkodjon a WTA-ranglistán.
Wilander számára Raducanu veresége nem volt igazi meglepetés, tekintve a két játékos 2022-es formáját.
"Nekem úgy tűnt, hogy jól játszik. Jól kezdett a második szettben, ekkor azt hittem, hogy megfordul a meccs. De vannak olyan ellenfelek és párosítások a karrierünk különböző szakaszaiban, amelyek jó sorsolást jelentenek, és vannak olyanok, amelyek nem.
Azt mondanám, hogy Emma Raducanu számára most nem volt jó sorsolás egy olyan játékos ellen játszani, mint Alize Cornet, aki okos és tapasztalt.
Ő nem hibázik, ráadásul óriásölő, nem fél a jobb játékosoktól. Egyszerűen nem volt jó sorsolás. Szóval ez meglepetés? Őszintén szólva nem annyira."
picture

Raducanu és Cornet

Fotó: AFP

Egy éve ilyenkor a selejtezőből indulva nyerte meg általános meglepetésre a US Opent Emma Raducanu, mindössze 18 esztendősen. Szinte semmiből tört a csúcsra, váratlan sikere miatt jóval nagyobb nyomás és figyelem hárult rá, mint előtte.
Úgy gondolom, most már kezdjük látni, hogy Emma Raducanu mit is tud.
"A tavaly itt szerzett ranglistapontjait el fogja veszíteni, a nulláról fog indulni, csakhogy a majorökön és a legtöbb versenyen még mindig ott lesz. Remélhetőleg Dmitry Tursunovval pár hónapnál kicsit tovább tud dolgozni, mert ez is fontos.
Nem sok különbséget látok idén Emmában a tavalyihoz képest, csak éppen magabiztos volt, és a többi játékos félt játszani ellene. Nyilván meglepetés, hogy a címvédő kiesik, de ugyanakkor mindössze egy éve és két hónapja van a touron. Egyáltalán nem aggódom emiatt. Sőt, szerintem ez nagyon-nagyon fontos lépés a karrierjében, hogy a címvédésnek vége, és most már a teniszére koncentrálhat, és megpróbálhat normális módon feljebb jutni a ranglistán, nem pedig rögtön a csúcsra emelkedni."
picture

Raducanu elölről kezdhet mindent, de ezt most jól jöhet neki

Fotó: AFP

Wilander úgy gondolja, ezek után tudhatjuk meg igazán, hogy mire is képes valójában a fiatal brit.
"Emma jó, de nem nagyszerű. Tavaly nagy volt az önbizalma, harcosan és jól játszott.
Úgy érzem, még nem találta meg az identitását játékosként.
Kicsit kockázatvállaló? Nagyon agresszívan játszik? Vagy használja a mozgási képességeit, és egy kicsit visszavesz, és egy kicsit változatosabban játszik? Talán egy kicsit inkább úgy, ahogy Simona Halep játszott? Nem igazán láttam az útját - hogyan fog végül játszani? Mert ő mindenben jó, de nincs meg a gyilkos ütése, miközben elég jó a védekezésben."
picture

A nap meglepetése: Búcsúzott a címvédő a US Openen - Összefoglaló a Raducanu-Cornet-ról

"Ki kell találni, hogy mi az, ami boldoggá teszi őt a játékát illetően. És akkor - így fog végül játszani. Természetesen a teniszezők mindig megpróbálnak javítani, de azt hiszem, ez az a rész, ahol egy kicsit zavarban vagyok. De még egyszer mondom, olyan fiatal, és még nem igazán kapott megfelelő esélyt arra, hogy normális életet éljen. Egyszerűen őrület, ami vele történt."
A svéd szakértő kiemelte, hogy ez a korai búcsú egy fontos lépés lehet a brit pályafutásában. Erről Szántó Petra és Szabó Gábor is beszélt az Eurosport US Open-előzetesében. Gábor idézte Judy Murrayt, aki azt írta a brit Telegraphban, hogy "tulajdonképpen az tenne igazán jót Raducanu fejlődésének, ha kiesne az első körben. Visszaesne a 60-70. hely környékére, ahová való. Utána megjárná a szamárlétrát, és nem pedig céltáblával a hátán játszana, óriási elvárásokkal."
picture

Jön az egyik legfurább US Open, vajon Nadal veretlenül fejezi be a GS-szezont?

"Jelenleg az agresszív és a nem valami agresszív állapot között van, pedig úgy gondolom, hogy tud agresszív lenni, és több önbizalma is van. Nyilvánvalóan úgy kell játszania, ahogyan tavaly játszott, de az a játékos is olyan magabiztos és felszabadult volt, és nem volt rajta nyomás, amilyet valószínűleg soha többé nem fogunk látni.
Nagyon izgatottan várom, hogy folytassa, és előremeneküljön, mert nagyszerű embernek tűnik. Nagyszerű a hozzáállása. Nyilvánvalóan ő a legnagyobb dolog, ami a brit teniszben történt hosszú-hosszú idő óta a sportág női és férfi részében is. És hogyan kezeli ezt? Hát, most már visszakerül a valóságba, ami nem is jöhetett volna elég hamar, hogy őszinte legyek." – zárta értékelését Wilander.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés